OnePlus timmert flink aan de weg, met de smartphones die eerder verschenen zijn goede zaken gedaan en nu is er de 7-serie. In deze review bespreken we de OnePlus 7 Pro. Hoe bevalt het kleurrijke model vol power? Dat lees je in onze uitgebreide beoordeling.
OnePlus 7 Pro review
Eerder deze maand presenteerde OnePlus de nieuwe 7-serie. Hierbij lag de focus voornamelijk op de 7 Pro; en dat is eigenlijk niet heel gek. Het is een erg vernieuwend toestel met een pop-up camera, 90 Hz beeldscherm, stereo-speakers en triple-camera. Eigenlijk kunnen we stellen dat de OnePlus 7 Pro een nieuw āexperimentā is van de Chinese fabrikant.
De OnePlus 7 is namelijk de opvolger van de 6T met een paar wijzigingen maar in grote lijnen, en vooral in het design, hetzelfde. De 7 Pro is van een heel ander kaliber. Bevalt dat? Dat bespreken we in onze OnePlus 7 Pro review.
Verkooppakket
De OnePlus 7 Pro wordt geleverd in een rechthoekige doos. Hierin vinden we het toestel zelf, samen met de roodgekleurde datakabel met USB-C aansluiting en dik adapterblok om het toestel mee op te laden. Ook vinden we nog wat papierwerk en een pinnetje voor de simkaart. Een hoesje en een headset wordt niet meegeleverd met de smartphone. Wel zit er standaard een screenprotector op het scherm van de OnePlus 7 Pro.
Design en interface
We zien een beeldschoon toestel, die toch wel een aardig gewicht kent. De OnePlus 7 Pro tikt de 206 gram aan op de weegschaal. Aan de voorzijde zien we een 6,67 inch beeldscherm, waarbij eigenlijk de hele voorkant uit scherm bestaat. Er is geen inkeping, notch, een cameragat of een ander iets wat een deel van het scherm afsnoept.
Daarbij zien we dat het beeldscherm doorloopt aan de zijkanten, wat zorgt voor een premium uitstraling. Wat wel opvalt is dat wanneer je bijvoorbeeld in de bus zit en de zon op de schuine kant van het scherm schijnt, dat het wat meer schittert. Onleesbaar wordt het niet, want het beeldscherm kan fel genoeg om hem ook op zonnige dagen goed af te kunnen lezen. Boven het scherm zie je een vrij brede grille waarin de speaker van het toestel is verwerkt.
OnePlus spreekt over een zogenoemd Fluid AMOLED-beeldscherm met een Quad-HD+ resolutie. Nog even wat technische details; het display bestaat uit 4,49 miljoen individuele pixels met een pixeldichtheid van 516 pixels per inch. Dankzij de speciale Night Mode 2.0 is het scherm nog prettiger afleesbaar in het donker. Dat zien we inderdaad terug bij de OnePlus 7 Pro. Het scherm is niet te fel en met de Night Mode 2.0 komt de helderheid uit op 0,27 nits.
Het scherm is Ć©Ć©n van de key-features van het toestel. Dankzij de ondersteuning voor 90Hz kun je niet alleen games op een nog betere manier spelen, ook het scrollen door websites gaat namelijk stukken vloeiender. Het is vooral een feature voor de liefhebbers, want de doorsnee consument zal het niet direct 123 opvallen. Overigens kan, bijvoorbeeld om batterij te besparen de verversingssnelheid teruggezet worden naar 60fps.
Waar is de front-camera dan? Nou, de OnePlus 7 Pro is voorzien van een pop-up camera. Dit betekent dat aan de bovenkant een slider tevoorschijn komt met daarin de front-camera. Dit voelt degelijk aan en tilt de schermervaring naar een veel hoger niveau.
De andere kanten
De achterkant van de OnePlus 7 Pro mag er ook zeker wezen. Wij hebben de smartphone in de kleur Nebula Blue. Hierbij zien we een verloop van donker naar lichter blauw; het maakt het toestel beeldschoon. Daarbij is er ook keuze uit een zwarte kleur en een almond-kleur die de vrouwelijke gebruiker mogelijk erg interessant vindt. De smartphone ligt goed in de hand, hoewel hij voor sommigen mogelijk als āte grootā wordt gezien.
Achterop valt het OnePlus beeldmerk op, met daarboven de triple-camera in verticale opstelling. Later in deze OnePlus 7 Pro review gaan we dieper in op de camera. De vingerafdrukscanner zit geĆÆntegreerd in het beeldscherm. Ook hier zullen we nog verder op doorgaan in onze test. De telefoon is erg glad, dus een hoesje, bijvoorbeeld in de vorm van een siliconen case, kan geen kwaad.
OnePlus voorziet de OnePlus 7 Pro wederom van de erg handige alert-slider. Deze bevindt zich aan de rechterkant van de smartphone, samen met de power-button. Met een simpele schuifbeweging kun je de telefoon in de stille stand zetten, of juist op trillen of beltoon. Het is ideaal, zonder dat je hiervoor in het menu van de telefoon zelf hoeft te wezen. Aan de linkerkant van de telefoon is de volumetoets te vinden.
Aan de bovenkant van de OnePlus 7 Pro zien we enkel de slider. De onderkant is gevuld met een speaker en een USB-C aansluiting. Een 3,5 millimeter poort voor een headset is net als voorheen niet te vinden op de telefoon. OnePlus besteedt die ruimte liever voor andere componenten zoals een grotere accu. Daarnaast gelooft de fabrikant vooral in draadloze oplossingen zoals de eigen Wireless Bullets (2).
Interface
OnePlus blijft ijzersterk in de interface; dit is namelijk Stock Android zonder overbodige poespas. Wel heeft OnePlus nog een aantal extraās toegevoegd. Dit wordt OnePlus Shelf genoemd en is deel van de OnePlus Launcher. Je kunt er snelkoppelingen vinden naar bepaalde acties, apps en je kunt het scherm voorzien van widgets. Ook kun je sinds enige tijd je parkeerlocatie opslaan en klantenkaarten bewaren.
Met een veegbeweging kun je het menu openen. Hier worden je applicaties op alfabetische volgorde weergegeven. Tevens kun je de startschermen voorzien van widgets en snelkoppelingen zoals bij ieder ander Android-apparaat. Het werkt allemaal erg vlot en snel, en we merken geen haperingen of vertragingen bij het gebruik van het toestel.
Als je naar beneden veegt krijg je toegang tot je notificaties en de snelle instellingen. Leuk klein detail; is wanneer je op het icoontje van de vliegtuigmodus tikt, je een animatie krijgt te zien van een landend of stijgend vliegtuig. Je kunt ook werken met gebaren, door bijvoorbeeld de āVā te tekenen kan de zaklamp geopend worden.
Uitgekeken op het witte, lichte thema? Je kunt via het menu met instellingen kiezen voor een donker thema. Ook kun je accentkleuren, voor bijvoorbeeld de snelle instellingen aanpassen naar een eigen gekozen kleur. Het grote voordeel aan OnePlus is dat je heel veel personalisatie-mogelijkheden hebt; denk aan het aanpassen van het lettertype, de statusbalk-icoontjes, de weergave van pictogrammen, het batterij icoon en nog veel meer.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
OnePlus heeft de OnePlus 7 Pro uitgerust met goede netwerkondersteuning. Er is WiFi 2.4 GHz en 5 GHz, Bluetooth 5.0, locatieservices als GPS, Glonass, Galileo, NFC en vele sensoren waaronder een kompas. Eigenlijk is alles aanwezig wat je nodig hebt. Internetten gaat prima met de telefoon. Standaard gebeurt dit via de Google Chrome-browser.
De high-end smartphone van de Chinese fabrikant is prima geschikt om mee te bellen. Het volume kan luid genoeg. De gesprekskwaliteit is prima en ook met het ontvangst is niets mis. Wanneer je van roaming gebruik maakt, in het buitenland, kun je instellen dat de telefoon automatisch gedurende die tijd, de nummers voorziet van de juiste landcode.
Het versturen van berichten gaat ook prima. Standaard is er het Gboard toetsenbord van Google. Het sturen van berichten gaat via de Android Berichten-app. Wanneer er een nieuwe melding binnenkomt, kan het scherm oplichten met een preview van het bericht. Tevens is er een functie genaamd Horizon Light. Hierbij lichten de schermranden op. Dit is vooral in het donker te zien.
Multimedia: muziek en film
Liefhebbers van muziek en films zijn bij de OnePlus 7 Pro aan het juiste adres. De stereo-speakers van de smartphone laten een erg goede indruk achter. De geluidskwaliteit is erg goed en het volume kan lekker hard. Omdat een headset-aansluiting ontbreekt, kun je je oordopjes verbinden via Bluetooth of aansluiten middels USB-C.
Het bekijken van videoās en films is ook een feest. De kleuren spatten van het AMOLED-scherm van de OnePlus af. Daarbij is de helderheid goed genoeg om in de felle zon een filmpje te bekijken. Met de 90Hz modus aan loopt alles nog vloeiender. Netflix en YouTube bieden hiervoor ondersteuning, maar andere applicaties (nog) niet. Echter zal lang niet iedereen (zonder vergelijkingsmateriaal) het verschil zien tussen 60Hz en 90Hz.
Camera: fotoās en videoās
Voor het maken van fotoās heeft OnePlus wederom gewerkt aan nieuwe mogelijkheden. Op de OnePlus 7 Pro vind je aan de achterzijde drie cameraās. Dit betreft een 48 megapixel sensor (f/1.6 diafragma), een 8 megapixel telephoto lens (78mm, f/2.4) en een 16 megapixel wide-angle lens (117 graden beeldhoek. f/2.2). Die laatste zorgt ervoor dat je groothoek-fotoās kunt schieten zodat er meer in het beeld komt.
Daarbij heeft de camera een aantal aanvullende mogelijkheden. Natuurlijk is de smartphone voorzien van een dual-LED flitser, PDAF-, CAF- en Laser autofocus om snel en nauwkeurig scherp te stellen, de Nightscape functie voor mooie fotoās in de avonduren, AI, RAW-ondersteuning, een handmatige modus en 3x optische zoom.
De camera-app van de OnePlus 7 Pro is gebruiksvriendelijk en laat zich voor een groot deel voor zichzelf wijzen. Boven de sluitertoets heb je een aantal opties zoals video, foto, portret en nog een aantal opties. Door Ć©Ć©n van deze opties naar boven te vegen vind je nog meer snelkoppelingen. Ook kun je bepaalde andere instellingen aanpassen; het is bijvoorbeeld mogelijk om in RAW je beelden vast te leggen.
We zijn natuurlijk benieuwd naar de fotokwaliteit van de smartphone. Hoe goed zijn de fotoās die we gemaakt hebben met de OnePlus 7 Pro? We hebben de camera onder verschillende omstandigheden gebruikt. We zien overdag nette fotoās, maar soms zijn ze wel wat overbelicht, zijn op sommige plekken wat aan de donkere kant en kunnen ze flets zijn; dit terwijl ze op het toestel zelf er beter uitzien. Bij grotere contrastverschillen zien we dat de OnePlus wel een goede balans weet te vinden in de belichting. Qua details zit het wel goed met de camera van de Pro.
In de nacht en avonduren gaat de beeldkwaliteit achteruit. We zien dan een duidelijke hoeveelheid ruis en dat verwacht je niet van een toestel van deze prijsklasse. Over het algemeen kunnen we stellen dat de camerakwaliteit niet slecht is, maar dat er nog wel het Ć©Ć©n en ander aan gesleuteld kan worden.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van foto’s die we met de smartphone hebben gemaakt. Wil je meer foto’s zien? Bekijk dan hier ons OnePlus 7 Pro fotoalbum. Daar vind je ze ook in hoge kwaliteit.
Front-camera
De front-camera met 16 megapixel sensor schuift uit aan de bovenzijde van de OnePlus telefoon. De kwaliteit is op zich prima maar verwacht geen verbluffende kwaliteiten. Hij voldoet voor het zogenoemde huis-tuin-en-keuken gebruik.
Videocamera
De videocamera van de OnePlus 7 Pro kan in 4K filmpjes schieten, maar ook in Full-HD. In beide gevallen kan dit ook met een framerate van 60 frames per seconde. Bij 4K kan er vanwege de warmteproductie maximaal 5 minuten achtereenvolgens gefilmd worden. Een video we met de telefoon gemaakt hebben kun je hieronder bekijken. De kwaliteit ervan is goed en beelden zijn scherp.
Galerij
De galerij-applicatie op de OnePlus 7 Pro sorteert je fotoās per dag, maar geeft ook inzicht in je collecties. Hier krijg je toegang tot de verschillende mappen in de galerij-app. Denk aan de screenshots, fotoās en selfies. Ook fotoās uit andere mappen zoals WhatsApp en Telegram vind je hier terug. Een aparte map met videoās die je hebt geschoten is er niet; deze staan tussen de fotoās.
Overige mogelijkheden
De OnePlus 7 Pro zit boordevol mogelijkheden. De vingerafdrukscanner, de pop-up camera en natuurlijk het uitgebreide beeldscherm. In het onderdeel āoverige mogelijkhedenā van deze OnePlus 7 Pro review, lichten we enkele verdere mogelijkheden toe.
90 Hz beeldscherm
Het meest bijzondere aan het beeldscherm van de OnePlus 7 Pro is de ondersteuning voor 90 Hz. Hierdoor wordt het display veel vaker ververst binnen een bepaalde tijd. Dit levert een veel vloeiendere beeldervaring op. Televisies hebben doorgaans een verversingssnelheid van 50 Hz en als je wat meer geld uitgeeft, dan heb je een tv met 100 Hz. Voor telefoons is 90 Hz verversingssnelheid uniek.
Het is eigenlijk te apart om uit te leggen en je zult het vooral moeten zien. Het geeft net wat extra uitstraling en alles verloopt soepel met de 7 Pro. Mocht je hier toch niets mee willen doen, kun je via het menu met de instellingen de snelheid terugzetten op 60 Hz.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner zit geĆÆntegreerd in het beeldscherm. Ten opzichte van de voorganger, de OnePlus 6T zijn de cameraatjes onder het scherm, voor het herkennen van je vinger, een stukje groter. Dit moet ervoor zorgen dat de telefoon sneller je vingerafdruk herkent. Wij zijn niet altijd even positief over een vingerafdrukscanner onder het scherm.
We hebben in de afgelopen weken de vingerafdrukscanner van de OnePlus 7 Pro veel getest, en we merken op dat deze van erg goede kwaliteit is. De herkenning van de vingerafdruk gaat vlot en werkt doorgaans goed, beter dan bij andere toestellen met in-display vingerafdrukscanner. Je kunt meerdere vingers opslaan om zo nog sneller te kunnen ontgrendelen.
Gezichtsherkenning
Natuurlijk is de OnePlus 7 Pro ook voorzien van gezichtsherkenning. Ondanks dat hiervoor de camera uit de behuizing moet schuiven, verloopt dit erg snel. Het verschil tussen een front-camera aan de voorkant en de pop-up slider is nauwelijks merkbaar. Hiermee is de gezichtsherkenning een goede manier om het toestel op deze manier te ontgrendelen. Daarbij heeft de OnePlus 7 Pro geen moeite met een zonnebril. In het donker is het eigenlijk onmogelijk om Face Unlock te gebruiken. De camera heeft dan te weinig licht om je gezicht te herkennen.
Zen Mode
Nieuw op de OnePlus 7 Pro is ook de Zen Mode. Hiermee kun je je telefoon voor twintig minuten dempen. Eigenlijk is dempen een groot woord, want hij wordt eigenlijk gedurende die tijd onbruikbaar. Je kunt alleen noodnummers bellen en oproepen binnenkrijgen en de camera gebruiken. Verder word je niet gestoord door notificaties of andere meldingen en kun je andere apps niet gebruiken.
Bloatware
Bij veel toestellen zien we zogenoemde bloatware; bij OnePlus was dit prima geregeld. Er waren namelijk geen voorgeĆÆnstalleerde applicaties aanwezig. Bij de OnePlus 7 Pro is de hoeveelheid bloatware minimaal, maar toch komen we een applicatie tegen die vanuit de fabriek er is opgezet. Dit is de Netflix app. Deze applicatie kun je niet van het toestel verwijderen; een kleinigheidje.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Het review exemplaar van de OnePlus 7 Pro is de meest uitgebreide versie; voorzien van 12GB RAM en 256GB opslagruimte. We beginnen met het werkgeheugen. Hoewel het op papier natuurlijk geweldig staat, zullen maar zeer weinig mensen zoveel RAM-geheugen nodig hebben.
Aan 8GB en zeker ook 6GB zullen de meeste gebruikers meer dan voldoende hebben. Games zullen ongetwijfeld een fractie sneller lopen, maar traag zal de OnePlus 7 Pro zeker niet zijn. Dit is mede te danken aan de Snapdragon 855 processor; de nieuwste high-end processor van Qualcomm.
Dankzij RAM Boost leert de telefoon hoe je je toestel gebruikt. Het kan dan vooraf applicaties inladen op de achtergrond en zo deze sneller starten. Ik moet eerlijk zeggen dat we geen aanzienlijk verschil zien hierin, maar wellicht dat de telefoon hiervoor langer de tijd nodig heeft. De capaciteit van het werkgeheugen wordt op deze manier op volle kracht gebruikt.
Accuduur
Daarbij heeft de OnePlus 7 Pro een 4000 mAh accu meegekregen. Dit is een nette accucapaciteit, maar dat zegt niet direct altijd wat over het daadwerkelijke uithoudingsvermogen. De batterijduur is voldoende, maar niet heel bijzonder te noemen. We hebben de telefoon onder verschillende omstandigheden gebruikt; zowel met 90 Hz scherm als met 60 Hz.
Bij vrij intensief gebruik houdt de OnePlus 7 Pro het circa 1 Ć” 1,5 dag uit. De screen-on-time wisselt ook. We zitten tussen de 4 en 5 uur. We merken geen nadrukkelijke verschillen in het batterijverbruikt als we het scherm instellen op 60 Hz of 90 Hz. We zien wel een aardig hoog verbruik in stand-by. Gemiddeld gaat er tussen de 4 en 8 procent af per nacht. Hoewel het accuverbruik niet slecht is, hopen we dat een software-update nog hier wat aan kan verbeteren.
Opladen
Het opladen gaat wel snel dankzij Warp Charge 30. Met twintig minuten opladen wordt de accu met 50 procent opgeladen. Ondersteuning voor draadloos opladen is er niet; dat vinden we geen ramp. We zien dit wel vaak terug bij andere high-end smartphones zoals de Galaxy S10 en de Huawei P30 Pro. Het opladen van de OnePlus 7 Pro gaat gewoon via de USB-C aansluiting van de telefoon.
Updatebeleid
OnePlus heeft eerder meer details gedeeld over het updatebeleid van de fabrikant. Hieruit werd duidelijk dat we iedere twee maanden een beveiligingsupdate kunnen verwachten voor de smartphones van OnePlus. Dit zal gedurende drie jaar gebeuren. Minimaal twee jaar lang kunnen we Android-updates verwachten voor de telefoon. Dit is een mooie belofte en netjes. We zagen onlangs nog dat de OnePlus 3-serie van haar derde Android-update werd voorzien, dus wie weet dat OnePlus nog langer doorgaat met Android-updates.
Beoordeling
De OnePlus 7 Pro review-periode zit er op. We zijn onder de indruk van vele eigenschappen van het toestel; denk aan het erg goede scherm en de razendsnelle prestaties die de telefoon neer weet te zetten. Daarbij mag het design er ook wezen en zijn we blij met het functioneren van de vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning. Toch is dit toch een beetje een buitenbeentje van OnePlus zelf.
We leerden OnePlus kennen met uitgebreide smartphones voor een betaalbare prijs, dat is bij de OnePlus 7 Pro niet langer meer het geval. Uitgebreid is hij zeker, maar de prijs is vele malen hoger dan we van OnePlus gewend zijn. Hij kost nog altijd de helft van smartphones als de iPhone, maar die zijn dan ook flink in prijs gestegen. Meer betaalbaar is de OnePlus 7, maar ten opzichte van de OnePlus 6T lijkt dat een niet al te grote upgrade.
Toch zijn we enthousiast over de OnePlus 7 Pro. We zien ook verbeterpunten; de camera laat steken vallen en de accuduur kan door de fabrikant nog wel verder gefinetuned worden. Dit was bij de OnePlus 6T ook een aandachtspuntje, zo schreven we toen in de review. De batterijduur en camera zijn niet slecht, maar kunnen beter. Kun je leven met deze aandachtspunten, dan heb je aan de OnePlus 7 Pro een uitstekende smartphone.
OnePlus 7 Pro kopen
Je kunt de OnePlus 7 Pro kopen bij T-Mobile, OnePlus en Belsimpel.
OnePlus 7 Pro
-
9.3/10
-
9.1/10
-
7.6/10
-
9.9/10
-
8.4/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Veel personaliseren interface
- Alert-slider
- Geluidskwaliteit
- Scherm
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Geheugen niet uitbreidbaar
- Camera laat steken vallen