Het jaar 2016, dat was het jaar van Pokémon Go, de Galaxy Note 7, nieuwe functies in WhatsApp, een groot aantal nieuwe smartphones van de bekende fabrikanten, nieuwe Google apps en natuurlijk de Pixel. Maar wat is er in 2016 nog meer gebeurd? DroidApp presenteert je het Android jaaroverzicht 2016 met een interessant overzicht van de gebeurtenissen dit jaar.
Android Jaaroverzicht 2016
Ook in 2016 hebben we bij DroidApp met het team geprobeerd je te informeren met het laatste Android-nieuws. Naast alle apps die we dit jaar hebben behandeld, komen we in dit artikel terug op de belangrijkste gebeurtenissen dit jaar. Dit jaar doen we dat iets beknopter dan vorig jaar, zodat je echt de belangrijkste dingen meekrijgt. We hebben de belangrijkste gebeurtenissen per maand samengevat in dit Android jaaroverzicht 2016.
Januari: Samsung, einde Motorola en My Tracks
In januari maakte de Consumentenbond bekend dat het een rechtszaak aanspande tegen Samsung. Dit vanwege het gebrekkige updatebeleid van de fabrikant. Later dit jaar werd bekend dat de zaak te complex was voor een kort geding. Later in 2016 wordt de rechtszaak hervat. De uitkomst van de zaak zal door de bond gebruikt worden voor vergelijkbare zaken tegenover andere fabrikanten.
Lenovo zal voortaan ook de leiding nemen over de Motorola-toestellen. De naam ‘Moto’ blijft bij de modellen behouden, maar Motorola zelf zal langzaam uit het straatbeeld verdwijnen met de smartphones.
Deze maand werd ook bekend dat WhatsApp stopt met de betaalde abonnementen. Hoewel bij veel Android-gebruikers op het laatste moment het lidmaatschap op WhatsApp vaak kosteloos verlengd werd, diende je tot januari te betalen. De LG G4 kwam in het nieuws rondom het bootloop-probleem en Google trok de stekker uit My Tracks.
In november 2015 verscheen de compleet vernieuwde website van DroidApp; genaamd DroidApp 2.0, met meer functionaliteit. In januari 2016 introduceerden we de onafhankelijke abonnementen-vergelijker waarmee je de prijzen van abonnementen met toestel en sim-only abonnementen kunt vergelijken.
Februari: Mobile World Congress en SwiftKey
In de tweede maand van het jaar werd bekend dat Microsoft de populaire toetsenbord-app SwiftKey heeft overgenomen. Daarnaast stopte de muziek-app Nokia MixRadio en kon je meerdere accounts toevoegen aan Instagram. Ook maakte Huawei bekend een samenwerking opgezet te hebben met Leica. Dit om zo de beste technologieën voor de camera in smartphones te kunnen bieden.
Februari was ook de maand van het Mobile World Congress in Barcelona. Hier presenteerde Samsung de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Ook werd de modulaire LG G5 gepresenteerd en haalde Sony het doek van de Sony Xperia X-serie, die bestaat uit drie toestellen.
Maart: MSQRD en Android N
In maart verscheen de masker-app MSQRD. Hoewel inmiddels het animo voor de app een stuk minder is, was deze in het begin van het jaar niet weg te denken van de smartphone. Er verschenen tal van maskers van zowel dieren, beroemdheden of opvallende figuren. Diezelfde maand werd de dienst overgenomen door Facebook. We blijven even bij Facebook, want de Messenger-app kreeg in maart de Material Design update.
Nintendo bracht haar eerste mobiele game uit; Miitomo en navigatie-app Waze kwam met de grote update; Waze 4.0 met een vernieuwd design. Ook bracht Google meer informatie naar buiten over Android N, de nieuwe versie die we nu kennen als Android Nougat.
April: Huawei en HTC
Niet alle fabrikanten presenteerde tijdens het MWC haar nieuwe vlaggenschip. HTC en Huawei kondigde in april 2016 hun nieuwste smartphone aan. Dit waren de HTC 10 en Huawei P9. De Huawei P9 is voorzien van een dual-camera en strakke, metalen behuizing. De strakke metalen behuizing zagen we ook terug bij de HTC 10.
Google Agenda gaat gebruikers beter helpen met het behalen van doelen. Je kunt nu nog gemakkelijker je doelen inplannen in de applicatie. Al lange tijd kunnen we niet meer chatten via de Facebook-app zonder de Messenger-app. In april werd helaas ook de chat-functie uit de mobiele website van Facebook gehaald, waardoor mobiele gebruikers nu volledig op de Messenger-app gewezen zijn.
Mei: WhatsApp Web en Google I/O
Google Trips verscheen in mei van dit jaar. Aan de hand van verschillende informatie, zoals informatie uit Gmail, stelt het een perfect reisschema samen en krijg je tips en suggesties voor je vakantiebestemming. Daarnaast geeft Google Trips je informatie over je vlucht, reserveringen en andere nuttige informatie. Deze maand werd ook Instagram in een nieuw jasje gestoken met een nieuw logo en fris design.
WhatsApp Web werd uitgebracht en de regionale omroepen apps kregen grote updates. Verder lanceerde Google nog een nieuwe app; Google Spaces, waarbij je samen kunt werken aan een project. Ook bracht Lenovo in mei 2016 haar eerste eigen smartphone uit in Nederland; de Lenovo K5. Inmiddels is dit jaar ook de Lenovo K6 uitgebracht.
Google I/O vond ook plaats in mei. Hier konden we kennis maken met de slimme assistent Google Home. Echter werden hier ook twee nieuwe apps getoond als soort van opvolger voor Hangouts; chat-app Google Allo en videobel-app Google Duo. Ook werd Android Wear 2.0 gepresenteerd, werden de Play Awards 2016 uitgereikt en zagen we Daydream VR, het virtual reality platform van Google.
Juni: Twitter en DroidApp App 2.0
In juni werd de OnePlus 3 aangekondigd, 11 maanden nadat de OnePlus 2 werd gepresenteerd. De Wileyfox Spark serie werd eveneens aangekondigd en de Twitter-app kreeg Material Design. Deze maand werd ook een andere erg strakke Twitter-app uitgebracht; Flamingo. Daarnaast brachten wij een grote update uit voor de DroidApp App vol met nieuwe functies; DroidApp App 2.0.
Google plaatste de dienst ‘Mijn Activiteit’ online. Hiermee kunnen gebruikers iedere handeling inzien die door Google geregistreerd is. Denk aan het openen van de weer-app tot het bekijken van de kaarten in Google Now. Je wordt er bijna akelig van.
Juli: Pokémon Go, Prisma en BlackBerry
Supercell, de ontwikkelaar van Hay Day en Clash of Clans bracht in juli de game Clash Royale uit. Daarnaast was juli dé maand van Pokémon Go. Het spel wist in één klap alle records te breken en is misschien wel hét hoogtepunt uit de mobiele wereld van 2016. Niantic bracht medio juli pas de app officieel naar Nederland en België.
Het spel wist een enorme hype tot stand te brengen en de jongeren gingen massaal met zijn allemaal, met een smartphone in de hand de straat op. Daarbij gingen powerbanks als warme broodjes over de toonbank. Er kwam veel protest tegen Niantic toen apps van derden werden geblokkeerd om zo sneller Pokémon te kunnen vinden.
De tweede BlackBerry met Android werd aangekondigd; de BlackBerry DTEK50. Daarnaast kreeg Google Now nieuwe weerkaarten en verschenen de renders van de nieuwe Pixel-toestellen, toen nog onder de naam Sailfish en Marlin. In juli kwamen ook de Twitter stickers en kwam de fotobewerker Prisma voor Android beschikbaar. Met deze applicatie maak je van iedere foto een schitterend schilderij.
Augustus: Honor 8, de beste weer-app en Huawei
Honor presenteerde deze maand haar nieuwste vlaggenschip; de Honor 8. DroidApp was hierbij aanwezig in Parijs. Het metaal van de Honor 7 werd vervangen door glas en dat maakt de ‘8’ naar onze mening één van de mooiste toestellen van 2016. Alles over dit toestel lees je in de Honor 8 review. Ook werd de Samsung Galaxy Note 7 aangekondigd.
Huawei maakte met een EMUI update een eind aan de speelse icoontjes en hetzelfde merk kreeg de EISA Award 2016 voor de Huawei P9. Google kwam met AMP voor een betere leesbaarheid van nieuws op mobiele schermen en Instagram kwam met Instagram Stories, een vergelijkbare functie als in Snapchat. Tevens haalde Google de +1 en functie ‘mensen’ uit de Play Store en verscheen de app Google Duo. Tot slot trok Microsoft de stekker uit de eerder overgenomen app Sunrise Calendar en kwam Lenovo-Motorola met de Moto Z Play.
In augustus hebben we onze derde editie van de grote Weer-app test 2016 online gezet. Welke weer-app wist de beste voorspelling te geven? Dat lees je in het artikel met de beste weer-app 2016.
September: IFA en einde voor BlackBerry
In september 2016 vond de elektronicabeurs IFA 2016 weer plaats in Berlijn. Hier werden verschillende nieuwe toestellen aangekondigd. Alcatel presenteerde de stijlvolle Alcatel Shine Lite. Sony kwam met een écht compacte telefoon; de Sony Xperia X Compact en tevens een nieuw vlaggenschip; de Sony Xperia XZ. Daarbij toonde Huawei de Huawei Nova en HTC met de One A9s. Ook het Franse Wiko kwam met nieuwe toestellen zoals de Wiko Ufeel Prime. Daarnaast toonde het merk ook de Freddy en de Ufeel Fab.
Deze maand begon ook de Galaxy Note 7 terugroepactie nadat toestellen spontaan konden exploderen. Tevens werd de andere app van Google uitgebracht; Google Allo en verscheen officieel de app Google Trips in de Google Play Store. BlackBerry maakte eind september bekend dat het de eigen hardware-divisie sluit. Er zal nog één eigen smartphone gerealiseerd worden. Wel blijven er Android-toestellen van BlackBerry verschijnen, maar hiervoor zal de Canadese fabrikant samenwerken met partners.
Oktober: MadeByGoogle event, Pixel en Android 7.1
In de maand oktober was er veel belangrijk nieuws omtrent Android. Op 4 oktober vond het MadeByGoogle-event plaats. Hier werden eindelijk de opvolgers getoond van de Nexus. Het zijn de Google Pixel en Google Pixel XL. Daarnaast werd Google WiFi en de Chromecast Ultra gepresenteerd. Ook werd er meer bekend omtrent Google Home en werd de eerste virtual reality-bril getoond; de Daydream View.
Samsung besloot in oktober zowel de productie als de verkoop en uitlevering van de Samsung Galaxy Note 7 volledig te stoppen. Ook een tweede terugroepactie mocht niet baten en de vervangende toestellen bleken hetzelfde probleem te hebben.
LG bracht een vervanger uit voor de G5, de LG G5 SE. De modulaire smartphone doet het slecht qua verkopen. Deze maand werd ook de eerste Android 7.1 Developer Preview vrijgegeven en kwamen er acht nieuwe categorieën in de Play Store. Daarbij lanceerde Weeronline een compleet vernieuwde, frisse Weeronline app en kwam BlackBerry met de BlackBerry DTEK60.
November: EMUI, Flitsmeister en Huawei
In november kwam WhatsApp in het nieuws omdat Facebook de gegevens zou willen gebruiken. WhatsApp bracht met een update ondersteuning voor gifjes en videobellen. Ook Huawei kwam meerdere malen in het nieuws; het maakte bekend dat de Huawei P9 negen miljoen keer verkocht is, kwam met de Huawei Mate 9 en kwam met de introductie van het verbeterde EMUI 5.0. De eerste foto’s van de nieuwe Nokia met Android doken op, net als de Telegram belfunctie die door DroidApp is ontdekt.
November 2016 was verder de maand van de aankondiging van de OnePlus 3T, die eigenlijk op papier maar een zeer kleine fractie anders is dan de OnePlus 3. Qualcomm presenteerde de Snapdragon 835 met Quick Charge 4.0 en Wileyfox toonde de Wileyfox Swift 2 (Plus). Verder maakte Google bekend begin 2017 te stoppen met het ondersteunen van Android 2.3 en kwam Flitsmeister met een grote update; Flitsmeister 6.0.
December: lijstjes en Google-apps
Google lanceerde in december verschillende nieuwe en vernieuwde apps. De Google Vertrouwde Contacten app is een toepassing waarbij ingestelde contacten, je in een noodsituatie kunnen volgen. Daarbij is ook de toetsenbord-app vervangen door Gboard en uitgebreid met extra functies. Ook publiceerde Google een overzicht met de beste 2016 content uit Google Play en werd Android 7.1.1 Nougat uitgebracht.
In december kondigde Honor de Honor Magic aan, LG de LG K-serie (2017) en HTC de Desire 650.
Er verscheen een nieuw virus die het Google-account kon overnemen; Gooligan en de beruchte partij Cheetah Mobile verpeste de app Photo Grid met veel adware. De thema’s in SwiftKey zijn voortaan gratis en in Pokémon Go verschenen 100 nieuwe Pokémon.
Tevens werd RollerCoaster Tycoon (zoals we die kennen van vroeger) uitgebracht voor Android en publiceerde DroidApp een uitgebreid overzicht met de beste smartphone van 2016. Iedere schrijver van DroidApp publiceerde daarnaast een overzicht met 5 onmisbare apps van 2016. Ook verscheen het interessante overzicht met de 50 beste Android apps van 2016.
Tele2 vond het op 31 december een goed moment om het jaar eerder af te sluiten, en sloeg 31 december op. Dat had wel flinke gevolgen voor veel klanten van Tele2. Huawei kan dik tevreden terugkijken op 2016 met flinke verkoopcijfers en Wileyfox maakt bekend alle toestellen een update te geven naar Android Nougat.
We willen jullie allemaal bedanken voor het vertrouwen in DroidApp! Namens het hele DroidApp team wensen we je een prettige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2017!
Wat vond jij het mooiste/meest interessante nieuws uit 2016, of uit het Android Jaaroverzicht 2016?