De Consumentenbond heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de beveiligingsupdates van Android-toestellen. Voor veel fabrikanten is er werk aan de winkel. Samsung is juist op de goede weg nadat het eerder veel kritiek kreeg.
Beveiligingsupdates voor Android-smartphones
Android-toestellen ontvangen lang niet altijd de nieuwste beveiligingsupdate. Als je bezitter bent van een ouder toestel, herken je dit vast wel. De Consumentenbond doet wederom onderzoek naar hoe het gesteld is met het updatebeleid van fabrikanten, en bij veel fabrikanten is het slecht gesteld.
Het best bijgehouden worden de eigen toestellen van Google; de Google Pixel en Pixel XL. Ook General Mobile, dat onder andere General Mobile GM 6 en GM5 in Nederland verkoopt levert snelle updates. Dit komt doordat de toestellen draaien op Android One. Op de vierde plaats staat Samsung, dat de laatste tijd zich herpakt heeft en ook oudere toestellen met regelmaat voorziet van beveiligingsupdates. Motorola staat op plaats vijf.
Sony staat op plaats 5 en scoort wisselend. Nieuwere toestellen worden vrij goed bijgehouden, maar de oudere toestellen krijgen zo nu en dan een update. Toch is dit beter dan de hekkensluiters van het onderzoek van de Consumentenbond.
LG (6), Alcatel (7), Wiko (8) en Huawei (9) scoren het slechtst op het gebied van het uitbrengen van software-updates. Hier herkennen we ons wel in, zo is de LG G4 (het vlaggenschip uit 2015) nog steeds maar voorzien van beveiligingsupdate uit 2016. Dit is werkelijk schandalig voor zo’n grote fabrikant, zo vinden wij. Consumenten letten steeds meer op de privacy en juist een beveiligingsupdate is belangrijk voor het dichten van lekken in de beveiliging.
Wiko en Huawei scoren nog slechter, waarbij Honor/Huawei onderaan de lijst eindigen. Bij het grootste gedeelte van de toestellen is de laatste veiligheidsupdate flink verouderd. Merken als Acer, Wileyfox, HTC en dergelijke zijn niet in dit overzicht meegenomen.
Uit het onderzoek blijkt dat 5 procent van de Android-toestellen over de nieuwste beveiligingsupdate beschikt, dat is beveiligingsupdate augustus 2017. 11 procent heeft de update van juli 2017. Het onderzoek is gedaan in de periode van 17 tot en met 22 augustus 2017.
Android-update
Wel is het zo dat fabrikanten met regelmaat nog de Android-versie updaten. Hier wordt doorgaans ook een nieuwe beveiligingsupdate aan toegevoegd. Echter is de frequentie van deze updates vele malen lager, omdat Google iedere maand een nieuwe beveiligingsupdate uitbrengt.
Laten we hopen dat de fabrikanten wakker worden, en inzien dat beveiligingsupdates cruciaal zijn voor smartphones. Hoewel er voor smartphones minder virussen zijn, is het in ieder geval goed om alert te zijn.