Xtorm is geen onbekende naam op het gebied van powerbanks. Sinds korte tijd heeft het van oorsprong Nederlandse bedrijf een erg interessante nieuwe powerbank op de markt gebracht: de Xtorm Discover XB202. Deze heeft een capaciteit van maar liefst 17.000 mAh, ondersteuning voor USB Type-C en een mogelijkheid tot snel opladen. Alles over deze powerbank lees je in deze review.
Xtorm Discover XB202 powerbank review
Xtorm heeft powerbanks in vele soorten en maten. De Xtorm Discover XB202 is er hier één van en kenmerkt zich door de enorme accucapaciteit en de verschillende extra mogelijkheden. Een powerbank is ideaal voor situaties waarin je geen stopcontact binnen handbereik hebt. We hebben in de afgelopen weken de XB202 uitgebreid getest en delen onze bevindingen in deze Xtorm Discover XB202 review.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de powerbank oogt al premium. Op de doos kunnen we zien dat er drie USB-aansluitingen zijn, een USB Type-C poort aanwezig is en er zelfs aan Quick Charge 3.0 gedacht is. In de doos vinden we natuurlijk de 17.000 mAh grote powerbank, maar ook een USB Type-C kabel, normale USB naar Micro-USB kabel en een beknopte, maar duidelijke handleiding. Aan de powerbank zelf zit ook nog een afneembaar USB naar Micro-USB kabel ‘geklikt’. Zo heb je altijd een kabel bij de hand. Een erg compleet pakket dus!
De powerbank
Met de powerbank van Xtorm kan je meer dan alleen je smartphone of tablet opladen. Ook een laptop kan gewoon opgeladen worden. In onze Mio MiVue 658 dashcam review kon je ook al lezen dat het opladen van een dashcam ook prima werkt met het apparaat. Echter werkt het opladen van de laptop niet met iedere laptop. Omdat mijn huidige Macbook (ja, sorry, Apple) niet over een USB-C poort beschikt zal hij niet de batterij van de laptop opladen, maar de batterij van de powerbank. Alleen bijvoorbeeld de nieuwe generatie Macbooks en laptops met USB-C kunnen met de powerbank worden opgeladen.
Qua grootte is de powerbank net wat groter dan een doorsnee smartphone. Wel is de accupack een stuk dikker en een stuk zwaarder, 320 gram om precies te zijn. Je stopt hem dus niet even snel in je broekzak. De behuizing is van plastic met een soort van rubber-ogende laag. We hebben de powerbank netjes gebruikt, maar toch zien we al wat gebruikerssporen aan de hoeken. Het is niet heel storend, maar is wel een verbeterpuntje voor de fabrikant.
De Xtorm Discover XB202 ziet er degelijk uit. Aan de voorkant is een ronde knop te vinden die omringd wordt door LED-indicatoren. Iedere kwart van de cirkel geeft het percentage aan van de resterende capaciteit van de powerbank. Zo betekent één brandend LED nog een capaciteit van 25 procent en drie LED’s een capaciteit van 75 procent. Aan de bovenkant bevinden zich de poorten. Er zijn twee USB-poorten waarvan er één ondersteuning heeft voor Quick Charge 3.0. Uiteraard moet hiervoor wel je toestel ook deze snellaad-technologie ondersteunen. De middelste poort is een USB Type-C poort waarmee je via de meegeleverde USB-C kabel en een eigen adapter de powerbank kunt opladen.
Technische details
De Xtorm powerbank heeft een riante accucapaciteit van 17.000 mAh. Hier kun je volgens de fabrikant acht keer een doorsnee smartphone mee opladen. Andere technische details; de input bedraagt 5V/3A via de USB C-poort. De output betreft voor beide USB-poorten 5V en maximaal 2.4A. Bij het gebruik van Quick Charge levert de XB202 5V-12V.
De A staat voor amperage en geeft de stroomsterkte aan. Bij een hoger amperage is er meer vermogen en wordt doorgaans de batterij sneller volgeladen. De V staat voor voltage, ofwel spanning. Het is belangrijk dat het voltage overeenkomt met de spanning die voorgeschreven wordt door de fabrikant van het apparaat dat je wilt opladen. Dankzij de algemene voorschriften zal dit niet snel een probleem zijn.
Opladen
De Discover XB202 powerbank kan meerdere apparaten tegelijkertijd opladen. Dit heeft als voordeel dat je dus gewoon je tablet en je smartphone aan kunt sluiten, dit werkt in de praktijk goed. Natuurlijk zijn we benieuwd naar de tijd die de powerbank nodig heeft om een telefoon op te laden. We hebben dit nauwkeurig bijgehouden met de LG G4 (accucapaciteit 3000 mAh), zonder ondersteuning voor snelladen.
Tijdsduur opladen smartphone
Om 16:33 uur noteerde de LG G4 een capaciteit van 7 procent. Een kwartier later was de accu voor 33 procent vol. Om 17:34 uur was de accu van de smartphone voor 89 procent volgeladen. Op een andere dag sloten we de LG aan om 15:42 uur met 20 procent accu. Precies een uur later, om 16:42 uur stond het accupercentage op 93 procent.
Tijdsduur opladen powerbank
Een nadeel van de enorme capaciteit van powerbanks is dat het nogal lang kan duren voordat de powerbank volgeladen is. Urenlang kan dit duren en zeker met een capaciteit van 17.000 mAh waren we hier ook bang voor. Echter valt dit ons alles mee. Natuurlijk duurt het even voordat de accu weer volledig geladen is. Wanneer de LED-indicator knippert is dit een teken dat de powerbank zo goed als leeg is.
Met de meegeleverde USB naar USB Type-C kabel en de adapter van de oplader van de LG G4 hebben we de powerbank opgeladen. Om 15:40 uur sloten we hem aan en rond kwart over vijf was hij voor een kwart opgeladen. Rond tien over zeven was de powerbank halfvol en om 22:15 uur gaf de Xtorm Discover XB202 aan dat hij volledig opgeladen was. Dit betekent dat na 6,5 uur de powerbank weer 17.000 mAh aan capaciteit heeft.
In theorie betekent dit dat je een toestel met een accu van 3000 mAh zo’n vijf en een half keer kunt opladen voordat de powerbank leeg is. Omdat er altijd wat capaciteit verloren gaat kan dit iets afwijken. De LED op de powerbank verbruikt minimaal, maar je hebt ook reguliere batterij slijtage zoals je dat in smartphones hebt.
Beoordeling
De Xtorm Discover XB202 is een erg fijne powerbank. Dankzij de riante accucapaciteit heb ik in de afgelopen weken niet het gevoel gehad dat je meer bezig was met het opladen van de powerbank, dan van je smartphone. Ik vind 6,5 uur oplaadtijd voor de powerbank zelf erg acceptabel en ook het opladen van je telefoon of tablet verloopt snel. De afneembare, meegeleverde USB-kabel is handig, want zo heb je direct het kabeltje bij de hand.
Minpunten heeft deze powerbank eigenlijk niet echt. De powerbank wordt niet snel lelijk, maar op de hoekjes zien we wel wat lichte plekjes. Verder is het een erg goede powerbank met een goed uitgerust verkooppakket. Het gewicht is wel een nadeel van de hoge capaciteit, maar je kunt niet alles hebben. De prijs ligt door zijn mogelijkheden wel wat hoger dan die van de rest. Voor ongeveer 85 euro is de Discover XB202 te koop bij Bol.com en Coolblue.
Winactie!
De winactie voor de Xtorm powerbank is helaas afgelopen. Je kunt niet meer deelnemen.
Xtorm Discover XB202
-
9/10
-
8.5/10
-
8.9/10
-
9.1/10
-
8.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Meerdere apparaten opladen
- Snelle laadtijd
- Verkooppakket
- Ondersteuning Quick Charge 3.0
Minpunten
- Relatief kwetsbaar voor (lichte) gebruikerssporen
- Met 320 gram niet de lichtste