Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, afgekort RIVM, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van de smartphone onder jongeren. De slaaprust heeft er flink onder te lijden.
Slaaptekort door smartphone
Onder 1300 Nederlandse jongeren en kinderen is een groot onderzoek gedaan rondom het gebruik van de smartphone. Eerder werd al duidelijk uit onderzoeken dat de smartphone in bed zorgt voor slaapproblemen, maar een nieuw Nederlands onderzoek laat nog meer interessante details zien.
Bij 22 procent van de kinderen in de leeftijd van 8-13 jaar wordt er iedere avond nog een apparaat met scherm aangeslingerd. In de leeftijd van 13-18 jaar ligt dit percentage op 83 procent, waarbij doorgaans het scherm langer dan twee uur aanstaat.
Bij een groep die veel of lang gebruik maakt van schermen voor de slaap, wordt de slaap tot een half uur korter. Door een structureel slaaptekort neemt de concentratie af en wordt er minder goed gepresteerd. Tevens kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan.
Lees ook: 6 slaap-apps die je helpen om lekker te slapen
Er is ook door de onderzoekers getest hoe jongeren reageren op een week geen schermgebruik. Daarnaast is een week lang onderzocht hoe de klachten zich ontwikkelen als er een oranje bril gedragen wordt, die het blauwe licht blokkeert. Het blauwe licht heeft invloed op de biologische klok. Bij deze twee groepen zijn er verminderingen van klachten merkbaar.
Het RIVM laat het volgende weten;
“Dit onderzoek laat zien dat blauw licht inderdaad effecten op slaap heeft. Hiernaast speelt mogelijk de ‘cognitieve belasting’ (actief bezig zijn) van de activiteiten op apparaten met lichtgevende schermen een rol. Ook speelt misschien mee dat mensen door schermgebruik later gaan slapen. Als ze wel op dezelfde tijd op moeten staan is er dus minder tijd om te slapen.”
Het RIVM heeft voor het onderzoek samengewerkt met het Amsterdam UMV, Nederlands Herseninstituut en Lifelines. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Via RIVM