Applicaties die op de achtergrond draaien worden door sommige fabrikanten hardnekkig afgesloten. Dit alles om maar accu te besparen. Maar dit kan wel ten koste gaan van de bruikbaarheid. Welk merk is nou het strengst hierin?
Hardnekkig apps afsluiten
Een groep ontwikkelaars heeft onderzoek gedaan naar fabrikanten met Android-toestellen. Hierbij is gekeken naar de toestellen waarbij hardnekkig apps afgesloten worden. Dit heeft als voordeel dat er minder accu verbruikt wordt, maar heeft ook een keerzijde. Bepaalde taken kunnen zonder dat je het merkt afgesloten worden. Dit kan dan weer als gevolg hebben dat een bepaalde app geen notificatie doorlaat of geen alarm geeft wanneer jij dit hebt ingeschakeld.
Sinds Android 6.0 Marshmallow voegt Google ‘Doze’ toe aan Android. Deze zorgt voor een georganiseerd, accuvriendelijk beheer van processen die op de achtergrond draaien. Echter, veel fabrikanten gebruiken ook nog een eigen manier van energiebesparing en dat kan botsen.
Huawei’s EMUI staat bekend als streng in dit opzicht, maar dit blijkt na het bekijken van de resultaten allemaal relatief gezien nog best mee te vallen. Nokia spant de kroon. De smartphones van HMD Global stoppen na 20 minuten inactiviteit niet standaard geïnstalleerde applicaties af. Het toevoegen van een app aan een zogenoemde ‘whitelist’ helpt daarbij lang niet altijd.
Streng
De energiebesparing van Nokia is dus het meest streng. Dit heeft te maken met het Energiebesparing-proces welke com.evenwell.powersaving.g3 wordt genoemd. Echter, lijkt het erop dat dit niet door de gebruiker uitgeschakeld kan worden. OnePlus staat op de tweede plaats van het meest strenge energiebeheer, gevolgd door Xiaomi. Huawei staat op een vierde plaats, Sony op een zesde plek. Samsung doet het netjes met een 7e plek, HTC staat op een achtste plaats. Stock Android vinden we op plaats 9. LG staat niet in dit lijstje; die valt vermoedelijk onder ‘Other vendors’ en doet het prima.
Het hardnekkig afsluiten van apps kan problemen geven in het dagelijks gebruik van een app. Gebruikers van wekker-apps van derden (anders dan de vooraf geïnstalleerde) zouden niet werken door het hardnekkig beëindigen van een proces. Ook apps die bijvoorbeeld middels een netwerkverbinding met elkaar in contact zijn ondervinden dan problemen. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp Web/Desktop, die in het geval van Nokia na 20 minuten inactiviteit (op de smartphone) de connectie verliest. We hopen dat de fabrikanten een betere balans weten te vinden, of in ieder geval ‘luisteren’ naar de gebruiker die een app op de whitelist zet.
Wel zou het bij sommige gebruikers werken om bij Instellingen > Apps en meldingen > Energiebesparing aan te tikken en dan op ‘Nu stoppen’. Tot een volgende restart van het toestel zou dit dan actief blijven. Let wel, dit is op eigen risico.