Meer dan een miljoen Google-accounts zijn gehackt door het nieuwe Android-virus genaamd Goolian. Het virus is zo op het eerste gezicht niet zichtbaar en is verstopt in als betrouwbaar uitziende applicaties. Wanneer je getroffen bent, kan dit een groot probleem zijn. Je kunt zelf gemakkelijk controleren of jouw account ook getroffen is.
Gooligan virus
Gooligan is de naam van een nieuwe Android-virus dat momenteel rondgaat. Er zijn meer dan een miljoen Google-accounts al geïnfecteerd en dit aantal loopt nog op. Iedere dag zouden 13.000 nieuwe infecties van het virus plaatsvinden. Het virus zit verstopt in Android-applicaties die niet onbetrouwbaar ogen.
Na installatie worden onder andere e-mailadressen gestolen, samen met de authenticatie-tokens. Deze tokens geven de criminelen toegang tot het Google-account van de gebruiker. Het gevolg is dat er betaalde apps gedownload worden uit de Play Store en dit voor rekening komt van de gebruiker. Deze apps zijn vervolgens eigendom van de hackers en die verdienen hier hun geld mee. Volgens beveiligingsbedrijf Check Point zijn al meer dan twee miljoen applicaties gedownload zijn.
Check Point is de ontdekker van het virus. Zij werken nu samen met Google om een oplossing te verzinnen. Tevens wordt er gewerkt aan maatregelen om een verdere verspreiding van het Gooligan virus te voorkomen of de kans hierop te reduceren. Android-tablets en smartphones met Jelly Bean, KitKat en Lollipop bevatten het lek waar Goolian misbruik van kan maken. Hierdoor zou driekwart van de Android-smartphones kwetsbaar zijn.
Lees ook: Opgepast: gevaarlijke, neppe uitnodiging gaat rond over WhatsApp videobellen
Ben jij getroffen?
Check Point heeft een tool online gezet waarmee gecheckt kan worden of jouw Google-account getroffen is door het virus. Is dit inderdaad het geval, dan is het nodig om je smartphone volledig opnieuw te installeren. Het terugzetten naar fabrieksinstellingen is niet genoeg en dicht het lek niet. Deze manier van terugzetten wordt ook wel flashing genoemd.
Je kunt de tool hier vinden. Je vult hier je mailadres in en ziet hierbij of je getroffen bent door Gooligan. Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het controleren of je getroffen bent. Verder nergens voor.