Er zijn talloze apps beschikbaar die je standaard launcher vervangen. Veel van deze launchers richten zich op het uiterlijk. Zo niet UR Mood Launcher. Deze launcher zorgt ervoor dat je altijd de juiste apps bij de hand hebt. Wij testen de app in onze uitgebreide UR Mood Launcher review.
UR Mood Launcher
UR Mood Launcher is een launcher die zich aan jou aanpast. Dit gebeurt door van bureaublad te wisselen als je op reis bent, op werk aankomt of aan het fitnessen bent. Werkt dit handig in de praktijk? Dat lees je in deze review.
Handige features na stroef begin
Na de eerste keer opstarten kom je in een oneindig laadscherm. Verwarrend, maar het bleek dat je op op home moest klikken om te beginnen. Dan krijg je namelijk een pop-up met de keuze welke launcher je standaard wilt gebruiken. Daarna kan je beginnen om al je “moods” in te stellen, oftewel profielen.
Je kan per ‘mood’ acht apps toevoegen, dit gaat simpel via een plusje. De moods hangen af van de plek waar je je bent. Ook kan je handmatig wisselen van mood, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Dit is vooral handig als je een aantal apps standaard gebruikt op bepaalde plaatsen of bij specifieke gelegenheden.
Als je van thuis naar werk wisselt vraagt UR Mood Launcher of de plek waar je bent moet worden onthouden als werk. Zo wordt dus automatisch gewisseld van bureaublad en heb je dus altijd de juiste apps bij de hand. Een erg handige feature. Dit werkte erg goed in de praktijk. Helaas werkt het automatisch wisselen alleen bij werk en thuis, bij zelfgemaakte moods krijg je niet de vraag of de locatie moet worden onthouden. Je zult dan zelf moeten wisselen van mood.
Ook de veranderde achtergronden per mood zijn een leuke toevoeging. Ze geven je het gevoel ook daadwerkelijk op de plek te zijn waar de launcher is op ingesteld. Natuurlijk kan je deze wallpapers aanpassen naar eigen smaak. Smart settings zijn een andere nuttige toevoeging: hiermee kan je per mood instellen of bluetooth, WiFi of het geluid moeten worden in- of uitgeschakeld.
Daarnaast kan je ook nog net als met een gewone launcher apps en widgets toevoegen op de vijf aanwezige bureaubladen. Deze apps verdwijnen niet als je van mood wisselt, waardoor je dus deze apps altijd bij de hand hebt. Helaas zijn er niet meer bureaubladen toe te voegen, dus als je veel apps en widgets gebruikt kan dit een knelpunt zijn.
Bij het toevoegen van apps op je bureaublad probeert UR Mood Launcher de apps te categoriseren om je zo sneller bijpassende apps te laten vinden voor de juiste plek. Deze functie werkt alleen als je een internetverbinding hebt. Heb je deze niet, dan moet je het doen met het gewone alfabetische overzicht van apps. Sommige apps worden in de juiste categorie geplaatst, maar het grootste deel komt in de categorie “Not Classified” terecht waardoor je algauw teruggrijpt naar het alfabetische overzicht. Deze functie heeft dus nog wat meer werk nodig om echt een toegevoegde waarde te hebben.
Te weinig mogelijkheden
UR Mood Launcher biedt te weinig mogelijkheden om de launcher compleet naar eigen hand te zetten. Zo is het niet mogelijk om de grootte van de icoontjes aan te passen. Sinds de standaardicoontjes erg klein zijn is dit niet prettig. Ook is het niet mogelijk mappen te maken in een mood waardoor je dus beperkt blijft tot acht apps per mood.
Verder is de volgorde van deze acht apps niet te veranderen. Wil je dit wel, dan zul je de app eerst uit de mood moeten halen en vervolgens op de juiste plek weer erin zetten. Een erg omslachtige methode. Daarnaast is er ook een zoekfunctie aan de app toegevoegd. Na de eerste zoekactie bleek dat een onbekende zoekmachine als standaard was ingesteld. Deze veranderen naar Google bleek onmogelijk.
Wat ook niet uit te schakelen was zijn de zogenoemde “Recommended apps” per mood die te openen zijn door op het ronde omhoog staande pijltje te klikken. Beide functies bieden geen toegevoegde waarde voor de gebruiker. Door dit soort zaken komt de app-maker aan zijn geld, dus het is enigszins te begrijpen.
Ruwe kantjes
UR Mood Launcher vertoont verder nog te veel ruwe kantjes. De app crashte enkele keren op de volledige onderste balk, terwijl de rest van de launcher wel goed werkte. Hierdoor kon ik onder andere het app-overzicht niet meer openen, erg onhandig. De enige oplossing was een herstart van de telefoon.
Ook nam de app nogal veel RAM-geheugen in gebruik. Gelukkig had had dit geen merkbare invloed op de accuduur, maar het geeft wel aan dat deze launcer zeker geen lichtgewicht is. Desondanks is de launcher ietwat traag met het opstarten van een app. Met Google Now Launcher of Nova Launcher heb je merkbaar minder vertraging. Voor snelheid moet je dus niet bij deze launcher zijn.
Ook werd de sidebar me niet duidelijk. Hierin zouden mijn recent gebruikte apps moeten verschijnen. De enige app die erin verscheen was Nova Launcher, mijn huidige launcher, terwijl talloze andere apps ook werden gebruikt. Deze functie doet dus ook niet wat het zou moeten doen. En mocht je UR Mood Launcher niet als standaard launcher instellen, dan krijg je algauw een melding of je wel weer UR Mood Launcher wilt aanzetten. Dat mag je toch zelf wel weten?
Alle genoemde punten zijn met updates van de app te verhelpen, dus hier ligt nog een schone taak voor de ontwikkelaar om zijn naam waar te maken en de app daadwerkelijk te ontwikkelen.
Kwestie van gewenning
Ten slotte is het gebruik van UR Mood Launcher grotendeels een kwestie van gewenning. Ben je op veel verschillende plaatsen en gebruik je daar steevast dezelfde apps, dan is UR Mood Launcher een uitstekende keuze. Wil je het liefst continu al je apps bij de hand in een vaste volgorde, dan kan je deze app maar beter overslaan.
UR Mood Launcher
-
8/10
-
7.5/10
-
6.5/10
-
6.5/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Goed uitgewerkte moods
- Achtergrond verandert mee per mood
- Automatisch mood wisselen werkt goed
- Moods wisselen is makkelijk
- WiFi, Bluetooth en geluid per mood te veranderen via Smart Settings
Minpunten
- Te weinig personalisatiemogelijkheden
- Volgorde apps in mood veranderen omslachtig
- App crasht soms deels
- Maximum van 8 apps per mood
- Standaard zoekmachine niet te veranderen