Het begin van de lente, is ook gelijk het begin van het tekenseizoen. De applicatie Tekenbeet doet je misschien niet direct denken aan een interessante app, maar Tekenbeet bewijst juist het tegendeel. Tekenbeet is een uitgebreide app waarmee bijvoorbeeld een dagboek kan worden aangemaakt om de voortgang bij te houden na een beet van een teek, maar er is nog veel meer mogelijk in de app Tekenbeet.
De applicatie Tekenbeet is ontwikkeld in samenwerking tussen de Universiteit van Twente en het Ministerie van Volksgezondheid (RIVM). Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken en mede hierdoor wil het RIVM de voorlichtingscampagne met een app versterken. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid, en die lichten we toe in deze review.
De gevolgen van een tekenbeet, met de kans op de ziekte van Lyme wordt volgens het RIVM erg onderschat. Met de app Tekenbeet wil het RIVM hier dus wat aan doen, en op een interessante manier de voorlichting verbeteren.
Hoofdscherm
Het hoofdscherm van de applicatie bestaat uit acht blokken. In het ene blok kan je informatie inwinnen over teken: waar komt de teek voor? En hoe herken je ze? Het andere blok geeft meer informatie over wat de ziekte van Lyme inhoudt. Een ziekte die volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer aandacht verdient. Ook zijn er afbeeldingen te vinden waar een beet van een teek te zien zijn. Het derde blok geeft meer informatie, over waar een teek zichzelf het liefst verstopt, en waar je dus extra op moet controleren.
Tekenalarm
In de applicatie vind je in het vierde blok meer informatie over hoe je een teek moet verwijderen. Verder kan de applicatie je op de hoogte houden middels een ’tekenalarm’. Met het tekenalarm word je wekelijks op de hoogte gehouden van veranderingen in de tekenactiviteit. Dit kan in- of uitgeschakeld worden.
Teek herkennen
In Tekenbeet kan een foto gemaakt worden van een teek op je lichaam, en die vervolgens met foto’s er onder vergelijken. Zo kan je vaststellen of het ding op je lichaam, inderdaad een teek betreft. De voorbeeldfoto’s geven een goed beeld van de verschillende manieren hoe een teek er uit kan zien.
Tekendagboek
Een van de handigste functies van de gehele applicatie is het tekendagboek. Na een tekenbeet moet je de plek drie maanden in de gaten houden, om te kijken hoe de vorderingen zijn. In het tekendagboek kan je de datum en plaats van de tekenbeet noteren. Dit kan je aanvullen met een foto. De applicatie kan je daarnaast herinneren een of twee keer per week, om de plek van de tekenbeet opnieuw te controleren, en hier eventueel een notitie aan het dagboek van toe te voegen. Mocht er wat met de plek van de tekenbeet gebeuren, kan dit eventueel ook aan de huisarts getoond worden.
Tekenradar
De Tekenradar is een erg handige functie om te kijken waar het risico op teken het grootst is. Hoe roder de vlekken op de kaart, hoe meer kan s op teken er in dat gebied is. De kaart geeft snel inzicht in de tekenactiviteit en laat dit voor zowel de dag zelf, als voor de komende tien dagen zien.
Conclusie Tekenbeet
Tekenbeet is een erg interessante applicatie, voor zowel de preventie, als tijdens de periode dat je bent gebeten door een teek. Omdat de applicatie zowel online als offline te gebruiken is, is de toepassing wel 19 MB groot, maar hiervoor krijg je wel uitgebreide en duidelijke uitleg. De permissies van de applicatie zijn onder andere de toegang tot de agenda, om zo middels het Tekendagboek je te herinneren. Wel vragen we ons af waarom de applicatie toegang wil tot accounts. Het is niet gezegd, dat de applicatie nu alles over je te weten kan komen, in tegendeel, maar we vinden de Google-account login of dergelijke niet terug in de applicatie.
Tekenbeet
-
7.3/10
-
7.3/10
-
8/10
-
7.7/10
-
6.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Uitgebreid
- Tekenradar
- Dagboek
- Offline te gebruiken
Minpunten
- Wat aan de grote kant