De Europese Commissie maakt vandaag haar plannen bekend over hoe bepaalde online platforms gaan werken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de manier waarop artikelen of video’s door Facebook en YouTube worden aangeraden.
Gebruikers meer invloed
Gebruikers moeten meer invloed krijgen op wat ze te zien krijgen bij grote platforms als YouTube en Facebook, dat staat in plannen van de Europese Commissie waarover de NOS schrijft. De plannen worden vanmiddag gepresenteerd maar zijn al in handen van onder andere de NOS.
Volgens de Europese Commissie spelen online platforms een steeds belangrijkere rol in onze democratie. Ze zijn echter nog nauwelijks onderworpen aan de wetgeving die in Europa geldt. Dat moet gaan veranderen. Het is lang niet altijd duidelijk waarom een gebruiker een bepaald bericht bovenaan hun tijdlijn zien. Andere berichten worden bijvoorbeeld helemaal niet getoond aan anderen, of pas veel later. Daar moet veel transparanter over gedaan worden door de netwerken. Er moet duidelijk gemaakt worden waarom bepaalde artikelen of video’s aangeraden worden aan de gebruiker.
De Europese Commissie wil verder dat gebruikers de mogelijkheid krijgen om hierover meer zeggenschap te hebben. Er moet een optie komen waarbij gebruikers uit kunnen schakelen dat er op basis van hun profiel, aanbevelingen worden gedaan. De regels moeten gaan gelden voor zogenaamde zeer grote platforms. Hieronder vallen onder andere Instagram, Facebook, TikTok en YouTube.
De NOS schrijft verder dat bedrijven beter moeten gaan volgen welke content er wordt gedeeld. Als er sprake is van illegale filmpjes (zoals kinderporno of oproepen tot geweld) moet een gebruiker de mogelijkheid hebben om dit te melden bij het desbetreffende platform. Deze beelden moeten vervolgens zo snel mogelijk offline gehaald worden. De Europese Commissie wil dat meldingen van organisaties die hiertegen strijden, voorrang krijgen bij dit soort meldingen; omdat deze gezien worden als een vertrouwde melder.
Een ander interessant voorstel van de Europese Commissie is dat in het geval van noodsituaties, de platforms over moeten gaan op een ‘crisismodus’. Nepnieuws moet dan minder makkelijk verspreid kunnen worden.
Vanmiddag zullen de voorstellen gepresenteerd worden. Daarna zullen de plannen besproken worden door het Europees Parlement en Europese landen. Het kan nog zeker jaren duren totdat de puntjes op de i staan en de wet doorgevoerd wordt.