Zondag 25 februari 2018; het was de dag waar menig Android-liefhebber naar uitkeek. Zojuist heeft Samsung namelijk de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ aangekondigd. De twee smartphones zijn een vervolg op het succesverhaal van de andere modellen uit de Galaxy S-serie. We zetten alle details voor je op een rij.
Samsung Galaxy S9 aankondiging
De aankondiging van de Samsung Galaxy S9 ligt achter ons. De smartphonefabrikant uit Zuid-Korea heeft in de afgelopen weken en maanden de gemoederen weer flink bezig gehouden. Hoewel in de laatste weken steeds meer duidelijk werd over de smartphones, is nu door Samsung alles zelf bekend gemaakt en kunnen we de details op een rij zetten.
De opvolger van de Galaxy S8 is de S9; het toestel is uitgerust met een 5,8 inch display met licht doorlopende schermranden en een 18.5:9 beeldverhouding. De resolutie van het scherm is 2960 x 1440 pixels en betreft een Super AMOLED display. Bij de Galaxy S9, de opvolger van de Galaxy S8+ is dit hetzelfde verhaal, hoewel bij de S9+ het scherm een grootte heeft van 6,2 inch.
Technische specificaties
Samsung levert twee varianten van de S9-serie. Waar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten een Qualcomm Snapdragon 845 processor wordt geleverd, is dit in Europa (en dus in Nederland) een ander verhaal. Onder de glazen motorkap van de S9-serie ligt een eigen Exynos 9810 processor; deze werd begin januari al gepresenteerd. Daarbij is de S9 voorzien van 4GB RAM, de S9+ verschijnt ook met 6GB RAM met 128GB opslagruimte. De standaard opslagruimte is 64GB, welke je uit kunt breiden met een geheugenkaart van maximaal 400GB.
Net als bij de S8 en eerdere versies het geval was, is ook de S9-serie voorzien van IP68-certificering. Dit betekent dat hij stof- en waterbestendig is. Waterbestendig is hij dan alleen in zoetwater voor een periode van maximaal 30 minuten op anderhalve meter diepte. Aan de onderzijde van de telefoon is een USB-C poort geplaatst waarmee de accu kan worden opgeladen. Tevens is er ook draadloos opladen mogelijk. De Samsung Galaxy S9 krijgt een 3000 mAh accu mee, de S9+ een 3500 mAh.
Het design van de Galaxy S9 en S9+ is voor een groot deel te vergelijken met die van de S8-serie. De kin, de onderzijde van het scherm is wel iets dunner. Hier heeft Samsung nog een plek gevonden om ruimte te besparen. We zien dus wel enkele wijzigingen, maar wat gebleven is, is de Bixby-knop. In onze Galaxy S8+ review waren we hier niet heel erg over te spreken omdat hij vaak per ongeluk werd ingedrukt en Bixby is in ons land nog altijd maar zeer beperkt te gebruiken omdat het niet overweg kan met de Nederlandse taal.
AR Emoji en vingerafdrukscanner
AR Emoji, het is een feature die verder gaat dan de bekende emoticons. Aan de hand van je eigen gezichtsuitdrukking kan een emoji deze ook aannemen. Bij Apple wordt deze functie Animoji genoemd. Een knipoog geven, je tong uitsteken; de geanimeerde emoji kan dit allemaal overnemen. In totaal kan AR Emoji overweg met meer dan 100 gezichtskenmerken, die worden geconverteerd van 2D naar 3D. Je emoji kun je zelfs delen via bijvoorbeeld WhatsApp.
Een andere verbetering in de Galaxy S9 is de verbeterde werking van het ontgrendelen. Zowel de gezichtsherkenning van Android (Face Unlock) werkt nu in samenwerking met de irisscanner. Uiteraard kun je ook gewoon de vingerafdrukscanner gebruiken of ontgrendelen middels een pincode of patroon.
Over de vingerafdrukscanner gesproken; de plaatsing van de scanner is bij de Galaxy S9 en S9+ een heel stuk verbeterd. Deze bevindt zich niet meer naast de camera, maar eronder. Zoals we bijvoorbeeld ook zagen bij de Samsung Galaxy A8 (2018). Hierdoor hoef je minder lang te zoeken naar de vingerafdrukscanner.
Camera
De camera van de Galaxy S-serie is al jarenlang een dik pluspunt, zeker sinds de komst van de Galaxy S6. Samsung heeft bij de Samsung Galaxy S9 en S9+ nog meer verbeteringen in de camera doorgevoerd. We beginnen met de Galaxy S9; welke beschikt over een enkele, 12 megapixel camera met een diafragma van f/1.5, optische beeldstabilisatie en een LED-flitser heeft. Aan de voorkant is een 8 megapixel camera geplaatst met een diafragma van f/1.7.
Bij de Samsung Galaxy S9+ zien we een dual-camera van tweemaal 12 megapixel. Deze weet een diafragma te leveren van f/1.5-f/2.4. Anders dan bij de Galaxy Note 8 is de dubbele camera van de S9 in verticale opstelling geplaatst. Er is een LED-flitser aanwezig, optische beeldstabilisatie en vele andere foefjes. Beide camera’s kunnen in 4K filmen maar ook nog eens mooie slow-motion video’s maken in 720p met een snelheid van 960 frames per seconden. De camera-app zal voorzien zijn van nieuwe bedieningselementen zodat deze prettiger moet werken.
Samsung voorziet de Galaxy S9 en S9+ van stereo-speakers, geoptimaliseerd door AKG en levert bij het toestel de bekende AKG headset mee. Ook is het mogelijk je eigen hoofdtelefoon of oordopjes te gebruiken, want de twee devices krijgen gewoon een 3,5 millimeter aansluiting. Bij de stereo-speakers gaat het om een speaker aan de onderzijde en gewoon de luidspreker boven het scherm. De toestellen worden uitgerust met Android 8.0 Oreo met de eigen Samsung Experience skin.
Bixby en Knox
Links van het toestel vinden we de Bixby-knop. Samsung levert namelijk ook haar eigen assistent mee. Middels augmented reality en deep learning is de assistent nog slimmer gemaakt. Je krijgt informatie over je omgeving, wanneer je bijvoorbeeld de camera op een monument richt. Middels Live Translation kun je met behulp van de camera direct teksten live vertalen.
Op de toestellen is ook de SmartThings app te vinden van het bedrijf. Hiermee kun je direct verbinding maken met je Samsung Smart TV of wasmachine en deze vanaf de bank bedienen.
Knox 3.1 is aanwezig voor de beveiliging van je toestel. Hiermee kun je je persoonlijke gegevens beheren en tevens beveiligen. Het beveiligen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner of irisscanner. Vooral voor business-doeleinden moet Knox uitkomst bieden, waarbij de werkgever ervoor kan kiezen om bedrijfsgegevens te beveiligen en enkel werknemers hier toegang toe hebben. Dankzij Dedicated Fingerprint kun je andere vingerafdrukken instellen dan voor je Secure Folder (Veilige Map).
Accessoires
Samsung heeft ook een aantal nieuwe accessoires gepresenteerd. Denk aan het DeX Pad; dit is een handige accessoire waarmee je de S9 kunt ’transformeren’ tot volledige computer. Je kunt twee USB-apparaten aansluiten en er is een HDMI- en USB Type-C aansluiting aanwezig. Het kan dan bijvoorbeeld mogelijk worden om een toetsenbord aan te sluiten. Er is tevens ventilatie aanwezig in het DeX Pad zodat de telefoon niet te warm wordt en dus gekoeld kan worden. Als je de S9 in het DeX Pad klikt, kun je je toestel ook omtoveren tot Touch Keyboard of Touch Pad. Het apparaat zal later beschikbaar komen (waarschijnlijk met de release van de S9/S9+) voor 150 euro.
Release en prijs
De Samsung Galaxy S9 en S9+ komen in Nederland en België beschikbaar in de kleuren Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple. In verschillende landen wordt ook een Titanium Gray kleur uitgebracht, maar deze komt vooralsnog niet naar ons land. De prijs ligt een stukje hoger dan toen de S8 uitkwam. Voor de S9 wordt 849 euro gevraagd, voor de Plus een bedrag van 949 euro.
Vanaf 16 maart liggen de S9 en S9+ in de winkels. Wanneer je er voor kiest om voor 15 maart een pre-order te plaatsen, kun je tot 400 euro terug krijgen als je je oude toestel inruilt. Na je bestelling dien je deze via de website van Samsung aan te melden. Plaats je een pre-order voor 8 maart, dan krijg je het toestel zeven dagen eerder dan dat hij in de winkels ligt.
Pre-order
Wil je een pre-order plaatsen voor de Samsung Galaxy S9 of S9+? Dit kan vanaf vanavond, om 19:00 uur, direct via onderstaande links.
En ook bij de providers wordt het toestel leverbaar;
De uitleverdatum, de dag waarop je het toestel in huis kunt verwachten vindt begin maart plaats. Alle details over de twee toestellen vind je via onderstaande buttons op de toestel-pagina’s.