Google heeft vanavond haar nieuwste Android-versie aangekondigd. Het gaat om Android 10. Dit is de eerste versie waarbij er geen zoetige naam meer wordt gebruikt. Wel zijn er een aantal nieuwe functies.
Android 10 aangekondigd
Eindelijk is het zover. Google heeft de nieuwe Android-versie officieel gepresenteerd. Begin dit jaar werd Android Q al gepresenteerd, waarbij gestart werd met het beschikbaar stellen van beta-versies en Developer Preview-versies. Hierdoor kon deze versie van het besturingssysteem goed getest worden. In de afgelopen maanden heeft Google het nieuwe Android 10 getest en nu is het startschot gegeven voor de definitieve uitrol. We zetten de beste nieuwe features op een rij.
Donker thema
Maar wat zijn de nieuwe features uit Android 10? Allereerst is er een systeembreed donker thema. Hierdoor wordt de interface in een zwarte kleur gegoten, waardoor het prettiger is om naar te kijken als je bijvoorbeeld in bed ligt. Het donkere thema wordt ook meegenomen in apps die dit over kunnen nemen. Ontwikkelaars moeten hier nog wel mee aan de slag, dus het kan zijn dat niet iedere app dit overneemt.
Privacy
In Android 10 vinden we verschillende verbeteringen rondom de privacy. Vanaf nu heb je meer keuze uit machtigingen die je per app kunt aanpassen. Voorheen kon je alleen kiezen uit wel of geen toestemming tot een bepaalde permissie, nu is daar een optie aan toegevoegd. Hierbij kun je instellen dat een app alleen een bepaalde permissie krijgt, wanneer de toepassing gebruikt wordt. Denk aan toegang tot je locatie, mediabestanden, microfoon of een ander recht.
In Android 10 zijn ook nog vele andere kleinere verbeteringen toegevoegd met betrekking tot de privacy.
Gebaren
Met Android Pie werden al een hoop nieuwe gebaren voor het bedienen toegevoegd, dat is met Android 10 ook het geval. Je krijgt onderin beeld een streepje te zien. Vandaaruit kun je aan de slag met de ‘gestures’. Door op bepaalde manieren te vegen open je het menu, het venster met openstaande apps (multitasking) en sluit je ook weer een app. Overigens is dit niet verplicht. Android-toestellen krijgen nog steeds de optie om de navigatieknoppen in te schakelen.
Bubbels
Een andere toffe nieuwe feature in Android 10 is Bubbels. Hiermee krijg je bij een nieuw bericht of nieuwe melding op het scherm een bubbel te zien. Vanuit daar kun je direct reageren, de bubbel verplaatsen naar een andere plek op je scherm of hem gewoon verbergen. De bubbels kennen we al van verschillende apps, waaronder van Facebook Messenger. Wil je deze functie gebruiken, dan moet je nog even geduld hebben. In de huidige final versie van Android 10 zijn de Bubbels niet beschikbaar. Mogelijk kiest Google ervoor deze functie pas later beschikbaar te stellen. In een beta-versie was deze wel beschikbaar.
Project Mainline
Tevens heeft Google als doel om Project Mainline te introduceren. Toestellen die vanuit de doos op Android 10 draaien, zullen kleinere (beveiligings-) updates via de Google Play Store ontvangen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is afwachten. Er zijn op dit moment nog geen toestellen uitgebracht die direct bij aanschaf al op Android 10 draaien. Op oudere toestellen werkt dit namelijk niet.
Live Caption
Een andere nieuwe functie is Live Caption, onderdeel van de toegankelijkheidsinstellingen. Gebruikers krijgen hierbij op het scherm te zien wat er gebeurt. Het is een functie die vooral van pas komt voor doven en slechthorenden. Je krijgt realtime ondertiteling bij video en audio, en werkt ook bij telefoongesprekken. Omdat deze functie erg veel vraagt van de rekenkracht van de smartphone, zal Live Caption niet op ieder toestel beschikbaar komen. Het werkt offline en kan ook handig zijn als je geen koptelefoon bij de hand hebt. De werking ervan vind je in bovenstaande video.
Meldingen
In Android 10 zijn de notificaties verbeterd. In het meldingenvenster is een snooze-button optioneel toegevoegd. Daarbij worden zogenoemde stille meldingen gebundeld tot één melding zodat het allemaal wat overzichtelijker wordt. Tevens kun je nu snel antwoorden of bijvoorbeeld een adres direct openen in Google Maps.
WiFi
Met Android 10 zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd omtrent de WiFi. WiFi Throttling zorgt ervoor dat apps alleen wanneer het nodig is, naar netwerken zoekt. Hierdoor wordt er minder accu verbruikt. In een eerdere beta van Android Q zagen we ook dat WiFi-netwerken met anderen gedeeld kunnen worden middels een QR-code. Ook is het overzicht met snelle instellingen vernieuwd, waarbij het kijkt naar wat de gebruiker zou willen. Denk aan een overzicht van netwerken, als je online probeert te gaan.
Deelmenu
Direct Share, ofwel het deelmenu geeft je de mogelijkheid om iets direct met iemand te delen. Dat menu is nu vaak niet zo snel als je zou willen. Dat moet met de nieuwe Android-versie verleden tijd zijn. Het laden hiervan zal een stuk sneller moeten zijn.
Focus Mode
Digital Wellbeing is uitgebreid met een nieuwe feature: Focus Mode. Deze functie werd eerder al toegevoegd aan ‘Digitaal Welzijn’ en maakt zijn debuut in Android 10. Met Focus Mode kun je afleidingen blokkeren door vooraf geselecteerde apps voor een bepaalde tijd te pauzeren. Met de Focus Mode op ‘aan’ kun je de desbetreffende tijd die app niet aantikken.
Family Link – ouderlijk toezicht
Een andere verbetering in Digital Wellbeing is dat ouders voor hun kinderen het smartphonegebruik onder controle kunnen houden. Ouders kunnen tijdslimieten voor het scherm instellen, inhoudsbeperkingen beheren en de app-activiteit bekijken. Ook kan bekeken worden waar het kind nu is, allemaal op afstand.
Andere verbeteringen
Google heeft ook bekend gemaakt dat Android 10 beter om kan gaan met vouwbare smartphones. Een andere verborgen functie is het vertalen van openstaande apps bij het multitasken. Content in de app kan dan direct vertaald worden. Google voegt ook 65 nieuwe emoji toe aan Android 10 die je kunt gebruiken in je berichten. Wel moeten apps van derden (bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram en dergelijke deze ook nog toevoegen).
Goed om te weten
Android 10 bevat een hoop nieuwe functies. Toch betekent dit niet dat alle functies direct naar iedere smartphone komen. Fabrikanten passen op sommige gebieden nog een eigen interface toe (denk aan de notificaties en het deelvenster). Ook geeft Google aan dat sommige functies pas later beschikbaar komen in een latere Android 10 update.
Pixel
De Google Pixel-devices zullen vanaf vandaag de Android 10 update ontvangen. Daarna zullen de toestellen volgen die deelnamen aan het beta-programma van Android Q. Dit zijn onder andere de OnePlus 7 Pro, Nokia 8.1, Huawei Mate 20 Pro, Sony Xperia XZ3 en Xiaomi Mi 9.