Google heeft zijn jaarlijkse beveiligingsrapport uitgebracht met daarin veel aandacht voor het in mei 2017 gelanceerde Play Protect. In 2017 heeft Google de focus op het sneller verspreiden van beveiligingsupdates gelegd wat afgelopen jaar tot het veiligste jaar voor Android maakt tot nu toe.
Play Protect beschermt gebruikers
Vorig jaar mei werd tijdens de Google I/O conferentie Play Protect aangekondigd, een scanner die moet controleren of apps op je apparaat nog wel veilig zijn. Hoewel de scan methode van Play Protect nog niet 100% is helpt het wel om gebruikers te beschermen tegen schadelijke apps uit de Google Play Store. Dagelijks worden er op Android apparaten scans uitgevoerd door Play Protect op basis van bekende kwaadaardige code.
Vorig jaar verwijderde Google’s Play Protect zo’n 39 miljoen potentieel schadelijke applicaties van smartphones en tablets. Dat valt op te maken uit het beveiligingsrapport van Google over de beveiliging van het Android besturingssysteem. Ongeveer 10 miljoen schadelijke apps werden door Play Protect verwijderd nog voordat deze geïnstalleerd werden door gebruikers.
Naast het controleren van apps tegen bekende kwaadaardige code, maakt Google ook gebruik van Machine Learning om schadelijke apps te herkennen. Ongeveer zestig procent van de potentieel schadelijke apps werd op die manier herkend.
Bron Google