De populaire sport-app Runkeeper is een applicatie die door veel mensen gebruikt wordt. Na onderzoek blijkt deze applicatie niet alleen gegevens rondom het hardlopen voor je bijhoudt. Privacy-gevoelige gegevens zoals je locatie zou zelfs op de achtergrond nog doorgegeven worden aan derden. Het is niet de eerste keer dat sport-apps in opspraak komen rondom de privacy.
Runkeeper privacy
De privacy van gebruikers van de app Runkeeper zou niet veilig zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond in Noorwegen; Forbrukerrådet, blijkt dat persoonlijke gegevens zonder dat de gebruiker dit doorheeft, wordt gedeeld met derden. Het gaat dan om gegevens zoals de locatie van de gebruiker. De Noorse Consumentenbond laat weten dat dit ook het geval is, als de applicatie is afgesloten. Tijdens het onderzoek werden 21 applicaties onderworpen aan een 48-uur test. Hierbij maakte de bond gebruik van de expertise van het Scandinavische onderzoeksbureau Sintef. Eerder kwam de privacy van sport-apps ook al onder de aandacht.
Andere applicaties stuurde vrijwel alleen de technische gegevens door naar de servers. Hierbij kan gedacht worden aan het merk en model van de smartphone, het IP-adres en de huidige tijdzone van het toestel. Volgens Forbrukerrådet zou Runkeeper ook niet met regelmaat privé-gegevens verwijderen, zelfs niet als gebruikers hier om vragen. In een document wil de bond de privacy-autoriteit verzoeken om onderzoek te doen naar Runkeeper en of het de privacyregels aanhoudt zoals die in Noorwegen en Europa zijn vastgesteld. Veel inbreuken op deze regels zouden in de omvangrijke en complexe algemene voorwaarden worden afgedaan.
Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders gebruik zou maken van de app Runkeeper. De ontwikkelaar van Runkeeper, FitnessKeeper, heeft nog niet gereageerd op de berichten die nu naar buiten zijn gebracht.
Lees ook: De 8 beste hardloop-apps voor Android
Bron Forbrukerrådet Via Tweakers