Virtual Reality is booming. Bedrijven als Samsung, HTC, Microsoft en Google zijn er allemaal volop mee bezig. Het is lastig om door de bomen het bos nog te zien omdat iedere fabrikant zijn eigen systeem heeft. Om je een instapje te geven in de wereld van virtual reality en te kijken of je er zelf ook iets aan hebt, wordt in dit artikel de goedkoopste virtual reality optie behandeld: de Google Cardboard.
Virtual Reality
Virtual Reality, afgekort tot VR, wordt steeds populairder. Als Facebook virtual reality-maker Oculus overneemt voor een paar miljard euro dan weet je dat VR niet zomaar weggaat. Wat is virtual reality nou precies? Wat kan je met zo’n hypermoderne bril? In dit artikel vertellen we je alles over deze interessante technologie.
Grenzeloos
VR werkt met speciale VR brillen. Deze brillen laten beelden zien waarbij het zicht grenzeloos is. Je kan je hoofd overal heen bewegen en zelf bepalen waar je naar kijkt. Dit zorgt voor een ervaring die je compleet laat onderdompelen in het geheel wat je ziet. Je kan bij wijze van spreken zo in New York staan als je wilt. VR wordt ook gebruikt voor praktische toepassingen, zoals het oefenen van chirurgische operaties of militaire missies. In de toekomst zullen er nog veel meer praktische toepassingen komen. VR staat namelijk nu nog in de kinderschoenen waardoor er nog heel veel ruimte voor verbeteringen is. Hier wordt hard aan gewerkt.
Systemen
Je hebt twee soorten VR-brillen: met en zonder draden. Samsung en Google zetten in op brillen zonder draden zodat je bewegingsvrijheid hebt en de bril kan gebruiken waar en wanneer je wilt. Je smartphone is de drijvende kracht achter deze brillen door hem in de bril te schuiven. Zo kijk je naar het scherm van je smartphone in plaats van naar een ingebouwd scherm in de bril. Daarbij zorgt je smartphone zorgt voor alle benodigde processor- en accukracht. De bekendste voorbeelden van onbedrade VR brillen zijn de Google Cardboard en de Samsung Gear VR.
Bedrade brillen zitten verbonden aan krachtige pc’s en het scherm is ingebouwd. Dit zorgt voor een realistischer ervaring omdat alle hardware is ontworpen met VR in het achterhoofd. Een smartphone is dat niet. De pc’s zorgen namelijk voor veel meer grafische kracht dan smartphones en de ingebouwde schermen zijn veel scherper dan schermen van smartphones. Nadeel van deze systemen is de prijs: je bent algauw rond de 1000 euro kwijt voor het gehele systeem. Voor een kennismaking met virtual reality is dit wel erg veel.
Goedkoop maar leuk
Dat VR goedkoop maar toch leuk kan zijn bewijst Google met de Cardboard. Dit is een kartonnen doosje met twee plasticen lenzen ingebouwd. Vorig jaar tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst van Google presenteerde het bedrijf de eerste versie van de Cardboard. Afgelopen mei kondigde Google versie 2 van de Cardboard aan. Deze versie werkt met telefoons tot 6 inch en is nu ook geschikt voor de iPhone. Daarnaast is de bril in drie simpele stappen op te zetten.
Er bestaan veel verschillende retailversies van de Cardboard omdat Google alleen met zijn versie wil laten zien hoe een Cardboard in hun ogen moet werken. Een officiële Google Cardboard van Google zelf is niet al te makkelijk te krijgen. Laatst had OnePlus een actie met de Google Cardboard waarbij je voor €7 de nieuwste Cardboard kon kopen. Deze Cardboard is op de foto’s te zien. Het klittenband was sterker dan het karton waardoor er enig tape aan te pas is gekomen om de Cardboard nog te kunnen gebruiken. Karton heeft soms zijn limitatie als duurzaam materiaal! Ook de New York Times deelt sinds kort gratis Cardboards uit aan abonnees. Voor onder de €20 kan je zeker wel een Cardboard krijgen van diverse fabrikanten.
Simpel maar doeltreffend
Na het opzetten van de Cardboard schuif je je telefoon in de Cardboard en je kan beginnen met VR. Het scherm van je telefoon wordt in twee delen opgesplitst zodat elke lens een eigen deel krijgt. Als je de Cardboard opzet worden deze twee delen door de lenzen weer tot één deel samengevoegd en kan je overal om je heen kijken. Simpel maar doeltreffend. Door de lage prijs van de Cardboard kan een erg breed publiek gebruik maken van de kartonnen VR-bril. Dat is precies de bedoeling van Google. Door zoveel mogelijk mensen de kans te geven kennis te maken met VR wil het de mogelijkheden laten zien. En dat worden er tegenwoordig steeds meer!
Virtual reality apps in de Play Store
Google Cardboard werkt via apps. In de Google Play Store is een aparte sectie voor het vinden van Cardboard geschikte apps. Deze apps zijn een mengelmoes van echt gefilmde beelden en met de computer gemaakte beelden. De beelden die je kan zien zijn veelal indrukwekkend. Je kan een ruimtereis maken met uitleg over de verschillende planeten, diverse zombiespellen spelen, langs gaan bij Times Square om daar even om je heen te kijken, een duik nemen in de Great Barrier Reef en ga zo maar een tijdje door.
Meestal ben je na één keer wel op een app uitgekeken omdat de ervaring hetzelfde is. Denk aan een achtbaan: leuk voor een keer maar daarna kan het al snel gaan vervelen. Sommige apps zijn ook ronduit slecht geanimeerd.
Er zijn ook apps in de Play Store zoals games die interactie bieden en daardoor de ervaring wel elke keer anders maken. Dit is erg leuk om te ervaren. Het verschilt per app wat de toegevoegde waarde op de lange termijn is, dit is even goed uitzoeken! Het aanbod van goede apps wordt ruim een jaar na de introductie van de Cardboard nog steeds groter.
Street View
Het meest recente voorbeeld van een goede VR app is Google Street View. Met deze app kan je eenvoudig een plek aanklikken, de Cardboard-functionaliteit inschakelen en hem in je Cardboard schuiven. Zo kan je ineens van de ene plek in de wereld zomaar ergens anders zijn en op je gemak alle wereldwonderen bekijken.
De genomen foto’s zijn erg scherp wat een realistische indruk geeft. Omdat het foto’s zijn is de pixelvorming ook laag. Dit maakt Street View tot een plezierige ervaring om te gebruiken in de Cardboard.
Google is ook overtuigt van de kracht van virtual reality en promoot daarom sinds 10 november de Cardboard bij diverse scholen over de wereld. Google wil de kinderen kennis laten maken om “een ontdekkingstocht naar plaatsen te maken waar de schoolbus niet kan komen.”
YouTube
Ook is het via YouTube mogelijk om filmpjes via de Cardboard te bekijken. Dit kon al een tijdje, maar sinds 5 november is er de mogelijkheid toegevoegd om diepte te creëren. Hierbij krijgen het linker- en rechteroog een verschillend beeld te zien. Daarnaast kan je ook elk YouTube-filmpje via de Cardboard bekijken, maar dan niet in 360 graden. Dit moet het gevoel geven alsof je in de bioscoop zit. In de praktijk trilt dit nogal veel en werkt niet prettig. Hopelijk wordt dit in een toekomstige update verholpen.
Filmpjes op YouTube zijn veelal echt gefilmde beelden. Dit zorgt voor enerzijds voor een realistische ervaring want je ziet de echte wereld, maar anderzijds is het over het algemeen een stukje waziger dan computeranimaties of afbeeldingen door de hoge pixelvorming. Toch is het leuk om bijvoorbeeld met een F-16 mee te kunnen vliegen door de Alpen rond de Matterhorn. Bovendien komen er steeds meer 360 graden filmpjes bij waardoor je altijd wel iets leuks te zien hebt. Je kunt hier ons overzicht bekijken met de 11 beste 360 graden-video’s op YouTube.
Originele Cardboard app
Daarnaast is er de Google Cardboard app. Je krijgt hier van Google een aantal demonstraties. Denk aan vliegen in Google Earth, of aan een bezoek aan het kasteel van Versailles. De leukste mogelijkheid is om zelfgemaakte foto’s die je met de 360 graden modus hebt gemaakt (Photo Sphere in Google Camera genoemd) te bekijken in je Cardboard. Opnieuw genieten van het prachtige uitzicht is heel goed mogelijk. Daarnaast is het sinds kort ook mogelijk om een 360 graden preview te krijgen van een Cardboard app om zo een beter beeld te krijgen wat je precies in de app kan verwachten, in plaats van een statische screenshots.
Andere toepassingen
OnePlus maakte gebruik van de Google Cardboard om live hun OnePlus 2 te presenteren. Ze waren hiermee de eerste die live gebruik maakte van VR voor een productlancering. Ook heeft de New York Times 5 november een app gelanceerd waarmee je het verhaal van vluchtelingen kan volgen. Door VR wordt je veel meer in de situatie betrokken dan voorheen mogelijk zou zijn. Al deze ontwikkelingen samen zorgen ervoor dat VR een toevlucht neemt, ook al is het via een kartonnen doosje.
Smartphones en bijwerkingen
Zoals genoemd is je smartphone het beeld wat je te zien krijgt. Hier geldt: hoe meer pixels hoe beter. Omdat je het scherm zo dicht op je neus hebt staan zie je alle pixels vrij makkelijk. Daarom is het niet aan te raden om een smartphone te gebruiken met weinig pixels. Je hersenen kunnen niet lang tegen zulke relatief wazige beelden en dat voelt niet prettig.
Door VR kan ook misselijkheid ontstaan omdat je hersenen worden getrickt om iets te denken wat ze eigenlijk niet doorstaan. Bijvoorbeeld als je in een achtbaan zit zal je evenwichtsorgaan ook daadwerkelijk denken dat je in de achtbaan zit. De ene persoon kan hier beter mee omgaan dan de andere. Zelfs als je er wel tegen kan ben je na een uur wel klaar met het Cardboarden door moeheid. Je hersenen krijgen het zwaar te verduren na een langere tijd.
Ook je smartphone moet flink zijn best doen. Mijn Nexus 5 werd regelmatig bijna 50 graden warm na een kwartier gebruik met de Cardboard. De processor moet flink aan de bak om alle sensoren en grafische elementen in goede banen te leiden. De accu ging als gevolg hiervan ook snel leeg, maar dit kan per smartphone verschillen.
Ten slotte zijn Cardboard apps door de hoeveelheid beelden over het algemeen vrij grote apps. Een app waar je een kwartiertje mee zoet kan zijn is afhankelijk van de functies algauw 1 GB of groter. Cardboarden is dus op alle fronten een ware test voor je smartphone.
Toekomstige smartphones met meer recente en krachtiger processors kunnen deze grafische elementen beter in banen leiden. Ook heeft Sony al zijn eerste smartphone aangekondigd, de Sony Xperia Z5 Premium, met een 4K scherm. Zo’n scherp scherm is uitstekend geschikt voor virtual reality. Bovendien word opslagruimte steeds goedkoper en zal geheugengebrek daarom steeds minder een punt van zorg zijn. Combineer al deze verbeteringen en het staat vast dat in de toekomst de smartphones virtual reality nog veel beter kunnen maken.
Conclusie
Google Cardboard is zeker niet de beste virtual reality bril, maar wel de goedkoopste. In combinatie met de steeds groeiende mogelijkheden sinds de introductie vorig jaar is het de perfecte manier om voor weinig geld kennis te maken met virtual reality.
Interesse in een Cardboard? De eerste versie Cardboard werkt met schermen kleiner dan 5,7 inch en is verkrijgbaar bij Smartphonehoesjes en CameraNu voor ongeveer tien euro.
Google Cardboard V2 is ook geschikt voor smartphones met een 6,0 inch beeldscherm. Daarnaast is hij wat makkelijker in elkaar te zetten. Je kunt de tweede versie aanschaffen bij Bol.com.