Op elke Android telefoon is standaard Google’s eigen Gmail-app geïnstalleerd. Een compleet mailprogramma dat er mooi uitziet en waarmee je zonder problemen je mails kunt verzenden en ontvangen. Ondanks deze ogenschijnlijke compleetheid van Gmail zijn er toch andere aanbieders van mail-apps in de Play Store te vinden. Is het handig om drie verschillende mail-apps op je smartphone te hebben? We nemen de apps Gmail, CloudMagic en Boomerang onder de loep.
E-mail apps voor Android
Gmail is op elk Android-apparaat al geïnstalleerd, het is de maildienst van Google zelf. Gmail is een compleet mailprogramma, dat er -tegenwoordig- mooi uitziet en waarmee je uitstekend kunt mailen. De synchronisatie met je computer(s) is naadloos en veel zaken zijn prima instelbaar waaronder automatisch antwoord bij afwezigheid, je handtekening onder een bericht en het ontvangen van meldingen bij nieuwe berichten.
Gmail
Ondanks deze ogenschijnlijke compleetheid van Gmail zijn er toch andere aanbieders van een mailprogramma in de winkel van Google te vinden. Twee ervan nemen we hier onder de loep. Ik gebruik deze twee apps samen met Gmail door elkaar, elk voor die zaken waarin ze uitblinken. Bij Gmail is dat het terugvinden van eerdere mails en mailadresssen en de naadloze integratie met de mailboxen op de PC. Voor het direct versturen van mail vanaf mijn Nexus-apparaten (telefoon en tablet) gebruik ik doorgaans CloudMagic, voor het klaarzetten van mailberichten die later moeten worden verzonden start ik Boomerang op. Boomerang is er ook voor de PC: daar ‘nestelt’ het zich in Gmail.
Ik gebruik email dagelijks en intensief. Voor contacten met leveranciers, opdrachtgevers, familie, vrienden en kennissen – in willekeurige volgorde. Het meeste ‘verkeer’ verwerk ik op PC en laptop. In Gmail dus, waarbinnen ik ook Boomerang heb geïnstalleerd. Dankzij Boomerang op de PC kan ik precies aangeven wanneer ik een mailbericht verzonden wil hebben. Een factuur die ik op zondag maak wil ik maandagmorgen versturen: in Boomerang gaat dat dus, in Gmail – vreemd genoeg eigenlijk – niet.
Boomerang
Maar nu eerst Boomerang voor Android. Na installatie zijn er niet zo veel verschillen met Gmail. Behalve dat er maar één inbox is. Het programma kent verder zijn eigen handigheidjes (vegen met acties, lettergrootte, handtekening, meldingen). Maar bij het verzenden van een mailbericht zie je dat er meer mogelijkheden zijn: versturen op het door jou gewenste moment. Je kunt ook, op je computer, een bericht op een bepaald moment terug laten keren in de inbox, als herinnering. Dit doet een beetje denken aan Inbox by Gmail.
CloudMagic
Om berichten te verzenden gebruik ik op de telefoon CloudMagic. Eigenlijk maar om één reden: hiermee kan ik dezelfde ‘ondertekening’ gebruiken als die op mijn PC, inclusief de afbeelding. Het is erg eenvoudig om dat in te stellen: jezelf een mailbericht sturen, openen op je telefoon, knippen en plakken in je handtekening en dat is het. In Gmail en Boomerang kan dat niet, het levert althans geen goed resultaat op.
Conclusie
Het nadeel van deze werkwijze is dat er drie mailprogramma’s op mijn telefoon staan. Als opslagruimte een probleem is op je telefoon dan is dit dus geen werkbare situatie: dan zou ik steeds kiezen voor Gmail vanwege de verschillende mailboxen. Als je ruimte hebt voor twee dan zou Boomerang mijn keuze zijn: het geagendeerd kunnen verzenden gebruik ik graag en veel.
De conclusie hieruit is dat de mailboxen van de apps onderling niet zo veel verschillen, alleen is Gmail uitgebreider. Het voordeel van Boomerang is dat je zelf kunt bepalen wanneer een bericht wordt verstuurd. CloudMagic is handig omdat je de handtekening die je in Gmail hebt ingesteld, inclusief afbeelding, kunt gebruiken.