Belgische media is er achter gekomen dat Google op grote schaal gesprekken die je voert afluistert, zonder dat er Oké Google is gezegd. Het gaat om gesprekken die je voert in huis, waar ook een Google Home (Mini) bij staat.
Afgeluisterd door Google?
Het Vlaamse VRT Nieuws laat weten dat Google-medewerkers naar opnames luisteren die opgenomen zijn met de Home-speakers en Assistent-app op smartphones. Wereldwijd worden de opnames beluisterd om zo, zo stelt Google, de zoekmachine slimmer te maken. VRT NWS heeft ruim 1000 fragmenten beluisterd. Vaak ging het om bewuste opnames, waarbij ‘Oké Google’ wordt geroepen, maar meermaals ging het ook ‘per ongeluk’.
In de privacyvoorwaarden van Assistent of Home ga je akkoord dat je commando’s gebruikt worden voor het verbeteren van de dienst. Er staat echter niet in, dat gesprekken worden teruggeluisterd door medewerkers, of dat gesprekken opgenomen worden die niet door Google opgenomen mogen worden. Google maakt gebruik van onderaannemers die aan de slag gaan met de transcripties om de zoekmachine zo slimmer te maken.
‘We luisteren niet af’
De conclusie van VRT NWS is dat Google eerder duidelijk heeft beloofd dat gebruikers niet afgeluisterd worden. De commando’s worden alleen opgenomen en doorgestuurd voor verwerking. Heel stellig wordt er gemeld; ‘Nee, je wordt niet afgeluisterd’. Echter worden opnames uit België en Nederland door fysieke mensen beluisterd.
Niet anoniem
Medewerkers geven dan aan of het bijvoorbeeld een mannen, vrouwen of kinderstem is. Deze gegevens zijn niet vervormd of volledig geanonimiseerd, waardoor volledige adressen, namen en andere mogelijk gevoelige informatie door medewerkers hoorbaar zijn. Wel wordt de spraakopname losgekoppeld van het account, maar met alle informatie die ingesproken wordt, kan dat een simpel rekensommetje worden.
VRT NWS meldt dat 153 gesprekken absoluut niet in handen van Google hadden mogen komen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om slaapkamerconversaties maar ook ruzies, gevoelige onderwerpen of zelfs juridische zaken. Google Assistent of Home kan dit wellicht opnemen omdat het ‘denkt’ dat er een commando wordt gegeven.
Volgens de omroep is Google niet zozeer geïnteresseerd in wat er gezegd wordt, maar wel in de manier waarop iets gezegd wordt. Om eigenaardigheden van de menselijke taal te begrijpen, kan de dienst verder uitgebreid worden.
In onderstaande video kun je de erg interessante video bekijken met hoe Google dit precies verwerkt, en hoe VRT NWS het onderzoek heeft gedaan;
Reactie van Google
VRT NWS heeft Google België om een reactie gevraagd. Daaruit blijkt dat Google eigenlijk helemaal niet ingaat op de bevindingen van de Belgen. De reactie vind je hieronder.
Daarbij denkt Jef Ausloos, specialist IT-recht, dat het zeker in het kader van de privacywetgeving een juridisch probleem is. Volgens hem is een expliciete toestemming van gebruikers op zijn minst nodig. Zeker omdat zulke privégevoelige informatie zoals medische informatie in handen kan komen van degenen die dit niet zouden moeten hebben.
Google is niet de enige die op deze manier de dienst wil verbeteren. Apple doet iets vergelijkbaars voor Siri. De werkwijze van Google is dankzij VRT NWS nu wel inzichtelijk.
Via VRT