Google is een onderzoek begonnen naar hoe het heeft kunnen gebeuren dat een klokkenluider audiofragmenten heeft gedeeld met de VRT. Volgens Google is het uitlekken van deze bestanden een ernstige zaak.
Onderzoek naar delen fragmenten
Een taalexpert die werkzaam is als partner van Google voor het verbeteren van de taalherkenning op onder andere Google Home apparaten deelde vorige week gegevens met de VRT. Later brachten meer nieuwsmedia het nieuws over de gelekte audiobestanden. Op sommige opnamen waren zeer persoonlijke zoekopdrachten te horen. Google heeft een team ingeschakeld om het lek boven te krijgen en om actie te ondernemen.
“We just learned that one of these language reviewers has violated our data security policies by leaking confidential Dutch audio data. Our Security and Privacy Response teams have been activated on this issue, are investigating, and we will take action. We are conducting a full review of our safeguards in this space to prevent misconduct like this from happening again.” – Google in een reactie
Volgens Google zijn er tal van maatregelen genomen om de privacy van gebruikers te waarborgen. Zo zouden taalexperts slechts 0,2% van alle geluidsfragmenten te horen krijgen. De fragmenten zijn niet gekoppeld aan een specifiek account en Google vraagt alleen te beschrijven wat de vraag was. Niet wat er op de achtergrond van het geluidsfragment te horen is.
In je persoonlijke Google account kan je kiezen hoe lang je gegevens bewaard mogen worden door Google. Je kunt kiezen uit in zijn geheel uitschakelen, 3 maanden of 18 maanden. Na de gekozen tijdsinstelling worden de gegevens automatisch verwijderd.