De Consumentenbond heeft de rechtszaak tegen Samsung omtrent het updatebeleid voor Android-smartphones verloren. Volgens de Consumentenbond zou Samsung tot twee jaar na aankoop een smartphone van updates voorzien. De reden van de Consumentenbond is dat oudere software het voor hackers makkelijker zou maken om telefoons binnen te dringen.
Rechtszaak Samsung
Samsung heeft de rechtszaak die de Consumentenbond had aangespannen gewonnen. In het kort geding eiste de Consumentenbond dat Samsung haar Android-smartphones tot minimaal twee jaar na aankoop bijhoudt met updates. Volgens de bond liggen er nu nog steeds smartphones in de winkel met verouderde software. Veel van deze toestellen zullen ook geen updates krijgen.
De Amsterdamse rechter gaf aan dat de zaak geen spoedeisend belang had en dat de financiële gevolgen voor Samsung enorm zijn, wanneer telefoons langer van updates voorzien moeten worden.
Stagefright
Een van de redenen voor de rechtszaak is dat de Consumentenbond van mening is dat eerdere Android-versies gemakkelijker te hacken zijn. Afgelopen zomer kwam vaak het Stagefright lek in het nieuws. De rechter heeft geoordeeld dat het misbruiken van het lek duur en tijdrovend is. Daarbij kon de Consumentenbond niet aantonen dat er in de praktijk mensen slachtoffer zijn geworden van dit beveiligingsprobleem, zo meldt de NOS.
De rechter is van mening dat Samsung zelf moet bepalen welke update prioriteit moet krijgen. Daarnaast is Samsung voor het uitrollen van updates afhankelijk van Google, waar Android onderdeel van is. De Consumentenbond beraadt zich nog over eventuele verdere stappen. Tegenover de NOS laat advocaat Marieke Neervoort van de Consumentenbond het volgende weten; “Dit is kennelijk toch te ingewikkeld voor een kort geding”.
Samsung werd door de Consumentenbond voor de rechter gedaagd omdat de Koreaanse fabrikant het grootste marktaandeel heeft in Nederland.
Bron NOS