In Android is standaard de mogelijkheid om bij ‘batterij’ te bekijken welke applicaties het meeste vragen van je batterij. Echter geeft dit lang niet altijd alle informatie. De applicatie Wakelock Detector doet dat wel, door per applicatie te tonen welke toepassingen zichzelf voortdurend opstarten, en dus ook je batterij leegtrekken. DroidApp behandelt Wakelock Detector in een uitgebreide review.
Het grote voordeel van Android, is dat je er zoveel mee kan; keuze uit honderdduizenden applicaties, live-wallpapers, achtergrond zus, launcher zo en ga zo maar door. Omdat er honderden verschillende apparaten zijn die op het Google Android besturingssysteem draaien, moeten ontwikkelaars rekening houden met alle verschillende specificaties van veel verschillende toestellen. Een kleine fout in een applicatie kan er al voor zorgen dat je batterij veel minder lang meegaat. Met Wakelock Detector krijg je heel goed inzicht, in welke applicatie het uithoudingsvermogen van je smartphone aantast.
Wakelock Detector registreert op de achtergrond verschillende gebeurtenissen. Om te beginnen is er de gebeurtenis ‘Screen Wakelock’. In Screen Wakelock wordt precies weergegeven welke applicaties actief zijn als het scherm ingeschakeld is. Hier zijn in principe geen schokkende resultaten te zien, omdat je voor het grootste deel zelf in de hand hebt, welke applicatie je gebruikt als je je scherm aan hebt staan ;-).
De volgende gebeurtenis die Wakelock Detector voor je detecteert is ‘CPU Wakelock’. Met CPU Wakelock kan je zien welke applicaties je processor actief houdt. Achter de naam van de toepassing kan je zien hoeveel minuten de applicatie actief is op de achtergrond en hoeveel keer de applicatie zich heeft opgestart.
Welke applicatie het meest van je batterij vraagt is te vinden bij ‘Wakeup triggers’. Wakelock Detector laat hier zien welke applicatie zich op de achtergrond uit zichzelf opent. Hoewel ik alle notificaties, synchronisatie-mogelijkheden en gegevensverbruik op de achtergrond heb uitgeschakeld, staat de Facebook-app vreemd genoeg steeds bovenaan. Wakelock Detector meet elke keer opnieuw wanneer de lader van het toestel wordt ontkoppeld. Als de naam van de applicatie in het rood staat, betekent het dat de desbetreffende applicatie op dat moment actief is.
In Wakelock Detector kunnen de resultaten gesorteerd worden op laatst actief, meeste tijd actief of op alfabetische volgorde. Wanneer op een applicatie geklikt wordt, kan de app gelijk geopend worden, bekeken worden in de Play Store of de nadere informatie bekeken worden van die toepassing. In het verleden heb ik veel baat gehad aan Wakelock Detector. Zo bleek laatst dat de applicatie ‘Recent‘ zich in amper vier uur meer dan vijfduizend keer had opgestart.
Wel is het van belang dat de applicatie bij het eerste gebruik goed alles kan controleren. Na een aantal uur geeft de applicatie een aardig beeld van welke applicaties veel vragen van je accu. Wakelock Detector is 1,1 MB groot en gratis te downloaden uit de Google Play Store. De applicatie is daarnaast vrij van advertenties. Tegen betaling kunnen onder meer widgets op het homescreen geplaatst worden.
Vanaf Android 4.4 KitKat heeft Google in Android de toegang tot uitgebreid inzicht in wakelocks en dergelijke beperkt. Wakelock Detector is dan enkel te draaien als het toestel beschikt over root-toegang. De ontwikkelaars hebben echter een oplossing bedacht, voor diegene die niet willen rooten. Door de telefoon aan de computer te koppelen kan met software voor op de computer, ook het uithoudingsvermogen gemonitord worden.
Wakelock Detector
-
8.3/10
-
8.8/10
-
7.3/10
-
7.5/10
-
9.6/10
Beoordeling
Pluspunten
- Nauwkeurig inzicht
- Accuraat
- Advertentie-vrij
Minpunten
- Geen