Aankomende vrijdag wordt de AVG privacywetgeving van kracht, tal van bedrijven sturen je waarschijnlijk mailtjes of ze jou nog in hun bestand mogen houden. Misschien heb je wel nieuwe voorwaarden moeten accepteren of Google heeft je al verteld wat zij over jou verzamelen. Vanaf vrijdag verandert er iets wezenlijks op het Europese internet.
Nieuwe privacy wetgeving
Aankomende vrijdag krijgen Europese burgers meer rechten op het internet om hun privacy op het web onder controle te houden. De in het buitenland geheten GDPR ofwel Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG gaat dan van kracht. Zo mag je bijvoorbeeld bedrijven gaan vragen welke gegevens zij over jou verzamelen en kan je een verzoek tot verwijdering van deze data doen. Bedrijven moeten daarbij aan gebruikers gaan uitleggen hoe zij die gegevens verzamelen, gebruiken en of deze aan derde partijen worden verstrekt.
Wat ook verandert is dat je niet meer standaard ingevulde vakjes zal zien voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of andere service. Als gebruiker moet je namelijk een bevestiging afgeven dat je een bepaald persoonsgegeven, bijvoorbeeld e-mailadres afgeeft voor een service. Bedrijven en websites zullen hier altijd duidelijk in moeten zijn.
Voor internetgebruikers uit de Europese Unie die jonger zijn dan 16 jaar zal voortaan toestemming van ouders benodigd zijn om persoonlijke gegevens op te mogen slaan. Onder andere WhatsApp en Instagram hebben haar gebruikers al gevraagd of zij aan deze leeftijdseis voldoen. Op die manier moeten jonge internetgebruikers beschermd worden tegen ongevraagde marketing en targeting.
Hoe zit dat met Google?
Google is druk bezig om aan de voorwaarden van de privacywetgeving te voldoen, zo zijn er een serie aan tools beschikbaar die jij als gebruiker van Google kunt raadplegen. Google heeft tevens haar privacy policy bijgewerkt in een begrijpelijk formaat. Met behulp van video’s vertelt het bedrijf over je privacy en het gebruik van gegevens.
Via een speciale Mijn account pagina bij Google krijg je inzicht in alle data die Google over je verzameld heeft. Hier is het ook mogelijk om een aanpassing te doen op welke gegevens Google over jou mag verzamelen of gebruiken. Je kunt er ook gegevens wissen als je deze uit de systemen van Google wilt verwijderen. Het is bij Google al langere tijd mogelijk om je persoonlijke gegevens te downloaden. Volgens de wetgeving moet het voor gebruikers ook mogelijk zijn om persoonlijke gegevens over te hevelen naar een andere aanbieder, iets wat Google op dit moment ontwikkelt.