Apps voor in het verkeer zijn er in vele soorten en maten; of het nou gaat om een app die de flitsers laat zien of een app die je de weg wijst. Er is keuze genoeg. De app iOnRoad is een app die je helpt de juiste afstand aan te houden in het verkeer middels augmented reality. Op de redactie zijn we erg benieuwd naar hoe deze app het doet in de praktijk.
iOnRoad app
De iOnRoad app is er als gratis en als betaalde versie. We hebben allebei de versies geprobeerd om zo een goede conclusie te kunnen trekken. De werking van de applicatie is als volgt; iOnRoad helpt je met het bepalen van de juiste afstand op je voorligger. Daarnaast geeft de app je een seintje als je over de wegmarkering gaat of als je te hard rijdt. Hoe handig is iOnRoad nou precies? DroidApp stapte in de auto en zocht het voor je uit.
Bumperkleven
Op de eerste plaats in het overzicht met verkeersergernissen staat al sinds jaar en dag ‘bumperkleven’. iOnRoad helpt je met het houden van de juiste afstand. Voldoende afstand houden is niet alleen veiliger, het kan je ook een hoop geld schelen. De verkeersboete voor bumperkleven bedraagt in 2016 namelijk 280 euro. Als vuistregel wordt minimaal 2 seconden afstand gehouden. iOnRoad laat je de afstand tussen jou en je voorligger zien in seconden maar kan ook de afstand in meter tonen.
In beeld krijg je voor de rit start de mogelijkheid om de route op te nemen. In 640 x 480 resolutie wordt een video opgeslagen maar zonder aanvullende gegevens zoals de snelheid en dergelijke, dus enkel een video van je route. Wel krijg je aan het einde van de rit een pagina met een overzicht van opgemerkte aandachtspunten in het verkeer.
Het groene vlak geeft je rijbaan aan. Tijdens onze uitgebreide test van een uur hebben we ondervonden dat dit aardig klopt. Bij contrastverschillen door bijvoorbeeld tegenlicht, een viaduct of een straat met aan beide kanten auto’s, klopt dit vaak minder. Tijdens het rijden zie je ook krijg je de huidige snelheid te zien en wanneer beschikbaar ook de maximum snelheid. Echter ontbreekt van veel wegen de maximum snelheid, dus let daarbij goed op de borden.
Rijbaanoverschrijding
Als we de omschrijving van de applicatie en de demo mogen geloven van iOnRoad waarschuwt de applicatie ook als je over de wegmarkering gaat. We hebben dit waar mogelijk (sorry, Oom Agent) meerdere keren getest, maar geen enkele keer leek het systeem hier ons op te attenderen. De ontwikkelaar heeft een testfilmpje online staan waarin het wel werkte.
Verschil ‘Lite’ en ‘Pro’
Het verschil tussen Lite en Pro is minimaal. Bij beide versies krijg je de meldingen. Echter laat de Pro-versie aan het einde van je rit de samenvatting van je rit zien met de mogelijke aandachtspunten zoals het afstand houden, de overschrijding van de maximum snelheid en wanneer je over de markering bent gegaan. Ook krijg je inzicht in eerdere ritten en kan je ze later raadplegen en wordt er een video opgeslagen. Door in te loggen met je Google-account of je Facebook-account kan je de gegevens synchroniseren.
Waar heb ik mijn auto geparkeerd?
Een andere functie in iOnRoad is dat aan het einde van de rit een foto genomen wordt. Vervolgens wordt de locatie bewaard en zo wordt opgeslagen waar je je auto hebt geparkeerd. Mocht je na het shoppen, het bezoeken van de film of wat dan ook je auto terugzoeken, helpt iOnRoad je te navigeren naar je auto.
Testoordeel
We kunnen concluderen dat iOnRoad een enorme accu-slurper is. Mocht je de applicatie gebruiken dan raden we een autolader absoluut aan. De applicatie kan nuttig zijn, maar volledig uitgaan van iOnRoad is af te raden. Hij ziet niet elke auto (bijvoorbeeld bij contrastverschillen) en je hebt toch je ogen nodig om op de weg te letten. Stiekem let je bij het gebruik van iOnRoad toch net wat meer op wat er op dat scherm gebeurt.
Mocht je de applicatie zelf willen proberen; via onderstaande buttons kan je zowel de Lite als de Pro-versie downloaden uit de Play Store. Voor de Pro-versie betaal je €1,09.