Uit onderzoek blijkt dat een patroon als schermvergrendeling niet altijd veiliger is dan een cijfercode. De vergrendelpatronen blijken namelijk verrassend voorspelbaar zo blijkt uit onderzoek.
Onderzoek naar vergrendelpatronen
Marte Løge, afgestudeerd aan de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie deed voor haar eindscriptie onderzoek naar vergrendelpatronen op Android. Hoewel de vergrendeltechniek nog relatief nieuw is en er slechts 4000 patronen verzameld zijn, zijn de uitkomsten interessant. Zo ontdekte Løge dat 44 procent van de verzamelde patronen in de linkerbovenhoek beginnen. Van alle patronen begint 77 procent in een willekeurige hoek.Mocht je gebruik maken van een vergrendelpatroon, vraag je dan af uit hoeveel punten bestaat deze? De kans is namelijk groot dat deze uit 5 punten bestaat. Dit betekent dat er slechts 7.152 mogelijke combinaties zijn, gebruik je maar 4 punten dan blijven er nog 1.624 combinaties over.
Vergrendelpatroon voor bank-app
Als onderdeel van haar scriptie vroeg Løge haar testpersonen een patronen te maken voor een drietal apps: een winkel-app, een app om te bankieren en een voor je smartphone. Wat blijkt; de ondervraagden kiezen het vaakst voor het zwakste patroon met vier punten. Wel wordt er vaker gekozen voor een sterker patroon bij de applicatie van de bank. In de grafiek hieronder vind je het aantal procent dat een bepaalde patroonlengte is gekozen. Boven de keuze van mannen en onder de keuze van de vrouwen.Vooral jonge mannen kiezen een complexer patroon terwijl de vrouwen toch voor een makkelijkere variant kiezen. Ook kiezen mannen gemiddeld zes punten voor de bankieren-app en vrouwen gemiddeld 5.5 punten. Verder ontdekte Løge, dat mensen vrijwel dezelfde methode gebruiken voor het onthouden van een patroon als een normaal wachtwoord. Tien procent van de verzamelde wachtwoorden zijn gebaseerd op een letter uit het alfabet.Wie een sterk vergrendelpatroon wil maken doet er goed aan gebruik te maken van 8 of 9 punten, waarbij je niet punten direct aan elkaar verbindt. Je kunt namelijk ook punten overslaan en vervolgens met elkaar verbinden.
Bron: Arstechnica