Sommige producten die we nu in het huishouden gebruiken, hebben we stiekem niet direct nodig…. denken we. Dat dacht ik ook met een robotstofzuiger. Nu enkele weken in het bezit te zijn van de Samsung PowerBot Smart Control denk ik daar toch anders over. We bespreken onze ervaringen in de Samsung PowerBot Smart Control review.
Samsung PowerBot Smart Control review
Een robotstofzuiger, het klinkt heel handig, maar hoe handig is het nou eigenlijk? Ik besteed mijn tijd liever aan DroidApp dan dat ik de stofzuiger door de kamer haal. Maar je wilt ook niet dat de boel versloft en onder het stof komt te liggen. Al snel viel de keuze op een robotstofzuiger; de Blaupunkt Bluebot XSmart. Echter ging deze al na een tijdje terug; hij vergat veel plekken, liep met regelmaat vast maar had wel een dweilfunctie. Lastig.
Later viel mijn keuze op de Samsung PowerBot Smart Control VR10M703NWG, zoals hij volledig wordt genoemd. Als we de omschrijving mogen geloven, is het een slimme, krachtige stofzuiger die je van een afstand kunt bedienen. Dat is ook een van de handige features die ik op mijn stofzuiger wou hebben; bediening via de app. Je kunt hem dan zo vanaf je werkplek aan het werk zetten of een schoonmaak inplannen voor dagelijks of eenmalig. We bespreken de robot in de uitgebreide Samsung PowerBot review.
Verkooppakket
De robotstofzuiger is een vrij fors apparaat, dat verklaart ook de grote doos waarin de stofzuiger wordt geleverd. In de stofzuiger is een stof-opvangbakje te vinden met een filter. Daarbij wordt het product geleverd met een afstandsbediening, is er een laadstation en de daarbij horende adapter. Uiteraard wordt ook een papieren handleiding met het apparaat meegeleverd.
Het ontwerp
Als we de Samsung PowerBot Smart Control van dichtbij bekijken, zien we een aantal belangrijke aspecten. Als eerst is er een fysieke aan-uit schakelaar. Er zijn twee grotere wielen en achterop een wieltje die de stofzuiger aanstuurt. Aan de voorzijde is een brede opening te vinden om het stof op te zuigen.
Aan de voorkant van de PowerBot is een groot vlak te zien. Dit is de sensor die ervoor zou moeten zorgen dat het product nergens hard tegenaan rijdt. Aan de bovenkant van de Samsung vinden we een grote camera die op het plafond gericht is. Nee, je kunt hier geen selfies mee maken. De camera dient voor ‘Visionary Mapping Plus’. Hiermee belooft Samsung dat de robotstofzuiger automatisch de snelste route uitstippelt en deze volgt. De camera brengt samen met de sensoren het huis in kaart, waarop de meest efficiënte route berekent wordt. Of dit ook het geval is, bespreken we later in de Samsung PowerBot Smart Control review.
Het beeldscherm op de robotstofzuiger geeft aan wanneer de batterij is volgeladen, en ook kun je zien wanneer hij bezig is met laden. Ook eventuele foutmeldingen worden getoond op het scherm. De codes en hun betekenissen zijn terug te vinden in de handleiding. Het is jammer dat je niet het exacte batterijniveau krijgt te zien op het scherm. Je ziet ook welke stand geactiveerd is, of er verbinding is met WiFi of dat het geluid gedempt is.
Stofzuigen en schoonmaken
De Samsung PowerBot Smart Control geeft je verschillende mogelijkheden om te reinigen. De reinigingsstanden zijn; automatisch, lokaal reinigen; waarbij een gebied van 1,5 x 1,5 meter intensief gereinigd wordt, en handmatig reinigen. Die laatste optie laat je middels de app of afstandsbediening de robot besturen. Tevens zit er een laserlichtje op de afstandsbediening. Deze kun je richten op de plek die de stofzuiger moet schoonmaken. Handig!
Kijkend naar de afstandsbediening kun je, afhankelijk van het model, de zuigkracht aanpassen. Mijn model heeft twee zuigstanden. Wanneer het vuil is, kan de stofzuiger in de automatische modus harder gaan zuigen. Dit doet het apparaat ook op oppervlakken zoals een deurmat of kleed.
De praktijk
Ik ben nu twee maanden in het bezit van een Samsung PowerBot Smart Control. Met een kat in huis moet je toch wel meerdere keren per week stofzuigen, en ik merkte dat ik er soms gewoon niet aan toe kwam of er geen zin in had. Een robotstofzuiger leek heel interessant op papier, dus kwam ik na een lange zoektocht uit bij de Samsung PowerBot. Door zijn ontwerp kan het ook goed in de hoeken reinigen, en dat was wel een eis voor mij.
Volgens Samsung wordt het apparaat na verloop van tijd slimmer doordat het de omgeving scant en patronen herkent. Wanneer een object (onverwacht) op zijn pad staat, kan dit roet in het eten gooien en wijkt de stofzuiger van zijn patroon af. Denk aan een verplaatste stoel, wasrek of een verschoven salontafel. Dit laatste kan ook nog ervoor zorgen dat het apparaat zichzelf klem rijdt omdat de doorgang te smal is, zo heb ik ondervonden.
Het inplannen van een schoonmaakactie is ideaal. Ik heb hier eigenlijk alleen de app voor gebruikt, maar het kan ook via de afstandsbediening. Je kiest of je dit iedere dag wilt laten uitvoeren, of eenmalig. Keurig op de afgesproken tijd neemt de Samsung het huis onder handen. Het is enkele malen voorgekomen dat ik op mijn werk een melding kreeg; plaats de robot op een vlakke ondergrond. Dat kon maar een ding betekenen; het huis is niet (volledig) schoongemaakt en hij heeft zichzelf vastgereden.
De Samsung PowerBot Smart Control is een erg handige robot. Hoeken pakt hij goed mee al gaat hij soms wat ruim om objecten heen zoals tafelpoten. Ook lage plinten zijn geen probleem voor het apparaat. Ik heb geen drempels in mijn huis, dus dat heb ik helaaas niet kunnen testen. Voor plinten, kasten en dergelijke remt hij doorgaans netjes af, maar de poten van de bank wil hij wel eens negeren en rijdt er hard op af. Heel hard is het overigens niet, hij heeft nog geen schade veroorzaakt aan de meubels, maar ik raad het af om je porseleinen vaas op de grond te laten staan in het begin.
Hij heeft soms moeite om het vloerkleed op te komen. Hij probeert het wel, maar lukt niet altijd. Als het wel lukt, neemt hij het kleed ook mee en verhoogt hij de zuigkracht. Naar mijn mening gaat hij wat lomp de gang door. Hij pakt de lange gang van links naar rechts, terwijl het maken van verticale lijnen veel logischer zou zijn. Dit heeft hij na twee maanden nog niet afgeleerd.
Wat me opvalt is dat hij in het begin nog weleens een plek oversloeg, maar dat dat nu eigenlijk niet meer is gebeurd. Wel lijkt hij soms een andere route te kiezen en dat redt hij niet op een acculading. Met 60 minuten is de batterij echt leeg, en keert hij zelf terug naar het laadstation. Mocht hij nog niet klaar zijn met het schoonmaakrondje, dan laadt hij zichzelf voldoende vol en pakt het laatste stukje zelf weer mee. Je hebt hier zelf geen omkijken meer naar. Hieronder kun je zien hoe hij terugkeert naar het laadstation.
Het geluid vind ik aanvaardbaar en niet overdreven hard. Als je zelf stofzuigt, maakt dat ook geluid. Daarnaast heb je er zelf geen last van, als je toch de deur uit bent. Als de stofzuiger zelf klaar is met schoonmaken, kun je via de app de historie bekijken met een kaart, met welk patroon hij heeft gevolgd.
Een robotstofzuiger betekent overigens niet dat je helemaal geen omkijken meer naar de zuiger hebt. Om de zoveel tijd moet je even het reservoir legen. Ik doe dit zelf na iedere stofzuigbeurt, maar in principe kan hij zo’n 65 vierkante meter wel wat vaker reinigen. De zogenoemde CycloneForce technologie voorkomt dat het reservoir verstopt raakt en de zuigkracht verloren gaat. Dit werkt in de praktijk meer dan prima. De reiniging door de Samsung robotstofzuiger duurt overigens langer dan met de hand. Hij neemt lekker de tijd en doet mijn huis in 45-60 minuten.
De accuduur is in vergelijking met zijn concurrenten wat beperkt. Toch heeft het ding het voordeel dat het zichzelf er weer toe zet om het laatste beetje nog te doen, als ‘ie dit niet heeft afgerond. Een minpunt vind ik dat er geen strips of dergelijke meegeleverd worden om een gebied af te bakenen. Denk aan een plek waar veel snoeren liggen of een andere plek waarvan je geen hulp van ‘Klaas’ nodig hebt.
Ik spreek over ‘Klaas’. Trek de verhalen over robotstofzuigers er maar eens op na; het apparaat maakt bij velen al deel uit van het gezin en heeft een koosnaampje meegekregen. In mijn geval heb ik hem Klaas genoemd. Het is bij verveling ook leuk om te zien hoe de stofzuiger zijn best doet het huis weer netjes te krijgen.
Beoordeling
Met een druk leven en een kat in huis, is een robotstofzuiger echt van toegevoegde waarde. Zoals eerder aangegeven; het is geen vervanging voor de traditionele stofzuiger. Die haal ik nog minimaal wekelijks uit de kast om het huis te stofzuigen. De Samsung PowerBot Smart Control is echter een waardevolle aanvulling en zet ik dagelijks/om de dag aan en vervangt op die manier weer twee keer per week stofzuigen. Jammer vind ik wel dat er geen strips meegeleverd worden zodat een bepaald gedeelte niet gereinigd wordt.
De Samsung robotstofzuiger kost op het moment van schrijven 399 euro. Je kunt hem direct aanschaffen bij Samsung zelf, via Bol.com of bij Coolblue. De stofzuiger die ik benoem in deze review heeft als modelnummer VR10M703NWG. Ik weet dat er meerdere modellen Smart Control zijn, dus houd hier rekening mee.
Samsung PowerBot Smart Control
-
8.9/10
-
8/10
-
8.5/10
-
7.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Erg handig
- Pakt schoonmaak weer op als accu weer opgeladen is
- Bediening via app
- Acceptabel geluidsniveau
Minpunten
- Soms aparte routes/keuzes
- Accu gaat 60 minuten mee
- Niet aan te raden bij een vol huis
- Geen strips om gebied af te bakenen