Nog voordat we de ‘echte’ toestellen uit de Honor 20-serie te zien kregen, was daar al de Honor 20 Lite. De smartphone is de opvolger van de Honor 10 Lite. Wat heeft het toestel te bieden en hoe bevalt hij? Je leest het in de Honor 20 Lite review.
Honor 20 Lite review
De Honor 20 Lite is de opvolger van de Honor 10 Lite. Die smartphone werd nog maar kort geleden uitgebracht. De Honor 20 Lite is in verschillende opzichten een verandering en tevens moet het toestel ook een verbetering zijn. Hoe bevalt de smartphone in de praktijk? We bespreken de Honor 20 Lite in deze review.
Verkooppakket
In de rechthoekige doos vinden we de Honor 20 Lite, maar verwacht niet een uitgebreid pakket. Het toestel wordt enkel geleverd met een USB-kabel en een adapter. Geen headset, geen bumper ter bescherming van de zij- en achterkant van de smartphone. Die werd met de Honor 10 Lite nog wel meegeleverd. Jammer.
Design en interface
De smartphone oogt netjes, maar niet bijzonder; iets wat we voor 299 euro ook niet persé hadden verwacht. Wel voelt het toestel voor dit bedrag wat plastic aan, maar wel voldoende afgewerkt. De Micro-USB aansluiting valt op; voor dit prijskaartje had Honor misschien wel de sprong naar USB-C mogen overwegen.
Knoppen voelen degelijk aan en de voorkant bestaat voor een groot deel uit scherm. Aan de voorzijde is de Honor 20 Lite uitgerust met een 6,21 inch Full-HD+ beeldscherm met bovenin een notch. In deze inkeping is de 32 megapixel camera te vinden waarmee je de selfies kunt schieten.
Achterop vinden we een triple-camera met een 24MP + 8MP + 2MP lens. Daaronder is de LED-flitser te vinden, terwijl we aan de achterkant ook de snelle vingerafdrukscanner vinden. Deze doet goed zijn werk en hier valt niks op aan te merken. Het blijft een sterke eigenschap van toestellen van Honor en Huawei. De achterkant is wel gevoelig voor vingerafdrukken, zo valt ons op.
Interface
De interface is herkenbaar als Huawei. Over Android 9 Pie is de eigen skin van Honor te vinden EMUI 9.0.1. Standaard worden apps verspreid over de verschillende homescreens, maar je kunt ook kiezen voor een menu-toets; iets wat onze voorkeur heeft. Bovenin beeld heb je toegang tot de notificaties en snelle instellingen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Het bellen met de Honor 20 Lite levert geen problemen op. Zoals verwacht is de antenne van de smartphone iets minder sterk dan die van high-end smartphones, maar dat zien we vaker in dit segment. Zonder netwerk zitten we echter nooit en problemen hebben we verder ermee niet ondervonden. De gesprekskwaliteit is goed en het volume kan hard genoeg.
Voor het versturen van SMS-berichten is de smartphone uitgerust met de berichten-app van Google zelf. Tevens is er naast de Gmail-app nog een eigen mail-applicatie aanwezig en kun je internetten via de Chrome-browser welke standaard al op de telefoon te vinden is.
Op het gebied van connectiviteit scoort de Honor 20 Lite redelijk. Ondanks de aanwezigheid van WiFi 2.4 GHz, 4G, dual-sim, Bluetooth, GPS en ook NFC, moet WiFi 5 GHz wel gemist worden. En dat is een dingetje; want dat is toch wel ouderwets, dat dat op een toestel van 300 euro niet terug te vinden is.
Multimedia: muziek en film
Smartphones beschikken in deze prijsklasse doorgaans niet over stereo-speakers. Toch heeft de Honor 20 Lite fijne speakers die aardig hard kunnen en toch wel een netjes geluid produceren. Mocht je liever via de headset muziek luisteren, dan is dit geen probleem. Deze kun je natuurlijk via Bluetooth verbinden, maar je kunt ook de 3,5 millimeter aansluiting gebruiken op het toestel.
Voor het beluisteren van muziek kun je natuurlijk verschillende applicaties gebruiken. Honor zelf heeft alvast de Play Music app van Google geïnstalleerd, samen met een eigen muziekspeler. Die laatste verzamelt de muziek die op het geheugen van je telefoon is opgeslagen. Uiteraard is het ook mogelijk de YouTube app te gebruiken voor het beluisteren van muziek, of om Spotify uit de Play Store te downloaden. Daarbij is de Honor 20 Lite uitgerust met een FM-radio.
De beeldkwaliteit van het Full-HD scherm van de Honor 20 Lite is prima voor in zijn klasse. Op zonnige dagen is het scherm wel minder goed afleesbaar. Dit is echter iets wat vaker een dingetje is bij smartphones binnen deze prijs.
Camera: foto’s en video’s
Honor heeft de Honor 20 Lite aan de achterzijde voorzien van een triple-camera. Dit is een 24 megapixel sensor, 8MP sensor en 2MP sensor. De 8MP sensor is een groothoeklens waarmee je meer op beeld kunt vastleggen met een groothoek van 120 graden. De lichtgevoeligheid van de 24 megapixel lens bedraagt f/1.8, bij de anderen is dat f/2.4. Ook is er autofocus, een LED-flitser en AI aanwezig op het toestel.
De camera-app is een bekende, want die vinden we terug bij meerdere Huawei en Honor-toestellen. Er zijn verschillende standen te vinden, waaronder ook de mogelijkheid om instellingen handmatig aan te passen, slow-motion, panorama, lichtschilderij, filters en stickers. Ook is er een speciale nachtmodus op de Honor 20 Lite te vinden.
Als we kijken naar het resultaat van de gemaakte foto’s, kunnen we concluderen dat de foto’s aardig zijn. Soms zijn ze aan de donkere kant en bij grote contrastverschillen heeft het toestel moeite met het afstellen van de belichting. Foto’s in de avonduren zijn redelijk, maar kennen aardig wat ruis. Natuurlijk moet je niet te hoge verwachtingen hebben van de camera bij een smartphone van rond de 300 euro. De camera van de Honor 20 Lite is niet slecht, maar we hadden onder bepaalde omstandigheden betere foto’s verwacht.
Je kunt meer foto’s bekijken in het Honor 20 Lite fotoalbum.
Front- en videocamera
Aan de voorzijde is de 32 megapixel front-camera geplaatst. Met de speciale portretmodus kun je de omgeving vervagen en wordt de focus op het gezicht gelegd. Het kan soms wat nep ogen en de afstemming is niet altijd oké. De kwaliteit van de selfie-camera is netjes en kent doorgaans veel details.
Filmen met de Honor 20 Lite kan in 1080p Full-HD en zelfs met 60 frames per seconde. We moeten zeggen dat de videokwaliteit echt wel beter scoort dan we hadden verwacht. Beelden zijn vrij rijk aan details. Een voorbeeld van een met de 20 Lite gemaakte video kun je hieronder bekijken.
Overige mogelijkheden
Honor levert de Honor 20 Lite met een reeks extra mogelijkheden. We zien bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner, welke aan de achterzijde van de smartphone is te vinden. Huawei en Honor hebben een erg goede naam omtrent de fysieke vingerafdrukscanners, bijvoorbeeld aan de achterkant, en dat is ook het geval bij de Honor 20 Lite.
Daarnaast is de smartphone voorzien van gezichtsherkenning. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de front-camera, aan de voorzijde van de telefoon. Wanneer er voldoende licht is, is de telefoon in mum van tijd ontgrendeld. Wanneer er minder licht is duurt het duidelijk langer en wanneer er helemaal geen licht is, dan werkt de gezichtsherkenning niet. De face unlock feature van de Honor 20 Lite werkt daarmee prima, want zelfs bij veel duurdere toestellen zien we dat in de avonduren de herkenning niet of slecht werkt.
We zien ook weer aardig wat bloatware op de telefoon staan, ofwel voorgeïnstalleerde applicaties. Dit zijn verschillende Honor-apps, maar ook een partymodus en wat andere standaard-apps. Met de partymodus is het mogelijk om meerdere toestellen via WiFi met elkaar te verbinden en dezelfde muziek af te spelen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd surround-sound effect.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Honor 20 Lite is niet de allersnelste, daarvoor moet je je portemonnee nog verder opentrekken. Traag is hij allerminst. Bij dagelijks gebruik worden taken gewoon voldoende uitgevoerd en merken we geen irritante haperingen of vertragingen. Dat zou ook niet mogen, aangezien het toestel zo’n 300 euro kost. Aan boord van het toestel is een Kirin 710 processor en die vinden we in bijna alle mid-end toestellen van Huawei. Deze processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen.
De interne opslagruimte van de Honor bedraagt 128GB. Dit zal voor veel gebruikers ruim voldoende zijn om alle bestanden en dergelijke op te slaan. Tevens geeft de fabrikant je de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart.
Eén van de belangrijkste aspecten in de Honor 20 Lite review is natuurlijk het accuverbruik; hoe goed is de 3400 mAh batterij die Honor in het toestel heeft gestopt? Nou, daar kunnen we kort over zijn; die is erg goed. Met vrij intensief gebruik haal je makkelijk anderhalve dag. Daarbij noteren we een screen-on-time van gemiddeld zo’n 6 uur. Dat is erg netjes. Het opladen neemt aardig wat tijd in beslag en gebeurt via de Micro-USB aansluiting.
Updatebeleid
We hebben wel een opmerking over het updatebeleid. Hoewel voor de duurdere modellen eigenlijk met regelmaat wel een update verschijnt bij Honor-modellen, is dat met dit soort toestellen onduidelijk. Honor laat zich hierover ook niet uit.
Beoordeling
De Honor 20 Lite is aan de ene kant een ‘dertien in een dozijn’-smartphone. Het is de zoveelste smartphone uit China met een Kirin 710 processor, en de verschillen tussen deze mid-end toestellen zijn erg klein. Toch is de Honor 20 Lite een prima toestel; de accuduur is erg goed, de speakers zijn prima en ook in het dagelijks gebruik bewijst de Honor 20 Lite zich als een prettig toestel.
Hoewel het toestel er degelijk uitziet, hadden we voor het bedrag van 300 euro wel wat meer van het design verwacht. Het voelt goedkoper aan dan dat bedrag en dat is jammer. De concurrentie in dit segment is moordend en zeker op het gebied van camera heb je bijvoorbeeld aan de Moto G7 Plus een betere keus. Daarbij zijn er nog meer alternatieven; denk aan de Huawei Mate 20 Lite, Nokia 7.1 en Samsung Galaxy A50. Ook de van het weekend uitgebrachte Motorola One Vision kan een concurrent zijn, want deze is net zo duur. De accuduur is echter wel een ijzersterk punt van de Honor, en daarin kan hij het verschil maken.
Je kunt de Honor 20 Lite kopen bij Bol.com en Belsimpel.
Honor 20 Lite
-
7.5/10
-
7.9/10
-
7.5/10
-
8.2/10
-
9/10
-
6.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Geluidskwaliteit
- Accuduur
- Vingerafdrukscanner
- NFC
Minpunten
- Aan de hoge prijs
- Geen 5 GHz WiFi
- Camera springt er niet uit
- Updatebeleid onduidelijk