Lang niet alle applicaties die gedownload kunnen worden uit de Google Play Store, gaan even zorgvuldig om met de privacy van haar gebruikers. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Android-apps zich daarbij niet houdt aan het privacybeleid van Google.
Privacy en Android-apps
Uit onderzoek van het Belgische De Tijd blijkt dat een derde van de Android-apps in de Google Play Store niet zorgvuldig omgaat met persoonlijke gegevens. Het onderzoek baseert zich op de 120 meest populaire apps in de Play Store, beschikbaar voor de Belgische markt. Op verschillende manieren worden identificeerbare gegevens doorgesluisd naar derden.
Bij één op de vijf Android-apps zouden zelfs de privacyregels die door Google zijn opgesteld overtreden te worden. Er wordt een combinatie van gegevens doorgestuurd naar derden. Dit zou bij 47 van de 120 apps gebeuren zonder dat de gebruiker hierover (duidelijk) is geïnformeerd. Veelal gaat het om data waarmee gericht geadverteerd kan worden in een app. Tevens zijn privégegevens interessant voor bijvoorbeeld verzekeraars en banken, waarbij gekeken wordt naar risicoprofielen.
Het gaat om een groot aantal bekende apps. Denk aan Wordfeud, Runkeeper, Waze en Uber. In sommige gevallen is het vragen van een permissie logisch. Denk aan een app die je locatie vraagt voor bijvoorbeeld weersinformatie of het plannen van je reis.
Google België heeft inmiddels op het onderzoek gereageerd. Er zal actie ondernomen worden zodat app-ontwikkelaars zich aan het geldende privacybeleid houden. In de afgelopen tijd heeft Google verschillende aanpassingen doorgevoerd om gebruikers meer controle te geven over hun privégegevens. Onlangs kwam Google zelf ook al met een dashboard waarbij gebruikers permissies en toestemmingen kunnen beheren. Deze geldt echter alleen voor apps van Google zelf, niet van derden.
Via De Tijd