De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een enorme boete opgelegd tegen de vier telecomproviders in Nederland. T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 zouden consumenten onvolledig geïnformeerd hebben over abonnementen.
Megaboete voor providers
ACM heeft boetes opgelegd aan de Nederlandse telecomproviders T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone. De boetes variëren van tussen de 2,7 miljoen en 3,9 miljoen euro. De reden hiervan is dat de Autoriteit de providers ervan beschuldigt dat ze onduidelijk waren over de abonnementen, en ook onjuiste informatie plaatste.
Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van ACM geeft de volgende reactie:
“De website is een belangrijk kanaal waarmee telecomaanbieders communiceren met consumenten. Daarom is het zo belangrijk dat consumenten daar juist en volledig worden geïnformeerd over het aanbod. Zodat zij een goed besluit kunnen nemen en met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen. Onjuiste of onvolledige informatie kan bovendien leiden tot oneerlijke concurrentie.”
Via ConsuWijzer heeft de ACM meerdere meldingen ontvangen. Hierbij gingen de klachten over onverwachte kosten en hoge rekeningen. De ACM zegt hierover het volgende;
- Het niet duidelijk vermelden van eenmalige kosten bij de aanbieding van een abonnement, waardoor het aanbod goedkoper lijkt dan het in werkelijkheid is (KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone);
- Het vermelden dat databundels voor gebruik ‘onbeperkt’ waren, terwijl dat niet zo was binnen de EU (Tele2, T-Mobile);
- Bel- en sms-bundels als ‘onbeperkt’ aanbieden, terwijl er een maximum van 3000 belminuten/sms gold (KPN);
- Een abonnement in combinatie met een toestel aanbieden tegen een prijs die alleen gold voor consumenten die al internetklant waren bij Ziggo. Als je dat niet was, kostte het abonnement 5 euro meer (Vodafone).
De boetebedragen voor de providers zijn als volgt; T-Mobile krijgt een boete van 3,9 miljoen euro, KPN moet een kleine 3,5 miljoen euro aftikken, Vodafone 3,12 miljoen en Tele2 moet 2,71 miljoen euro betalen. De providers werden eerder al op de vingers getikt door ACM, maar volgens de autoriteit is enkele maanden na de melding niet of niet voldoende iets veranderd.