Sony gaat al jarenlang mee met haar Android-smartphones, maar toch weet het merendeel van het publiek Sony daarin niet te vinden. Met de Xperia 1 slaat het merk een nieuwe weg in. DroidApp heeft de krachtpatser onderworpen aan een uitgebreide test. Alles lees je in onze Sony Xperia 1 review.
Sony Xperia 1
Wat direct opvalt is dat de Sony Xperia 1 een langwerpig toestel is, wat is te danken aan de 21:9 beeldverhouding. Dit is vooral in het begin winnen, maar werkt prettig. Daarbij heeft de Xperia 1 een stijlvol ontwerp, de beste mogelijkheden voor de camera en een erg mooi, premium scherm. De smartphone is de opvolger van de Xperia XZ3, terwijl de telefoon niet de naam Xperia XZ4 heeft gekregen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doet de telefoon het in de praktijk? Dat hebben we uiteraard voor je uitgezocht.
Verkooppakket
In het verkooppakket van de Xperia 1 komen we wat papierwerk tegen, samen met de adapter en een oplaadkabel. Wat opvallend is, er wordt ook een 3,5 millimeter headset meegeleverd, maar het toestel zelf beschikt niet over zo’n dergelijke aansluiting. Om die reden levert Sony ook een omvormkabeltje mee van USB-C naar 3,5 millimeter. Voor een toestel van zoveel geld hadden we eigenlijk ook nog wel een siliconen cover verwacht, maar helaas.
Design en interface
Zoals we in de inleiding van onze Sony Xperia 1 review al aangeven is het een langwerpig toestel. Toch lijkt hij veel langer dan hij is, want qua lengte komt hij overeen met de OnePlus 7 Pro. Hij is door de beeldverhouding van 21:9 ook wat smaller en daardoor net wat makkelijker met één hand te bedienen. Aan de voorzijde is de smartphone voorzien van een 6,5 inch OLED-beeldscherm met een gigantische 4K resolutie van 3840 x 1644 pixels. Daarbij heeft het scherm ook nog HDR-ondersteuning.
Nog even terugkomend op het scherm. De 21:9 beeldverhouding is niet heel storend, maar mocht je het toestel vooral horizontaal gebruiken (in de liggende stand) dan vallen een paar dingen op. Bijvoorbeeld met internetten moet je veel scrollen in vergelijking met andere toestellen, waar de breedte gewoon net wat meer is. Video’s kijken en dergelijke in landscape-modus is geen enkel probleem met de Xperia 1.
Boven het scherm is er linksboven een kleine LED-notificatie te vinden; handig. Deze licht op wanneer er nieuwe meldingen zijn binnengekomen. In dezelfde rij vinden we ook de 8 megapixel front-camera en de speaker. Achter het zwarte gedeelte bevinden zich verschillende sensoren. Bovenop is de sleuf te vinden voor de simkaart en geheugenkaart. Deze kun je gemakkelijk openen met je vingers, maar valt er zeker niet zomaar uit. Het voordeel hiervan is dat je geen apart pinnetje meer nodig hebt.
Aan de onderkant van de Sony Xperia 1 is het toestel voorzien van een speaker en de USB-C aansluiting. Links van de telefoon vinden we geen toetsen of aansluitingen. Sony is nog één van de weinige fabrikanten die een fysieke cameratoets plaatst op hun toestellen. Deze vinden we terug aan de rechterkant. Daar zien we ook de volumetoets en de power-button. Deze zit wat aan de lage kant. Ook de vingerafdrukscanner is aan de rechterzijde te vinden.
Achterop de Sony Xperia 1 vinden we allereerst de LED-flitser met daaronder de triple-camera in verticale opstelling. In deze Xperia 1 review komen we uiteraard uitgebreid terug op de prestaties van deze camera. Het uit glas bestaande toestel hebben wij in het paars mogen ontvangen; de telefoon is ook verkrijgbaar in het zwart, grijs en wit. Een hoesje is aan te raden; met zijn gladde rug glijdt zo van de bankleuning af.
Interface
Sony heeft een eigen laag over Android gelegd, de zogenoemde Xperia UI. Deze doet veel denken aan de standaard Android-skin maar kent toch een aantal aanpassingen. In ieder geval kun je het menu openen door op het startscherm van beneden naar boven te vegen. Op die manier kun je ook het multitask-venster tevoorschijn halen. Bovenin beeld heb je toegang tot de snelle instellingen en je notificaties.
Er is ook een Always On Display, waarbij het scherm oplicht als je het toestel oppakt. Je ziet dan de actuele tijd, datum en het accupercentage. Uiteraard zie je dan ook de notificaties van nieuwe meldingen en eventuele gemiste oproepen. Bij de instellingen kun je ervoor kiezen om het Always On Display altijd ingeschakeld te hebben of juist uit te hebben staan. Voor het standby-scherm heb je keuze uit verschillende soorten klokken.
Een andere functie die Sony aanbiedt is ‘Meerdere vensters’. Door aan de randen van het scherm te vegen, moet het scherm tevoorschijn komen, maar dit werkt waardeloos. Je zit te vegen tot je een ons weegt en dan verschijnt pas eindelijk het scherm; het is te gevoelig afgesteld. Met deze functie kun je het scherm in tweeën delen zodat je meerdere apps tegelijkertijd open kunt zetten. De functie doet denken aan Samsung’s App Edge. Je kunt ook ‘koppeltjes’ maken zodat er standaard twee gekozen apps samen geopend worden.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Sony Xperia 1 is een erg fijn toestel om mee te bellen. Niet alleen omdat de gesprekskwaliteit erg goed is; het volume kan hard genoeg en de gesprekken zijn kraakhelder. Het toestel ligt ook erg prettig in de hand wanneer je ermee belt. Dit komt vooral door het feit dat het toestel wat smaller is. De Xperia 1 beschikt standaard over de Telefoon-app van Google.
Het schrijven van sms-berichten gebeurt via de standaard berichten-app van Google. Sony levert het Gboard toetsenbord mee, maar desgewenst kun je deze vervangen door een toetsenbord van eigen keuze. Internetten is ook geen enkel probleem met de Chrome-browser die we terugvinden op de high-end smartphone.
Zoals je van een echte high-end smartphone mag verwachten, is ook de Sony Xperia 1 van alle gemakken voorzien als het gaat om de connectiviteit. Voor het internetten is er naast 2G, 3G en 4G ook de mogelijkheid om te verbinden met WiFi (2.4 en 5 GHz). Aanwezig zijn ook Bluetooth, NFC, GPS en alle sensoren die je nodig hebt. De Xperia 1 biedt ook dual-sim ondersteuning. Gebruik je het tweede simslot, dan gaat dit wel ten koste van de geheugenkaart.
Multimedia: muziek en film
Sony is al sinds jaar en dag thuis in het leveren van audio- en video-producten. Het is dan ook niet gek dat de Xperia 1 van veel moois is voorzien. Om te beginnen bij het scherm; dit is een OLED-paneel met 4K-resolutie en tal van technische eigenschappen die de kwaliteit ten goede moeten komen. We zijn onder de indruk van dit mooie scherm; kleuren spatten van het scherm en het aflezen van het scherm is ook op zonnige dagen geen enkel probleem. Een voordeel is ook dat de helderheid laag genoeg kan zodat het prettig afleesbaar is als je bijvoorbeeld in bed ligt.
De Sony Xperia 1 is een erg fijn toestel om een filmpje op te kijken, maar ook voor de muziekliefhebber heeft het toestel veel in huis. Niet alles, want een 3,5 millimeter aansluiting moet gemist worden. Dit lost de fabrikant wel op met een converter-kabeltje. Punt blijft dat je niet de USB-C poort dan kunt gebruiken om tijdens het luisteren van muziek de telefoon op te laden.
Voor het luisteren van muziek zonder oortjes, kun je genieten van de kwaliteit van de stereo-speakers. Deze zetten een pure, erg goede geluidskwaliteit neer wat het luisteren naar muziek prettig maakt. Het volume kan aardig hard en klinkt dan ook erg goed. Er is een goede afstemming tussen toonhoogtes en de bass. Sony levert wederom de ‘Dynamische trilling-functie’ mee. Hiermee trilt de smartphone mee op de maat van de muziek. Dit zagen we eerder al bij verschillende andere Sony-toestellen. Het is een leuke gimmick en werkt best goed, maar of je het veel zult gebruiken vragen we ons af.
Camera: foto en video
Sony levert voor heel veel smartphones van andere merken de eigen sensoren voor de camera’s. Opvallend was daarbij dat vaak de camerakwaliteit van de Sony Xperia-toestellen daarentegen lang niet altijd even goed was. Dat moet anders zijn met de Xperia 1, want hij zit boordevol mogelijkheden en opties. Achterop zien we de 12 megapixel triple-camera met ultra wide-angle lens voor groothoekfoto’s (f/2.4), telephotolens (f/2.4) en natuurlijk de standaard-sensor (f/1.6).
De camera beschikt over PDAF autofocus, optische beeldstabilisatie en 2x optische zoom. Als we de camera-app openen zijn er verschillende opties te vinden. Kijken we onder ‘Modus’ valt op dat er een speciale nachtmodus ontbreekt. Of dit een nadeel is, daar komen we zo op. Wel zien we opties voor een handmatige modus, creatieve effecten, portretten en kun je Google Lens gebruiken; net als de bij Sony bekende AR-effecten met bijvoorbeeld een dinosaurus op je eettafel.
Voor de Sony Xperia 1 review hebben we de smartphone de afgelopen weken overal mee naartoe genomen. We kunnen concluderen dat de Sony Xperia 1 over een geweldig goede camera beschikt. De kleuren worden doorgaans erg goed en kleurgetrouw aan de werkelijkheid vastgelegd. Daarbij zijn de beelden scherp en voegt de fysieke sluitertoets echt wat toe voor het maken van foto’s. Uiteraard kun je ook gewoon de sluitertoets op het scherm gebruiken, wat het toestel minder snel laat bewegen; waardoor de kans op bewogen foto’s kleiner is.
Gebruik je de groothoek-modus dan vervormen de randen een beetje; iets wat standaard is bij een groothoeklens. We hadden het net over de ontbrekende nachtmodus, maar dit lijkt bij de Xperia 1 niet bepaald een probleem te zijn. In de automatische modus weet de Sony ook in donkere omgevingen de juiste instellingen te kiezen. Waar bij de Xperia XZ3 nogal snel over werd gegaan tot veel ruis, lijkt dat bij de ‘1’ een heel stuk minder te zijn. Foto’s in het donker met 2x optische zoom gaan wel achteruit op kwaliteit. Beter gebruik je die dan niet.
Onderstaande foto hebben we gemaakt met de Xperia 1. Wil je alle foto’s bekijken, bezoek dan het fotoalbum met foto’s onder verschillende omstandigheden.
Front-camera
Aan de voorzijde van de smartphone zit een 8 megapixel front-camera. Een camera welke ook doorgaans prima selfies weet te schieten. De lens kent een lichtgevoeligheid van f/2.0
Videocamera
Je kunt in een maximale resolutie van 4K filmen, maar dit kan niet met 60fps. Hiervoor moet je overschakelen naar de Full-HD modus. Hoewel de smartphone over een groothoeklens beschikt, kan deze niet gebruikt worden bij het filmen in 4K en met 60fps. Wel kun je tijdens het filmen ervoor kiezen om 2x optisch in te zoomen. In de Full-HD stand met 30fps kun je wel de groothoeklens gebruiken.
De videokwaliteit van de Xperia 1 is erg goed. Het geluid is rustig opgenomen en beelden zijn scherp en kleurrijk. We hebben onderstaande video gemaakt in Full-HD met 60 frames per seconde.
Overige mogelijkheden
In deze Sony Xperia 1 review hebben we al verschillende onderdelen van de smartphone besproken, maar eigenlijk is er nog wel wat meer te bespreken. Dat doen we onder het hoofdstuk ‘Overige mogelijkheden’.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Xperia 1 bevindt zich aan de rechterkant van het toestel. We kunnen hier kort over zijn; deze werkt niet prettig. Ontgrendel je de telefoon met je wijsvinger, dan doet hij het doorgaans nog wel, maar op een duim reageert hij zeer slecht. Terwijl juist dat de vinger is die we het meest gebruiken om het toestel op deze manier te ontgrendelen. Ook het opnieuw toevoegen van een vinger levert geen verbetering op. Een frustratiepuntje. Wanneer de telefoon wel de vinger herkent, is niet traag, maar de allersnelste is hij hierin niet.
Gezichtsherkenning
De gezichtsherkenning dan, is dat beter? Nou, nee. Deze functie zit diep verstopt. Sony maakt geen gebruik van een eigen ontwikkelde feature, maar van de gezichtsherkenning in Android’s Smart Lock. Wanneer je gezicht herkend is, móet je over het scherm vegen om hem vervolgens definitief te ontgrendelen. Dat kan bij veel telefoons omzeild en uitgeschakeld worden, maar bij de Xperia 1 is deze optie er niet.
Bloatware
Toen we door het menu van de Xperia 1 gingen bladeren, viel op dat er een grote hoeveelheid bloatware op staat. Verschillende apps voor videobewerking, een aantal Sony-apps, de Facebook en Netflix-app en verschillende games waaronder de Fortnite Installer, Arena of Valor en een racegame. We zijn geen voorstander van voorgeïnstalleerde apps. Gebruikers kunnen prima zelf kiezen welke apps zij wel of niet willen gebruiken. De vooraf geïnstalleerde apps kunnen enkel uitgeschakeld worden, niet verwijderd worden. Toch bizar, want Asphalt 9 heeft bijvoorbeeld al een grootte van 1,97GB en Arena of Valor 1,41GB!
Updatebeleid
Sony staat bekend om haar goede updatebeleid. Dat zal ook bij de Sony Xperia 1 het verhaal zijn. We hebben onlangs de beveiligingsupdate van augustus gekregen, terwijl de smartphone aan het begin van de maand met de juli-patch binnenkwam. Dit zit dus helemaal goed.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Aan boord van de Sony Xperia 1 is een Snapdragon 855 te vinden. Dit is de meest recente en meest snelle processor van Qualcomm. In de praktijk valt op dat de Xperia 1 zijn mannetje wel staat; taken worden razendsnel uitgevoerd en we hebben in de afgelopen weken geen haperingen of vertragingen waargenomen. Daarbij heeft de telefoon 6GB aan RAM-geheugen en is er 128GB opslagruimte. Deze opslagruimte is uit te breiden met een geheugenkaart.
De Sony Xperia 1 wordt geleverd met een 3330 mAh accu. Bij vrij intensief gebruik hebben we aan het eind van de dag nog een procent of 15-20 procent over, al verschilt dit heel erg per gebruiker. We behalen een gemiddelde screen-on-time van gemiddeld 4,5 uur. Dit is voldoende voor dagelijks gebruik, maar niet bijzonder.
Sony levert de smartphone met een 18W snellader; wat duidelijk minder snel is dan verschillende andere high-end toestellen; zoals 40W bij de Huawei P30 Pro. Draadloos laden is niet aanwezig op de smartphone. Ik vind dit zelf niet echt een groot gemis, maar voor een high-end toestel hadden we toch dat wel mogen verwachten.
Beoordeling
We hebben in de afgelopen weken rondgelopen met de Sony Xperia 1, het nieuwste high-end model van Sony. In februari werd het toestel aangekondigd, maar in juni verscheen hij pas in de winkels. Beter laat dan nooit, en de Xperia 1 is ook wel echt een fijn toestel. De camera is goed, het beeldscherm is een must om naar te kijken en ook de snelheid is dik in orde.
Maar maakt dat de Sony Xperia 1 perfect? Nee. De vingerafdrukscanner is echt een doorn in het oog en ook de gezichtsherkenning is geen perfecte vervanger. Dat zou zomaar een dealbreaker kunnen zijn. Daarbij is de concurrentie heftig in dit segment. De Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10 en OnePlus 7 Pro in het bijzonder. Deze zijn inmiddels ook al goedkoper dan de Xperia 1 en dat kan de keus makkelijker maken. Toch mag de kracht van de Xperia 1 zeker niet onderschat worden.
Je kunt de Xperia 1 kopen bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, T-Mobile, KPN, Mobiel en Belsimpel. Tijdelijk is er 100 euro cashback.
Sony Xperia 1
-
8.8/10
-
7.5/10
-
9/10
-
9/10
-
8.7/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Schitterend beeldscherm
- LED-notificatie
- Geluidskwaliteit
- Updatebeleid van Sony
Minpunten
- Forse prijs
- Vingerafdrukscanner
- Gezichtsherkenning werkt omslachtig
- Bloatware