Smartphones en tablets worden vaak al te vroeg de deur uit gedaan omdat ze geen updates meer krijgen. Daar moet wat aan gedaan worden volgens de Europese Commissie. Daarbij wil de EC dat het repareren van toestellen makkelijker wordt gemaakt.
Vijf jaar updates
In een nieuw voorstel van de Europese Commissie wordt gepleit voor nieuwe milieuregels voor telefoons en tablets. Voor smartphones en tablets moet tenminste vijf jaar aan updates uitgerold worden, zo stelt de EC. Het gaat hierbij specifiek om beveiligingsupdates, die het gebruik van de smartphone of tablet veiliger moet maken en dat hij ook op deze manier langer mee kan gaan.
Repareren
Niet alleen op het gebied van updates heeft de Europese Commissie plannen. Ook op het gebied van repareren wil de commissie veranderingen doorvoeren. Het moet voor fabrikanten verplicht worden om bepaalde onderdelen minimaal vijf jaar na het uitbrengen van een toestel te kunnen leveren binnen vijf werkdagen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een cameramodule, de accu of het scherm. Daarbij bepaalt de Europese Commissie ook dat hiervoor maximumprijzen moeten komen. Het repareren van toestellen moet hierdoor aantrekkelijker gemaakt worden. De Europese Commissie is ook van mening dat de voorwaarden voor het kosteloos vervangen van een accu versoepeld moet worden.
Encryptie
Op het gebied van beveiliging wil de EC dat gebruikers een willekeurige encryptiesleutel kunnen gebruiken voor de versleuteling van hun gegevens. Deze zou ook weer eenvoudig nieuw aangemaakt moeten kunnen worden, als het toestel bijvoorbeeld verkocht moet worden. Al deze stappen volgen op eerder genomen acties door Brussel. De Europese Unie verplicht bijvoorbeeld al het gebruik van USB-C voor toestellen die vanaf eind 2024 uitgebracht worden.
Reactie fabrikanten
Verschillende fabrikanten zijn tegen het nieuwe plan van de Europese Commissie. Merken als Apple, Huawei, Samsung, Oppo, Xiaomi en Google zeggen dat doordat onderdelen langer beschikbaar moeten blijven, er een grotere berg elektronisch afval komt. Daarbij zouden de kosten hiervoor doorberekend moeten worden, iets wat volgens de bedrijven weer leidt tot hogere prijzen van smartphones.