Een zaklamp-app die ook toegang wilt tot je foto’s, of een game die graag door je contacten wilt spitten. Lang niet alle machtigingen die apps vragen zijn nodig voor het functioneren van een spel. Uit onderzoek van het CBS blijkt nu dat Nederlanders voorzichtiger omgaan met dit soort dingen.
Nederlanders en app-rechten
Nederlanders zijn doorgaans terughoudend met het geven van permissies aan apps. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar het geven van toestemmingen voor applicaties. Het blijkt dat twee derde van de Nederlanders niet alle of geen enkele toegang geeft tot bepaalde gegevens. Het gaat hier om de Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 75 jaar.
Bij het gebruiken of installeren van een applicatie, geeft 68 procent van de smartphonegebruikers een app weigert toestemming te geven tot persoonlijke gegevens. Dit kan gaan om bijvoorbeeld de locatie, foto’s of contactpersonen. 17 procent heeft dit niet gedaan, zo meldt het CBS en 12 procent wist niet dat het blokkeren of weigeren van deze toegang mogelijk was. Drie procent van de smarthonegebruikers zou geen apps gebruiken, iets wat nogal opvallend is.
Vooral hoogopgeleiden en de jongere mensen (tussen 16 en 35 jaar) blokkeren vaker de toegang tot privacygevoelige informatie. Met het cijfer van 68 procent staan we binnen de Europese Unie in de top 5 van landen, waar inwoners toegang tot persoonlijke gegevens weigeren. Frankrijk staat op één (77 procent), Duitsland op twee (75 procent), gevolgd door Zweden en Luxemburg met 70 procent. Het gemiddelde binnen de EU ligt op 58 procent. Tsjechië staat onderaan met 24 procent. Een handige app die je kan helpen met het (tijdelijk) toestaan van permissies is Bouncer.
Via CBS