Vandaag heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met een aantal andere partijen een nieuwe app uitgebracht. Het gaat om de app ‘Mijn luchtkwaliteit’ waarmee gebruikers geïnformeerd worden bij veranderingen in de luchtkwaliteit. Gebruikers van de luchtkwaliteits-app kunnen ieder voor zich bepalen of de concentraties ozon, stikstofdioxide en fijnstof in de eigen omgeving te hoog zijn.
Mijn luchtkwaliteit app
Vandaag heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de ‘Mijn luchtkwaliteit’ app officieel gelanceerd. Met de luchtkwaliteits-app kan gekeken worden of op dit moment of voor de komende dagen, de luchtkwaliteit verandert. In de app kan de concentratie ozon, stikstofdioxide en fijnstof bekeken worden in de eigen omgeving. Wanneer deze voor de gebruiker te hoog is, kan diegene zijn agenda of vervoersmiddel aanpassen. Vooral voor mensen met een longziekte is deze informatie van levensbelang, zo laat Mansveld weten.
Persoonlijk
In de app ‘Mijn luchtkwaliteit’ kunnen gebruikers ook geïnformeerd worden middels een notificatie. Op basis van een persoonlijke smogalert krijgen app-gebruikers in dit geval een melding op hun telefoon. In de app kan je dit per onderdeel instellen voor verschillende postcodes.
Luchtmeetnet-app
De nieuwe applicatie moet de eerdere ‘luchtmeetnetapp’ vervangen. De nieuwe versie van de app geeft net als de vorige versie de verwachte fijnstof-, stikstofdioxide en ozonwaarden aan, die gemeten wordt bij verschillende meetstations verspreid over Nederland.
België
De Mijn luchtkwaliteit app wordt ook informatie gegeven over de luchtkwaliteit en een handelingsadvies op buurtniveau. Dit gebeurt aan de hand van de luchtkwaliteitsindex van het RIVM en de GGD. Het Ministerie meldt verder dat de verschillen tussen Nederland en België in de grensstreek met het alarmsysteem gelijk getrokken zijn. Bij een daggemiddelde van 70 microgram fijn stof zal er een waarschuwing gegeven worden.
De applicatie is ontwikkeld in opdracht van het RIVM, DCMR Milieudienst Rijnmond, GGD Amsterdam, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en de Provincie Limburg. Voor de handelingsadviezen in de app hebben Het Longfonds, Milieudefensie en het IRAS-instituut van de Universiteit Utrecht meegewerkt.
Downloaden
Via onderstaande button kan de Android-app ‘Mijn luchtkwaliteit’ gratis gedownload worden uit de Google Play Store. Mocht je beschikken over een iPhone, dan is de app gratis te downloaden uit de App Store.