Op een top tijdens de G20 heeft President Trump gezegd dat het handelsverbod voor Huawei wordt opgeheven. Dit geeft Huawei eindelijk weer wat adem. Toch is de lucht nog niet helemaal geklaard.
Einde voor Huawei-ban
Het lijkt erop dat er (eindelijk) een einde komt aan de handelsbelemmeringen tussen het Chinese Huawei en de Verenigde Staten. Sinds 19 mei heeft Huawei het zwaar, doordat Huawei op een zwarte lijst was gezet door de VS. Amerikaanse bedrijven, waaronder zelfs Google, mochten hierdoor geen zaken meer doen met de Chinese fabrikant, wat voor grote problemen en onzekerheid zorgde.
Gesprek
Aan al die ellende lijkt nu een eind te komen. Trump heeft tijdens een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping gezegd dat er weer zaken gedaan mogen worden met elkaar. Dit betekent dat Huawei weer producten mag en kan afnemen van Amerikaanse bedrijven. Dit geldt echter alleen voor apparatuur waarbij de nationale veiligheid niet in het geding komt.
Dit betekent dat de handelsoorlog (tijdelijk) onderbroken wordt. Er wordt nu gekeken naar welke producten mogelijk de veiligheid in het geding kunnen brengen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan netwerkapparatuur, maar details hierover moeten nog bekend worden gemaakt.
Nog niet definitief
In de komende weken zullen China en Amerika om de tafel gaan zitten, om de inhoudelijke details te bespreken. Dit betekent dat de sancties nog niet definitief van tafel zijn, al heeft Trump dit wel gezegd.
Op moment van schrijven staat Huawei ook nog op de zwarte lijst, maar vanaf nu mogen Amerikaanse bedrijven in de tussentijd zaken met Huawei doen. Dit betekent dat de samenwerking met bijvoorbeeld Google weer verder hervat mogen worden. Dit maakt het voor de fabrikant weer mogelijk, verder te gaan met het ontwikkelen van hardware en software. Dit zou binnen een paar dagen al mogelijk moeten zijn. Ditzelfde geldt allemaal ook voor Honor; dat ook valt onder de vlag van Huawei.
Eerder deelde Huawei al de belofte dat sowieso 17 toestellen de update naar Android Q zouden krijgen. In de afgelopen weken heeft de fabrikant keer op keer beloofd dat gebruikers gewoon beveiligingsupdates zouden krijgen en toegang zouden blijven houden tot Google-diensten zoals de Play Store.
Wat nu met Plan B?
Huawei heeft een plan B, waarbij het bezig is met een eigen besturingssysteem, of om te werken met een Russisch besturingssysteem. Het is niet bekend wat daar mee gaat gebeuren. Wel is het de verwachting dat Huawei gewoon doorgaat met de ontwikkeling hiervan, omdat nu echt duidelijk is geworden hoe iets om zeep geholpen kan worden door een besluit. Of Huawei daarmee Android loslaat is moeilijk te zeggen; juist mede dankzij Android is Huawei flink gegroeid. Het is daarom zeer de vraag of Huawei überhaupt volledig overstapt met haar OS.