Android P krijgt een goop nieuwe functies. Tijdens Google I/O heeft Google een reeks functies uitgelicht waar gebruikers gebruik van kunnen maken. Denk aan de automatische helderheid, die zich niet alleen aanpast aan de omgeving, maar ook aan je eigen voorkeuren. We zetten de nieuwe Android P functies op een rij.
Android P vol nieuwe functies
In Android P zijn een hoop nieuwe verbeteringen te vinden. Als eerst is er het gebruik van gestures, bewegingen waarmee je acties uit kunt voeren. Zo wordt het mogelijk om te swipen over de home-button om zo taakbeheer met openstaande apps te openen. Deze nieuwe navigatiebalk dook eerder al op, en is nu dus definitief. De knop voor multitasking is hiermee verleden tijd. Echter kan de veegbeweging uitgeschakeld worden waarbij de bekende navigatiebalk tevoorschijn komt.
Multitasking
Het venster voor multitasking is eveneens vernieuwd. Vergeet de lijst waar je verticaal doorheen kunt scrollen. Net als bij eerdere Huawei-toestellen krijg je voortaan de openstaande toepassingen in horizontaal overzicht te zien. Maar daarbij krijg je ook toegang tot snelkoppelingen naar apps. Daarbij krijgen gebruikers de mogelijkheid om vanuit het multitaskvenster tekst te selecteren en bijvoorbeeld direct te luisteren in Spotify.
Tevens zijn er een aantal nieuwe functies te vinden in de instellingen. Met Prevent Ringing kan het rinkelen van de telefoon gestopt worden door tegelijkertijd op de power-button en de volume-up toets te drukken. Met Adaptive Battery wordt het leegtrekken van de accu door apps die je nauwelijks gebruikt beperkt.
Daarbij wordt de automatische helderheid in Android P verbeterd. Het gaat zich aanpassen aan jouw wensen. Met Adaptive Brightness wordt de helderheid niet meer alleen automatisch aangepast aan je omgeving, maar ook aan hoe fel jij hem zet. Hiervoor maakt de functie gebruik van Machine Learning.
App Actions is een andere handige feature. Deze optie zorgt ervoor dat je suggesties krijgt voor bepaalde acties. Denk aan het starten van een workout of het bellen van iemand. Met Slices kan informatie uit apps getoond worden in bijvoorbeeld Search. Met Shush wordt automatisch de niet-storen modus geactiveerd en zo word je niet gestoord.
Dashboard
Met het nieuwe Android Dashboard krijg je inzicht in hoeveel notificaties je hebt ontvangen en hoeveel tijd je besteedt aan een app. Daarbij kan je ook instellen dat je een melding krijgt voor een breakdown om een time-out te nemen.
Ontwikkelaars kunnen deze functie inbouwen. Bij YouTube kan bijvoorbeeld getoond worden hoeveel minuten filmpjes je hebt bekeken, hierbij wordt ook de kijkgeschiedenis van de desktop getoond. Tevens kan er een goal ingesteld worden om zo ‘jezelf te beschermen’ :-).
Wind Down
Wind Down is een andere functie die erg interessant is. Middels een opdracht aan Google Assistant is het mogelijk om jezelf niet langer met je smartphone in bed te laten spelen. Volgens Google is een goede nachtrust belangrijk. Met de functie Wind Down kun je instellen dat het scherm van je telefoon automatisch de kleuren omzet naar zwart-wit. Hierdoor moeten gebruikers vanzelf gestimuleerd worden om hun telefoon weg te leggen als ze in bed liggen. Bij het opstaan zijn de kleuren uiteraard weer terug.
Android P is inmiddels ook beschikbaar in het beta-programma. Deze is niet enkel voor Pixel-gebruikers, maar ook voor de bezitters van bijvoorbeeld een Nokia, OnePlus of Sony. Alle details hierover vind je in het Android P Beta-programma artikel.