Wie vanaf vandaag een nieuwe smartphone aanschaft met abonnement kan daarbij een BKR registratie krijgen. Telecomwinkels en providers zijn vanaf nu verplicht een aantal vragen te stellen over je gezinssituatie en financiële situatie. Aan een dergelijke registratie kleven vaak risico’s. We zetten de details op een rij.
BKR registratie smartphone
In 2014 heeft een rechter geoordeeld dat een “gratis” telefoon bij een abonnement in feite een lening is. Hierop kregen de providers een kans om zelf een regeling te ontwikkelen waarmee consumenten beschermd werden tegen een te duur toestel. Omdat het de providers niet is gelukt, vallen zij nu onder de wet op financieel toezicht. De wet moet voorkomen dat mensen zich in de schulden steken door bijvoorbeeld leningen.
De gevolgen zijn vanaf vandaag merkbaar in de winkels en bij de providers. Zo word je kredietwaardigheid gecontroleerd bij het BKR en krijg je een aantal persoonlijke vragen. Dit zijn vragen zoals hoe je gezinssamenstelling is en welk inkomen je hebt en hoeveel je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten. Bij smartphones met een adviesprijs vanaf €250 geldt de controle. Kun je volgens het Bureau Krediet Registratie de smartphone niet afbetalen dan moet de provider of telecomwinkel een nee verkopen.
Invloed op een lening
Het hebben van een registratie heeft invloed op het bedrag wat je kunt lenen voor bijvoorbeeld het kopen van een huis. Afhankelijk van je bruto-jaarinkomen kan het bedrag wat je niet kunt lenen flink oplopen. Met een modaal inkomen van ongeveer 37.000 euro kun je voor een smartphone van 800 euro zo’n €9300 minder lenen. Ook andere abonnementen met smartphone boven de 250 euro binnen je huishouden tellen mee voor het maximale bedrag wat je kunt lenen.
Na de termijn van je abonnement verdwijnt de registratie weer uit het BKR register. Technologie website Tweakers heeft onderzocht dat het bedrag dat je minder kunt lenen ongeveer gelijk is aan het totaalbedrag van de telefoon vermenigvuldigd met twaalf. Dit geldt voor vrijwel alle inkomens.
Alternatieven
Zit je niet te wachten op een registratie bij het BKR dan kun je ervoor kiezen om het toestel los te kopen. Ook een sim-only abonnement is daarbij mogelijk want hiervoor is geen registratie verplicht. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een groot deel van het toestel af te betalen waardoor het bedrag onder de 250 euro komt.
Wat voor effect de registratie zal hebben op de verkoop van smartphones met abonnement is nog niet duidelijk. Webwinkel Coolblue heeft in ieder geval besloten sinds 1 februari geen smartphone-abonnementen meer te verkopen.