Uit vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers van beveiligingsbedrijf F-Secure blijkt dat Android een gewillig doel is voor malware makers. Maar liefst 99% van alle nieuw uitgebrachte malware richt zich op het Android platform.
Tussen 1 januari 2014 en 31 maart 2014, zijn er maar liefst 275 nieuwe, of varianten op oude versies, aan malware bijgekomen voor Android. iOS en Symbian kregen in die zelfde periode er slechts 1 nieuwe variant bij. Van de 99% aan Android malware is 9% een potentieel ongewenste applicatie, 91% echt malware, dit meldt beveiligingsbedrijf F-Secure.
Malware makers worden steeds beter
Het gros van de malware, is bedoeld om snel wat geld uit je zak te kloppen. Een voorbeeld hier van is het bellen/smsen naar dure nummers. Maar in de laatste maanden zag F-Secure ook een cryptocoin-miner voor het genereren van virtueel geld als Bitcoin. Daarnaast kwam F-Secure een bootkit tegen welke de opstartsectoren van je telefoon aanpast, en zeer lastig te verwijderen is.Ook een Trojaans paard, welke probeert vanaf je PC via USB malware op je Android telefoon te installeren zag het beveiligingsbedrijf voorbij komen.
F-Secure laat weten dat in het Verenigd Koninkrijk per 10.000 gebruikers 15 tot 20 keer malware wordt tegengehouden. In India, Duitsland en de Verenigde Staten is dit tussen de 5 en 10 keer. Op de derde plaats vinden we Nederland, daar wordt net als in Saoedi-Arabië tussen de 2 en 5 keer per 10.000 gebruikers malware geblokkeerd.
Geen paniek
Volgens F-Secure is de kans dat je telefoon geïnfecteerd wordt klein. Je kunt als gebruiker wel een aantal maatregelen treffen om de kans tot het minimum te beperken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een lockscreen en installeer alleen apps van ontwikkelaars die je vertrouwd. Bekijk ook je updates goed, als een app ineens toestemming vraagt voor toegang tot je belhistorie of sms berichten vraag je dan af waarom, en weiger de update zonodig.
Rapport (pdf)