Nokia heeft met de Nokia 4.2 onlangs een nieuwe smartphone uitgebracht. Het is het eerste toestel uit de 4-serie. Wat heeft de 180 euro-kostende smartphone te bieden? We bespreken hem in de Nokia 4.2 review.
Nokia 4.2 review
Sinds korte tijd ligt de Nokia 4.2 in de schappen. Het is een stijlvol toestel met een erg vriendelijk prijskaartje en prima specificaties. Steeds vaker kijkt de consument naar toestellen die doen wat ze moeten doen, zonder dat daarvoor 1000 euro afgetikt hoeft te worden. Nokia heeft sinds enige tijd een perfecte combinatie: doorgaans prima toestellen, een nette prijs én Android One. We hebben de afgelopen weken met de Nokia 4.2 gelopen; onze ervaring delen we in deze review.
Verkooppakket
Nokia levert het toestel in de bekende vierkante doos, die we ook terugzien bij andere toestellen. In het pakket vinden we de Micro-USB oplaadkabel, adapter, een pinnetje voor de simkaart en wat documentatie. Niets bijzonders dus, maar gewoon de basisdingen. Omdat er een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig is, kun je een eigen headset aansluiten. Deze wordt niet meegeleverd met de Nokia 4.2.
Design en interface
Als we de Nokia 4.2 oppakken, valt op dat het een vrij compact toestel is. De smartphone ligt goed in de hand, maar het materiaal is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Interessant is ook dat de smartphone van HMD Global voorzien is van een vingerafdrukscanner, deze bevindt zich aan de achterkant.
Voorop is de 4-serie voorzien van een 5,71 inch beeldscherm. Daarbij zien we de notch als hap uit het scherm, waarin de front-camera is geplaatst. Nokia heeft het scherm een HD+ resolutie meegegeven. De helderheid is aardig op een zonnige dag. Links zit de poort voor het plaatsen van de twee simkaarten én een geheugenkaart; je hoeft dus geen keuze te maken uit of twee simkaarten, of een geheugenkaart en simkaart. Pluspunt.
Samen met de Nokia 4.2 werd ook de 3.2 aangekondigd, welke allebei eenzelfde interessante eigenschap delen. Rechts van de telefoon is de power-button geplaatst, welke ook direct dient als LED-notificatie. Bij nieuwe meldingen licht deze op. Dit werkt erg prettig. Jammer is dan wel dat deze continu blijft branden bij het opladen. Zeker in de avonduren valt dan op dat dit aardig wat lichtopbrengst brengt. Wellicht kan HMD Global nog een optie hiervoor aanbieden in de instellingen, om dit uit te schakelen. Links van de Nokia zit een andere fysieke knop; de Google Assistent-button. Met een druk op deze knop open je dan de Discover-pagina met het gepersonaliseerde nieuws en kun je zoekopdrachten uitvoeren.
Zoals gezegd is de smartphone verder voorzien van een Micro-USB poort en een headset-aansluiting. Achterop vinden we naast de vingerafdrukscanner ook nog een dual-camera terug.
Interface
Dankzij de aanwezigheid van Android One, is de Nokia 4.2 voorzien van een schone Android-interface; zonder overbodige poespas. Bovenin heb je toegang tot notificaties en snelle instellingen, veeg je van onder naar boven dan verschijnt het menu. Jammer is wel dat je twee keer moet vegen om het menu te openen. Met één keer vegen krijg je enkel de meest geopende apps en het multitaskvenster. Dat is niet iets wat je Nokia kwalijk kunt nemen, maar maakt deel uit van Android Pie. Persoonlijk vind ik het wat omslachtiger, maar het went wel.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Nokia 4.2 staat zijn mannetje als het gaat om bellen. We hebben verschillende gesprekken gevoerd en de kwaliteit hiervan is prima. We merken geen problemen met het ontvangst en ook het volume kan hard genoeg. Bellen gaat gewoon via de standaard Telefoon-app van Google, het sturen van berichten via de gelijknamige app, eveneens van Google.
Handig voor op vakantie (vooral buiten EU) of het wisselen tussen zakelijk en privé, is de aanwezigheid van dual-sim. Naast dat je twee simkaarten in het toestel kunt stoppen, is er daarnaast ook nog ruimte voor een geheugenkaart. Bij nieuwe meldingen licht, heel handig, de power-button aan de zijkant van de smartphone op.
Zoals we inmiddels van Nokia wel gewend zijn, gaat het internetten via de Chrome-browser van Google. De Nokia 4.2 biedt ondersteuning voor het 4G-netwerk, maar ook 2.4 GHz WiFi-netwerken. Daarbij valt op dat dit betaalbare toestel zelfs over NFC beschikt. Verder zijn er verschillende sensoren aanwezig, waaronder de lichtsensor, accelerometer en nabijheidssensor. Een kompas moet gemist worden op het toestel; maar uiteraard kun je wel gewoon gebruik maken van navigatie op de telefoon.
Multimedia: muziek en film
HMD Global heeft de Nokia 4.2 van voldoende mogelijkheden voorzien om te genieten van muziek en film. Natuurlijk kun je je favoriete muziekplatform gebruiken zoals Play Music of Spotify; er is ook een FM-radio op de smartphone geïnstalleerd. De headset sluit je aan om deze dienst te laten doen als antenne.
Verder is er het 5.71 inch beeldscherm met HD+ resolutie om je films op te kijken. Op zonnige dagen is de afleesbaarheid vrij redelijk. De beeldkwaliteit van de 4.2 is prima. Het onderscheidt zich nergens van, maar dat hoeft ook niet; goed is goed. Ditzelfde geldt voor de geluidskwaliteit die prima is. Het volume kan vrij hard, zonder dat het overdreven schel klinkt of vervormd.
Camera: foto en video
Aan de achterzijde heeft Nokia het toestel uitgerust met een dual-camera. Deze dubbele camera heeft een 13 megapixel sensor en 2 megapixel sensor. Die laatste is voor het vastleggen van de diepte in het beeld. Met de bokeh-modus kun je de achtergrondvervaging aanpassen naar eigen wens, zodat het onderwerp nog beter in de spotlights staat.
De werking van de camera-app is zoals je die zou verwachten; duidelijk en zonder ingewikkelde stappen die je moet doorlopen. In de applicatie kun je bijvoorbeeld nog kiezen voor de pro-modus waarbij je bepaalde instellingen handmatig kunt aanpassen. De Nokia 4.2 geeft je ook de mogelijkheid om Google Lens te starten, een vierkante foto te maken of een panorama te schieten.
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de plaatjes die je met de Nokia 4.2 maakt. Iets wat we vaker zien in dit segment is dat het kan voorkomen dat een plaatje wat sneller bewogen is dan je zou willen. Als we echter kijken naar de kwaliteit van de foto’s, valt op dat deze doorgaans erg goed zijn. Ook bij wat contrastverschillen weet de Nokia 4.2 goed de balans te vinden. Grotere contrastverschillen zijn wat moeilijker voor het toestel.
Wat we regelmatig zien bij toestellen in deze prijsklasse, is dat bij veel bewolking, de foto’s hard achteruit gaan en het onderwerp erg donker wordt vastgelegd. Hier lijkt de Nokia 4.2 minder last van te hebben, wat dus een pluspunt is. Al met al een prima camera om je foto’s mee te maken. In de avonduren is dat veel minder het geval. Dan is er erg veel ruis te zien; al hadden we dat eigenlijk niet anders verwacht in deze prijsklasse. Als er voldoende lichtbronnen zijn, dan is de kwaliteit een fractie beter. De foto’s die je met het toestel maakt worden in de galerij-app van Google getoond; Google Foto’s.
Hieronder vind je een foto welke met de 4.2 is gemaakt. Wil je meer foto’s zien? Dan kun je het fotoalbum bekijken van de Nokia. Daar vind je nog veel meer foto’s die we met het toestel geschoten hebben.
Front-camera
Het maken van selfies kan met de 8 megapixel camera aan de voorzijde van de smartphone. Deze zit verwerkt in de notch van de Nokia. Deze levert scherpe selfies af van doorgaans prima kwaliteit.
Videocamera
De Nokia 4.2 kan filmen in twee resoluties; 720p HD of 1080p Full-HD. We hebben onderstaande video gemaakt in Full-HD. De kwaliteit van de video’s is aardig, maar de beeldkwaliteit is aardig. Het geluid wat opgenomen wordt is bovengemiddeld in deze prijsklasse, qua details. Wel is het wat gevoelig voor wind. Logisch, maar toch jammer dat het toestel niet over optische beeldstabilisatie beschikt.
Overige mogelijkheden
De betaalbare middenklasser van Nokia heeft nog een aantal andere extra’s te bieden. Deze onderdelen bespreken we in dit hoofdstuk van de Nokia 4.2 review.
Ontgrendelen
Het ontgrendelen kan onder andere middels de vingerafdrukscanner. Deze doet goed zijn werk en heeft doorgaans geen moeite met het snel herkennen van de vingers. Er kan ook gebruik gemaakt worden van gezichtsherkenning, wat voornamelijk overdag juist zijn werk doet. Als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn, dan is de gezichtsherkenning dat ook niet. Maar een hogere eis mag je in deze prijsklasse eigenlijk ook niet hebben.
Android One
Een groot voordeel van de Android-smartphones van Nokia is de aanwezigheid van Android One. Dit betekent allereerst geen overbodige poespas of een aangepaste interface, zoals je dat bij sommige fabrikanten terugziet. Misschien wel het grootste voordeel is het updatebeleid. Die staat namelijk vast, waardoor je je daarover geen zorgen hoeft te maken.
Je kunt gedurende drie jaar (vanaf introductiedatum) maandelijks een beveiligingsupdate verwachten. Voor een periode van twee jaar krijg je Android-upgrades. In het geval van de Nokia 4.2 betekent dit een gegarandeerde update naar Android Q en Android R. Meer over Android One hebben we uitgelicht in dit artikel.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Nokia 4.2 heeft een Snapdragon 439 octa-core processor meegekregen van HMD Global. Deze processor zijn doet werk voor de prijsklasse waarin de telefoon zich bevindt met voldoende snelheid. Ook het spelen van wat games gaat het toestel prima af. Bij flink multitasken kan wat vertraging merkbaar zijn, maar dit hebben we niet als storend ervaren.
De technische specificaties zijn verder aangevuld met 3GB RAM-geheugen; wat netjes is voor het bedrag van de Nokia 4.2. Voor het opslaan van bestanden is er 32GB en dit kan uitgebreid worden met een geheugenkaart.
Batterijduur
Een accucapaciteit van 3000 mAh is niet het meest riant, maar in de praktijk laat deze ons niet in de steek. Met vrij intensief gebruik houden we aan het eind van de dag gemiddeld nog zo’n 40 procent aan batterijlading over. Je kunt ongeveer anderhalve dag met het toestel doen. We behalen op een volledige lading een screen-on-time van ongeveer 5 uur, wat erg netjes is. Wanneer je de Nokia 4.2 minder intensief gebruikt, moet twee dagen haalbaar zijn. Omdat snel opladen niet ondersteund wordt, duurt dit wat langer. Opladen van 18 tot 100 procent duurt net wat langer dan twee uur.
Beoordeling
De Nokia 4.2 bevindt zich in een zwaarbevochten segment; consumenten willen niet altijd maar een dure smartphone van tegen de duizend euro. Wil je een betaalbare smartphone met een nette accuduur, camera die prima plaatjes schiet en ook nog drie jaar lang bijgewerkt wordt met updates dankzij Android One, dan kun je eigenlijk niet om de Nokia 4.2 heen.
Het is niet alleen een fijn toestel, ook de nodige voorzieningen zitten aan boord. Hoewel een kompas en 5 GHz WiFi gemist moeten worden, zijn een vingerafdrukscanner, FM-radio en NFC wel aanwezig; iets wat erg prettig is. Daarbij is er een stijlvol, vrij compact design. Nokia heeft met de 4.2 een interessante smartphone op de markt gebracht die we zeker aanraden.
De Nokia 4.2 is verkrijgbaar bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en Mobiel.
Nokia 4.2
-
9.5/10
-
9.3/10
-
8.5/10
-
7.9/10
-
9/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- NFC
- Prima prijs-kwaliteitverhouding
- Accuduur
- Android One
- Notificatielampje in power-button
- Dual-sim + geheugenkaart
Minpunten
- Geen kompas
- Mist 5 GHz WiFi