Dat Samsung uitstekende smartphones maakt, weten we natuurlijk wel. Vooral de high-end toestellen doen het nog steeds erg goed. Of Samsung met de Galaxy A50 ook een prima budget smartphone weet neer te zetten lees je in deze review.
Samsung Galaxy A50 review
De Galaxy A50 is alweer een paar maanden oud. In februari werd het toestel aangekondigd en in maart van dit jaar uitgebracht. De Galaxy A50 kost een slordige €300,- en of je ook waar voor je geld krijgt lees je hieronder in onze uitgebreide Samsung Galaxy A50 review.
Verkooppakket
De Galaxy A50 wordt geleverd in een standaard rechthoekige doos. In de doos vinden we uiteraard de gebruiksaanwijzign terug, het pennetje om de SIM lade te openen, een USB-C kabel en een snellader. Ook heeft Samsung er een headset bij gedaan. Het geluid dat uit deze headset komt is redelijk te noemen, alleen de bass is wat minder.
Design en interface
Het uiterlijk van de Galaxy A50 ziet er premium uit voor een budget toestel. Echter voelt het toestel wel wat goedkoop aan door de achterkant die van plastic gemaakt is. Wat opvalt is dat het toestel redelijk dun en licht is. De achterkant is gemaakt van glanzend plastic dat reflecteert in het licht en verandert van kleur. Minpuntje is dat de achterkant er snel vies wordt door vingerafdrukken.
Op de achterkant vinden we ook de camera’s terug. Samsung heeft de A50 uitgerust met maar liefst drie camera’s op de achterkant, een 25MP lens, een 8MP lens en een 5MP lens. Aan de voorkant vinden we de selfie-camera terug. Deze schiet foto’s van maximaal 25 megapixel. Deze camera heeft Samsung in de notch verwerkt. De notch is druppelvormig en dus lekker klein. Boven de notch zit een speaker verwerkt.
Het scherm is een 6,4 inch Super AMOLED scherm. Dit scherm is erg mooi, kleuren worden mooi weergegeven en het display is prima af te lezen bij fel zonlicht. De vingerafdrukscanner heeft Samsung onder het scherm geplaatst. Deze scanner is niet de snelste, maar dat mag je voor een toestel in deze prijsklasse ook niet verwachten. Misschien hadden we daarom wel liever gezien dat de vingerafdrukscanner op de achterkant was geplaatst in plaats van onder het scherm.
Aan de onderkant van het toestel vinden we de USB-C aansluiting terug, samen met de speaker en de 3,5mm aansluiting. Het feit dat het toestel is uitgerust met een USB-C aansluiting en een 3,5mm aansluiting vinden we erg prettig. De USB-C aansluiting vinden we namelijk nog lang niet altijd terug in een budget toestel. Aan de linkerkant zit de SIM lade geplaatst. Deze lade biedt plaat voor twee SIM-kaarten én een SD kaart van maximaal 1TB. Aan de rechterkant zitten de volumeknoppen en de aan- en uitknop. De knoppen voelen solide aan.
Interface
De A50 draait op Android 9.0 met daarover overeen One UI. Samsung rust zijn toestellen tegenwoordig uit met One UI. Dit vinden wij een hele verbetering ten opzichte van TouchWiz. One UI is zo ingericht dat het makkelijk met één hand te bedienen is. Het thuisscherm is naar eigen smaak in te richten. Door op het thuisscherm omhoog of omlaag te vegen, opent de app lade.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Zoals te verwachten levert bellen geen problemen op. We hebben geen afwijkend signaalverlies geconstateerd ten opzichte van andere toestellen. Het geluid is helder te noemen van beide kanten. Bellen doe je met de bel-app die door Samsung wordt meegeleverd. Deze app is lekker overzichtelijk. De app opent met het toetsenblok, zodat je meteen een nummer kunt bellen. Onderin het scherm vind je vier tabbladen: toetsen, recent, contacten en plaatsen.
SMS-en doe je ook met de door Samsung meegeleverde berichten-app. Ook voor de app geldt dat hij lekker overzichtelijk is. Onderaan de app vind je twee tabbladen, gesprekken en contacten. Berichten typen doe je met het toestenbord dat door Samsung is geïnstalleerd. Dit is een fijn toetsenbord en biedt voldoende opties om het toestenbord naar eigen smaak aan te passen. Om te internetten heeft Samsung de eigen webbrowser geïnstalleerd en Google Chrome. Voor beide browsers geldt dat surfen over het internet soepel verloopt.
Wat netwerken betreft scoort de Galaxy A50 ruim voldoende. Lang niet alle budget-toestellen ondersteunen WiFi 5 GHz, de A50 dus wel. Ook beschikt het toestel over 4G, Bluetooth 5.0, GPS, en NFC. Ook een kompas, gyroscoop en nabijheidssensor ontbreken niet. Samsung heeft toestel dus erg compleet uitgerust.
Multimedia: muziek en media
Zoals we eerder hebben aangegeven beschikt de Samsung Galaxy A50 over een speaker aan de onderzijde van het toestel. Het geluid uit deze speaker is helder en het volume is prima. Gelukkig beschikt de A50 ook over een 3,5mm aansluiting waar je je headset op kunt aansluiten. Heb je een headset die over Bluetooth beschikt, dan kun je deze via Bluetooth verbinden.
Voor het luisteren van muziek heb je natuurlijk wel een app nodig. Standaard is de Play Music app geïnstalleerd. Met deze app kun je muziek luisteren die op de je smartphone of op je SD kaart staan. Heb je een YouTube Premium abonnement, dan kun je via deze app ook muziek streamen. Mocht je graag een andere app gebruiken om muziek te luisteren, dan biedt de Google Play Store voldoende alternatieve muziek apps. Als je graag naar de radio luistert, dan wordt je met dit toestel op je wenken bedient. De Galaxy A50 beschikt namelijk ook over een FM radio.
We gaven al eerder aan dat de Galaxy A50 een prima AMOLED scherm heeft meegekregen. Het beeldscherm heeft een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Kleuren worden mooi en helder weergegeven en zwart is ook echt zwart. Ook buiten in de felle zon is het scherm van het toestel goed af te lezen.
Camera: foto’s en video’s
Samsung heeft de Galaxy A50 maar liefst een triple camera meegegeven. Eén lens van 25MP, een 8MP lens en een 5MP lens. De 8MP lens is een groothoeklens en de 5MP dient als een dieptesensor. De lens van 25MP heeft een lichtgevoeligheid van f/1.7 en de overige twee lenzen kennen een lichtgevoeligheid van f/2.2. Ook beschikt het toestel over een LED-flitser.
De camera app is lekker uitgebreid zoals we van Samsung gewend zijn. Hoewel de app over veel verschillende opties beschikt, is de app niet onoverzichtelijk. Je hebt de mogelijkheid om een panoramafoto te maken of een foto te maken met Live focus. Met deze laatste optie maak je een foto waarbij je de achtergrond vervaagt. Ook heb je de mogelijkheid om met één druk op de klop een scène optimalisatie aan of uit te zetten of een foto met de groothoeklens te maken.
De resultaten van de foto’s die je schiet met de Galaxy A50 zijn wisselend. De ene foto is mooi, terwijl een andere foto wat flets is. Over het algemeen genomen zijn de foto’s absoluut niet slecht, zeker niet als je in het achterhoofd houdt dat de A50 nog geen €300,- kost. Alle foto’s die we met deze telefoon hebben gemaakt vind je terug in het fotoalbum.
Front- en videocamera
Aan de voorkant heeft Samsung een 25 MP lens geplaatst. Prima om selfies mee te maken. Je hebt de mogelijkheid om de beauty filter aan te zetten, zodat je knapper of jonger lijkt. Of zoiets. De kwaliteit van de selfies zonder dit filter is heel redelijk. Je ziet doorgaans veel detail. Dit kan natuurlijk confronterend zijn, maar dan kan je altijd de beauty filter aanzetten.
Filmen kan je met de Galaxy A50 in HD of in Full-HD. Dit geldt voor zowel de camera aan de voorkant als voor de camera aan de achterkant. De filmpjes die je met beide camera’s schiet zijn prima te noemen voor een smartphone in deze prijsklasse. Een video die we met de telefoon hebben gemaakt kun je hieronder bekijken.
Overige mogelijkheden
De vingerafdrukscanner heeft Samsung onder het beeldscherm geplaatst. Dit is voor een budget smartphone een unieke feature. Helaas is de scanner langzaam. Misschien was het daarom wat logischer geweest om een fysieke vingerafdrukscanner op de achterkant te plaatsen die wat sneller is.
De Galaxy A50 beschikt ook over gezichtsherkenning. Hiervoor wordt de selfie camera gebruikt. Met voldoende licht is de gezichtsherkenning redelijk snel. Bij minder licht wordt ook de gezichtsherkenning minder snel. Over het algemeen werkt de gezichtsherkenning accuraat (bij voldoende licht). Je hebt de mogelijkheid om onder instellingen van de gezichtsherkenning te kiezen voor snellere herkenning, maar dit is minder veilig dan zonder deze optie. Samsung waarschuwt dat wanneer je deze optie aanvinkt, dat een foto of video van je gezicht wordt herkend en de telefoon kan ontgrendelen.
Gelukkig staat er tegenwoordig niet zoveel bloatware meer op de telefoons van Samsung als vroeger, maar er zijn nog wel enkele apps aanwezig. Zo staat er bijvoorbeeld een app op het toestel geïnstalleerd als Galaxy Wearable. Een handige app als je bijvoorbeeld een smartwatch van Samsung hebt, maar heb je geen smartwatch, dan heb je niets aan deze app.
Ook is er een “Mijn bestanden” app geïnstalleerd. Met deze app verken je je bestanden op het interne geheugen en op je SD kaart. Je hebt gelukkig wel de mogelijkheid om deze apps te verwijderen. Er zijn ook een aantal apps van Microsoft voorgeïnstalleerd, zoals Office Mobile en OneDrive. Helaas mist hier de optie om deze apps te verwijderen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Galaxy A50 is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar ook niet traag. De dagelijkse taken voert hij naar behoren uit. Zo af en toe duurt het even voordat een app opent of vindt er een andere hapering plaats. Erg storend is dit echter niet. De hapering duurt niet zo lang dat je de neiging hebt om nogmaals op de app te klikken of de actie te herhalen. De processor die de A50 heeft meegekregen is de Exynos 9610. Dit is toch een redelijk snelle processor die draait op maximaal 2,3 GHz. Voor mijn gevoel had er dus qua snelheid wat meer in gezeten. Het toestel beschikt over 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. Dit is netjes voor een smartphone in deze prijsklasse. Mocht je aan 64GB niet genoeg hebben, dan kan je het geheugen uitbreiden met een SD kaart van maximaal 1TB.
Samsung heeft de Galaxy A50 een lekker grote accu meegegeven, namelijk een accu van 4000 mAh. Hiermee kom je met gemak de dag door, ook als je het toestel intensief gebruikt. Bij wat minder intensief gebruik is zelfs twee dagen mogelijk. Gemiddeld haalde ik in de testperiode een screen-on-time van 6 tot 8 uur, wat erg netjes is. Opladen gaat redelijk snel dankzij de 15W oplader.
Beoordeling
De Samsung Galaxy A50 is een prima budget toestel gebleken. Het scherm en de accu steken er toch wel bovenuit. Op alle andere vlakken krijgt het toestel ook een dikke voldoende, op de vingerafdrukscanner na. Deze is traag ten opzichte van een fysieke vingerafdrukscanner.
Naast dat het innerlijk er goed uitziet, is het uiterlijk ook prima. Het toestel lijkt wel erg op andere toestellen in deze prijsklasse, maar dat is niet erg. De achterkant is ook mooi, maar is wel gevoelig voor vingerafdrukken.
In het kort is de Galaxy A50 een geduchte concurrent voor toestellen uit deze prijsklasse zoals de Moto G7 Plus, de Honor 20 Lite en de Nokia 7.1.
Galaxy A50 kopen
Geïnteresseerd in deze smartphone? Je kunt de Samsung Galaxy A50 kopen bij Coolblue, Samsung, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel, Mobiel. Alle actuele prijzen, specificaties en meer vind je via onderstaande button op de toestelpagina.
Samsung Galaxy A50
-
8/10
-
8.8/10
-
7.5/10
-
7.2/10
-
8.5/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Scherm
- Grote accu
- 3,5mm aansluiting
- Ligt fijn in de hand
- Geheugen uitbreidbaar
- FM-radio
Minpunten
- Niet het meest snelle toestel
- Trage vingerafdrukscanner
- Niet te verwijderen bloatware
- Camera presteert wisselend