Sinds woensdag is Google Allo beschikbaar voor de mobiele platformen. Op de redactie hebben we nu enige tijd gespeeld met de nieuwe chat-app van Google. Hoog tijd om de ervaringen te delen met jullie in de Google Allo review. Want kan Google Allo de strijd aan met WhatsApp en Telegram, of is het een chat-app die vroeg of laat zal doodbloeden?
Google Allo review
Begin dit jaar kwam Google met twee nieuwe applicaties; Google Duo voor videobellen en Google Allo om mee te chatten. Al tijdens de presentatie liet Google zien dat er met Allo erg veel mogelijkheden zijn. Maar kan Google met Allo de strijd aangaan met WhatsApp? We delen onze ervaringen in de Google Allo review.
Google Allo registreert je telefoonnummer en je e-mailadres en vervolgens kan het chatten met andere gebruikers uit je adresboek beginnen. Wel kan je later nog je e-mailadres loskoppelen van het account. Laten we beginnen met Google Assistent. Deze chat-bot is geïntegreerd in Google Allo en geeft je de mogelijkheid om vragen te beantwoorden zonder de applicatie te verlaten.
Google Assistent
Je kunt vragen wat het weer wordt, en je kunt dit niet alleen via tekst doen, maar ook via een audiobericht-spraakopname. Wel is het van belang dat je de opdrachten in het Engels geeft. De Nederlandse taal wordt voor het vragen van het weer wel aardig verstaan, maar zodra je andere vragen stelt snapt Allo het niet zo goed meer en krijg je irrelevante resultaten.
In Google Assistent vind je ook een aantal vooraf ingestelde vragen. Zo is het mogelijk om je Google Foto’s te laten zien, of er nieuws is (helaas ook Engelstalig), en kan je een routebeschrijving opvragen en vervolgens navigeren. Wanneer je trek hebt kan je Google Assistent vragen om restaurants in de buurt en krijg je deze in een overzicht te zien.
Wanneer de verveling toeslaat kan je in Google Allo de Assistent vragen om wat opvrolijking. Denk aan een video, gedicht of game. De games worden bijvoorbeeld gespeeld met emoticons en laten je een film raden of je speelt gewoon boter-kaas-eieren, of solitaire.
Stickers en multimedia
Stickers zijn ook aanwezig in Google Allo. Helaas is het vooralsnog niet mogelijk, in tegenstelling tot Telegram, om zelf stickers te maken. Op dit moment zijn er 29 stickerpakketen vanuit Google die je kunt gebruiken in de chat-app. Deze kan je zelf qua volgorde sorteren en eventueel verwijderen of juist downloaden. De stickers zijn erg divers en dat is een voordeel, want eigenlijk is er voor iedere situatie wel een passende sticker. Alleen geen Merkel, Minions, Spongebob of andere bekende karakters als stickers, zoals we die wel kennen uit Telegram.
Google is altijd bij je
In een normaal chatgesprek met iemand kan je ook Google om hulp vragen. Ook hier kan je dezelfde vragen stellen door @google te noemen in je bericht. Je kunt samen een restaurant uitkiezen en hier meer over te weten komen. Vervolgens kan je doorgestuurd worden naar bijvoorbeeld Google Maps of de dialer om direct te bellen.
Incognito
Daarnaast is er nog de incognito-modus waarbij je één-op-één gesprekken voert die na een bepaalde tijd verlopen. Die limiet kan je zelf instellen. In de incognito-modus is Google niet op te roepen.
Foto’s en Smart Reply
Slim is de applicatie zeker, want het detecteert ook je foto’s. Wissel je een foto uit van de Eiffeltoren, dan krijg je de suggestie om meer informatie weer te geven over de Eiffeltoren in Parijs. Ook bijvoorbeeld bekende berglandschappen kunnen worden herkend. Voordat je een foto verstuurt kan je hem nog bewerken met bijvoorbeeld tekst of een tekening.
Wanneer je met elkaar in het Engels communiceert, kan je soms kiezen uit snelle antwoorden. Erg jammer is dat dit nog niet in het Nederlands werkt. De zogenoemde Smart Reply functie waarmee antwoorden op berichten en foto’s worden voorgesteld, lijken hier dus nog niet echt lekker te werken.
Je ziet in Google Allo wel wanneer iemand typt, maar niet wanneer iemand voor het laatst online is geweest. In de applicatie geven wel twee vinkjes aan dat het bericht is gelezen. Er is geen mogelijkheid om de laatst gezien, of de vinkjes in- of uit te schakelen.
Nadelen
Google Allo kent ook verschillende nadelen, zo hebben we ondervonden. Het is niet mogelijk om op meer dan één toestel Google Allo te gebruiken. Chatten vanaf je tablet is er bijvoorbeeld niet bij. Ook kan je niet even snel switchen naar een ander toestel en dan op beide je account behouden. Een ander groot nadeel is dat je enkel via je smartphone kunt chatten. Er is geen webversie of desktop-app.
Hoewel GIF’jes verzonden en ontvangen kunnen worden, is er geen snelkoppeling hiervoor om deze vanuit de app te selecteren. Tevens kan je niet zoals bij Telegram @gif typen voor het vinden van een gifje en @youtube voor het vinden van een filmpje. Qua instellingen is er eveneens niet veel mogelijk. Je kunt het notificatiegeluid en trillen aanpassen, maar bijvoorbeeld de kleur van de LED-indicator niet.
Ook kan je niet uitschakelen dat je foto’s door Google geanalyseerd worden tijdens het gesprek. Daarentegen is Google Allo wel voorzien van end-to-end encryptie in incognito-gesprekken, maar verder dus niet. De privacy is wel een dingetje, want berichten worden niet versleuteld opgeslagen en worden pas verwijderd als de gebruiker deze zelf wist. Lees meer daarover in ons Google Allo privacy artikel.
Google Assistent is een erg handige toevoeging op de app, maar is helaas in het Nederlands nog niet doorontwikkeld. Dit heeft als nadeel dat je met regelmaat irrelevante antwoorden krijgt. Ook werken niet alle functies even lekker zoals Smart Reply.
Beoordeling
Toch heeft Google Allo veel potentie in zich, zo kunnen we aan het eind van de Google Allo review concluderen. Het snel betrekken van Google in je bericht voorkomt dat je weer moet schakelen naar een andere app om iets te vinden. De vormgeving van Google Allo is minimalistisch maar duidelijk. Nu is het alleen nog de vraag; wéér een chat-app erbij; gaan je vrienden en familie WhatsApp verlaten en over naar Google Allo? Ik verwacht het niet. Het blijft een Messenger-app voor erbij, maar zeker in vergelijking met Telegram mist Allo een groot aantal functies. Toch hoop ik zeker dat Google niet stilzit met de ontwikkeling en de applicatie spoedig zal voorzien van de nuttige functies.
Wat denk jij na het lezen van de Google Allo review? Ga jij Allo gebruiken, of is er iets wat je tegenhoudt? Laat het weten door een reactie achter te laten onder het artikel!
Op dit moment is de app alleen via de APK te downloaden in Nederland. De Play Store-versie zal binnen enkele dagen uitgebracht worden.
Google Allo
-
8.2/10
-
9/10
-
8.8/10
-
9/10
-
6/10
Beoordeling
Pluspunten
- Snel
- Google Assistant
- Mogelijkheden binnen de app
- App heeft zeker potentie
Minpunten
- Niet op meerdere apparaten en geen webversie
- Mist een aantal instellingen
- Mist duidelijke toegevoegde waarde tegenover Telegram
- Wat aan de late kant, er zijn al zoveel chat-apps
- Privacy is wel een dingetje