Sony kondigde begin dit jaar de Sony BSP60 aan, een Bluetooth speaker die voorzien is van dance-moves, spraakbesturing, lichteffecten en… een stevig prijskaartje. De Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker heeft dus van alles in huis. Wij testen de uitgebreide speaker in de Sony BSP60 review.
Sony BSP60 Smart Bluetooth-speaker
Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona dit jaar, liet Sony de Sony BSP60 Smart Bluetooth speaker zien. Het lijkt misschien op een kattenspeeltje, maar de prijs van 299 euro doet anders vermoeden. Het apparaat zit boordevol slimme opties. De Sony speaker kan gebruikt worden om natuurlijk naar muziek te luisteren, maar je kan het ook als wekker gebruiken en gebruiken tijdens handsfree-bellen. Wat er allemaal mogelijk is en hoe de Sony BSP60 het in de praktijk doet, vertellen we je in deze uitgebreide test.
We luisteren steeds vaker muziek, maar niet meer door een CD in de speler te stoppen, maar via diensten als Spotify, YouTube of -desnoods- opgeslagen muziek op de smartphone of tablet. Het beluisteren van muziek in de huiskamer doe je doorgaans niet met je smartphone alleen en komt een speaker, die draadloos gekoppeld kan worden aan je apparaat, uitstekend van pas. Dat moet Sony ook gedacht hebben met de Sony BSP60.
Verkooppakket
We worden nog even in spanning gehouden met de vierkante doos van de Sony BSP60, want eerst zien we wat documentatie, waarna we het product zelf te zien krijgen. Wat direct opvalt is dat er geen oplader wordt meegeleverd, iets wat we toch wel hadden verwacht voor 300 euro. Voordeel is wel dat er een Micro-USB aansluiting aanwezig is op de speaker, maar wanneer je maar over één Micro-USB kabel beschikt kan je niet zowel je telefoon als de speaker (‘s nachts) opladen.
De Bluetooth Speaker
Wanneer het apparaat voor de eerste keer opgestart wordt, moet je via Bluetooth je smartphone koppelen met de speaker. Je kan in je telefoon ervoor kiezen om de speaker voor zowel oproep-audio (telefoongesprekken) als voor media-audio te gebruiken. Je kan ook via NFC je toestel koppelen, alleen is Bluetooth door de grotere afstand handiger.
De bolvormige speaker past precies in je handpalm en heeft aan de bovenzijde twee Mickey Mouse-achtige oren. Deze schuiven omhoog bij een nieuw bericht of bij het afspelen van de muziek. Door zacht op de oren te drukken, verdwijnen de ‘paddestoelen’ weer in het apparaat zelf.
Aan de voorzijde, zijn vier touch-sensitive toetsen te vinden. Deze lichten op als er een handeling verricht kan worden. De toets linksboven laat je switchen tussen de volumeregelaar en de mogelijkheid om naar het vorige of volgende nummer te gaan. Met de twee onderste toetsen voer je vervolgens die optie uit. De toets rechtsboven activeert de spraakbesturing.
Aan de onderkant van de Sony BSP60 bevinden zich de wieltjes waarmee de speaker zich kan bewegen en de danspasjes uit kan voeren. Tevens is er het schuifje te vinden om het apparaat te laten koppelen en waarmee je eveneens het apparaat kunt uitschakelen en een reset-mogelijkheid. Om het apparaat op te laden vinden we een Micro-USB aansluiting aan de achterzijde van de speaker.
Via de speciale Sony BSP60 app die je gratis uit de Play Store kan downloaden, haal je nog meer uit de speaker. Let wel dat de app werkt op Android 4.4 KitKat en hoger. Met de applicatie krijg je ook te zien hoeveel batterijcapaciteit de speaker nog heeft en kan je bepaalde acties instellen. De acties hebben betrekking op de spraakbesturing van de Sony BSP60 speaker. Je kan de spraakbesturing ook uitschakelen en je kan uitschakelen dat de speaker gaat dansen bij het afspelen van muziek. Tijdens het opladen zal de speaker sowieso niet dansen.
De afwerking van de Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker is erg goed. Er zijn geen kieren te vinden, alles loopt goed, hapert niet en is echt een groot pluspunt van de speaker. Ook de toetsen reageren goed op de aanrakingen.
Spraakbesturing
In een ander tabblad van de app kan je instellen dat de Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker reageert op een commando. Net als bij ‘Ok Google’ in Google Now, kan je de aandacht van de speaker vragen met het commando ‘Ok, Speaker’. Spraakbesturing werkt dus ook niet op toestellen met een lagere versie dan Android 4.4 KitKat. Wel kan je spraakbesturing ook met de hand starten door de speaker aan te raken op een van de vier touch-sensitive toetsen. Met de aanvullende app/add-on voor de app ‘Voice control’ kan je de spraakcommando’s beheren. Bij de voorbeelden vind je de spraakopdrachten die je kan uitvoeren.
Een groot nadeel van de Sony BSP60 is dat het niet werkt in het Nederlands. Spraakopdrachten moet je in het Engels uitvoeren en je kan Nederlands tegen het ding praten tot je een ons weegt, maar hij zal je compleet negeren. Het geven van antwoorden doet de speaker eveneens in het Engels en het oplezen van bijvoorbeeld een SMS-bericht die je net hebt ontvangen moet je eigenlijk nog zelf nadat het is opgelezen, ontcijferen.
Zit je net rustig televisie te kijken, hoor je ineens door de kamer “What can I do for you?”. Hoewel de Sony speaker af en toe moeite heeft om naar ‘ons’ te luisteren, reageert hij wel af en toe op het geluid van de televisie. Overigens is daarin niet het commando ‘Ok, speaker’ te horen dus dat is opvallend en op den duur ook storend.
Notificaties
Wanneer je een bericht ontvangt of een inkomende oproep krijgt op je smartphone, dan zal de Sony BSP60 je daarop wijzen. De oren gaan naar buiten en de verlichting komt naar buiten. Wat we een erg groot gemis vinden is toch wel het ontbreken van tekst op het display. We zouden het fijn vinden als je van het scherm zou kunnen aflezen wat voor een melding we krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een push-notificatie van de DroidApp App of een nieuw bericht van je collega via WhatsApp.
Muziek
De Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker is natuurlijk gericht op het afspelen van muziek. Op het apparaat is af te lezen welk nummer je afspeelt of welke radiozender actief is (bijvoorbeeld bij het gebruik van TuneIn). Een FM-radio is helaas niet aanwezig op de Sony BSP60.
Sony heeft de BSP60 voorzien van een 2,5 Watt speaker. Voor de prijs van de speaker hadden we hoogstaande kwaliteit van het geluid verwacht, maar helaas. Het volume is aanwezig maar kan niet heel hard. Daarnaast is de geluidskwaliteit aardig maar zeker niet perfect. Het klinkt té warm, wat de muziek niet ten goede komt. Ook kan je niet de bass of andere effecten in het geluid naar eigen wens aanpassen met een equalizer.
Wat de Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker wel goed doet is meedansen op de muziek. Daarbij kan het de paddestoel-speakers bewegen en verschijnt er een disco aan verlichting. We hebben de speaker op de meest uiteenlopende muziek getest. Wat opvalt is dat de speaker erg zijn best doet om op de maat van de muziek te bewegen en daar ook de beweging van de oren op aanpast. Ook de lichteffecten worden aangepast aan het ritme van het nummer.
Zeker wanneer je muziek luistert op normaal volume, hoor je met regelmaat de wieltjes en het mechanisme duidelijk door je muziek heen. Wanneer je aandacht naar je muziek aan het luisteren bent, kan het irriterend werken dat ook de oorkleppen af en toe afgesloten worden. Hierdoor wordt je muziek even kort, of iets langer afhankelijk van het danspasje, gedempt. Echter komt er nog wel steeds genoeg geluid uit de speakers.
Wekker
De Sony BSP60 speaker kan ook gebruikt worden als wekker. Omdat de accuduur van het apparaat niet al te lang is, kan je hem voor de zekerheid misschien aan de lader hangen of opladen voor je je bed in gaat. Via de applicatie stel je de wekker in, iets wat dus niet werkt als je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S3 hebt met een oudere versie van Android. Gelukkig werkt het zonder problemen Android-apparaten met Android 4.4 KitKat of hoger.
Een groot nadeel is toch wel dat je niet je eigen wekgeluid in kan stellen. Je moet het doen met de standaard toon en dat is erg jammer. Wat wel ‘grappig’ is, is de mogelijkheid om een samenvatting van je dag te laten horen nadat je de wekker hebt uitgedrukt. Het weer wordt voor je opgelezen, de afspraken die je vandaag hebt en een goedemorgen-begroeting. Ook dit is helaas weer allemaal in het Engels, waardoor je al goed je oren gespitst moet hebben als je net wakker bent geworden.
De wekker kan gestopt worden door met beide handen op de oren van de Sony-speaker te drukken. Als je op een van de twee oren drukt, dan wordt de snooze-stand geactiveerd. Hierdoor kan je je nog eens lekker omdraaien.
Accuduur
De accuduur van de Sony BSP60 is matig. Rond 15:00 uur zijn we begonnen met het beluisteren van muziek en dergelijke. Daarnaast begon de speaker zo nu en dan te dansen voor een nieuwe melding, het accupercentage stond toen op 65 procent. Tussendoor hebben we de muziek ook uitgezet en kwamen er slechts een paar meldingen binnen. Rond 20:45 zat de batterij nog op 5 procent, iets wat wel heel snel is gegaan. Bij normaal gebruik, afgewisseld met een reeks notificaties de dag door, een telefoonoproep en wat muziek zal je het einde van de dag wel halen. Op een andere dag hebben we hem rond half elf weer opgestart en was het accupercentage rond 17:00 uur op 44 procent.
Conclusie
Voorafgaand aan de review waren we vooral benieuwd naar de kwaliteiten van de Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker. Dit omdat de prijs van 300 euro absoluut niet mals is. Heeft de speaker aan onze verwachtingen voldaan? Nee, helaas niet. Het is een erg toffe gadget met hippe lichteffecten en leuke danspasjes. Echter is de geluidskwaliteit niet helemaal perfect en missen we een groot aantal functies en mogelijkheden.
Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een eigen wekgeluid, een tekst bij notificaties en vooral de Nederlandse taal. Vanuit het niets vraagt de speaker regelmatig je aandacht met “What can I do for you?” aardig, maar ongevraagd. En dan nog de prijs, die is veel te hoog. Als de prijs met 200 euro daalt, wordt het apparaat een stuk interessanter. Wel verdient de afwerking en het design dikke pluspunten, want die ziet er erg goed uit.
De Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker is voor 299,00 euro verkrijgbaar via de website van Sony.
Sony BSP60 Smart Bluetooth Speaker
-
9.5/10
-
7.8/10
-
4.5/10
-
9/10
-
7/10
-
6.7/10
Beoordling
Pluspunten
- Design
- Afwerking
- Licht en dans op maat van de muziek
Minpunten
- Geen ondersteuning Nederlandse taal
- Erg duur
- Geen eigen wekgeluid in te stellen
- Geen tekstweergave bij notificatie
- Accuduur