Vanaf 1 juli gaat het smartphoneverbod in op de fiets. Je mag dan niet meer bellen, appen of iets anders doen op je smartphone, tijdens het fietsen. Dit geldt trouwens ook voor MP3-spelers. Nu is er een Nederlands onderzoek naar hoe we er op gaan reageren.
Fietsers over smartphoneverbod
Het zat er al lang aan te komen, maar vanaf 1 juli gaat het echt gebeuren. Vanaf die dag mag je niet meer je smartphone gebruiken terwijl je op de fiets deelneemt aan het verkeer. Dit geldt daarbij ook voor het gebruiken (of vasthouden) van een muziekspeler (zoals MP3-speler of iPod) of een navigatiesysteem.
Het blijkt uit cijfers dat zo’n driekwart van degenen in de leeftijdsgroep van 16 tot 30 jaar, zijn telefoon gebruikt op de fiets. In de leeftijd van 30 tot 45 ligt dit iets onder de helft, bij 45-67 is dit een kwart.
Onderzoeksbureau Telecompaper heeft onderzoek gedaan naar hoe we ons denken te gaan houden aan het verbod. Uit dat onderzoek komt naar voren dat een grote meerderheid van de fietsers zich aan het verbod zal houden (ongeveer driekwart van de ondervraagden). De smartphone zal bij diegenen dus in de zak verdwijnen.
Het gedrag moet veranderen, en daar willen we best wat aan doen. 41 procent geeft aan dat tijdens het fietsen de smartphone niet meer uit de zak wordt gehaald. 21 procent zal afstappen om de telefoon te gebruiken, terwijl 9 procent van plan is een speciale houder voor op de fiets aan te schaffen. Slechts 2 procent kiest ervoor om een speciale app te installeren die het smartphonegebruik tijdens het rijden moet voorkomen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de fietsers, niet zijn of haar gedrag zal aanpassen. De helft van deze groep geeft aan dat ze wel rondkijken of er geen agent in de buurt is.
Het populairste
De populairste bezigheid op de smartphone tijdens het fietsen, is bellen en het versturen van berichten. Dat gebeurde door circa 1/3 van de fietsers in de afgelopen drie maanden. De lijst wordt verder aangevuld met de volgende activiteiten;
- lezen van berichtjes (27 procent)
- maken van foto’s (24 procent)
- muziek zoeken (23 procent)
- bedienen van navigatie (21 procent)
- bekijken van sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter (13 procent)
- sms’en (9 procent)
- iets delen op social media (9 procent)
Vanaf 1 juli kun je dus een boete krijgen van het bedienen van je smartphone op de fiets. De hoogte van de boete komt uit op 95 euro, met nog 9 euro administratiekosten er bovenop.
Bedien jij je smartphone op de fiets? Zo ja, ga je hier vanaf 1 juli wat aan veranderen?
Via Telecompaper