Om je ideale gewicht of sportieve doel te bereiken kan je bijhouden wat je zoal dagelijks eet en drinkt. Bij deze drie voedingsapps kun je maar beter opletten met het invullen van je gegevens zo waarschuwt de consumentenbond.
Let op met voedingsapps
De consumentenbond waarschuwt voor drie voedingsapps die zij onderzochten op het gebied van privacy. Sommige bedrijven achter de apps kunnen de informatie doorspelen aan derden. Hiermee kunnen dan onder andere gerichte advertenties getoond worden. In een enquete van de Consumentenbond gaf 87 procent van de deelnemers aan dat onacceptabel te vinden.
Op het lijstje staat de app MyFitnessPal die persoonlijke informatie deelt met andere partijen voor advertenties. Dat gebeurt zonder dat hiervoor toestemming is gevraagd van de gebruiker. Wel geeft het bedrijf achter de app aan dat Europese gebruikersdata niet gebruikt wordt voor reclamedoeleinden. De voorwaarden van de applicatie zijn hierop niet aangepast en dus is het onduidelijk of deze gegevens wel veilig zijn.
Virtuagym stelt dat het gegevens ook mag gebruiken voor marketing en verkoop doeleinden. In een reactie gaf het bedrijf aan de voorwaarden te willen aanpassen aan de huidige Europese regelgeving. De app Fatsecret stelt gegevens te delen die niet tot op de persoon herleidbaar zijn. De hoeveelheid persoonlijke gegevens die in de app worden achtergelaten kunnen echter wel tot op de persoon herleidbaar zijn. De ontwikkelaar van deze app heeft geen reactie gegeven.
Wil je graag bijhouden hoeveel voedsel je dagelijks tot je neemt dan is het oppassen aan wie je je persoonlijke gegevens toevertrouwd. Als goed voorbeeld wordt de app Mijn Eetmeter van het voedingscentrum genoemd, hiervan staat vast dat de gegevens niet voor reclamedoeleinden gebruikt worden.
Bron Consumentenbond