Enkele weken geleden werd de Huawei Ascend G7 stilletjes gelanceerd in Nederland. Met de Ascend G7 wil Huawei een toestel neerzetten dat zich aanpast aan jouw gewoontes. Jouw leven, jouw regels luidt de slogan van de Huawei Ascend G7. Maar weet Huawei dit met de Ascend G7 waar te maken? Wij testten het voor je uit!
Huawei Ascend G7
Bij de aankondiging van dit toestel was te lezen dat het een aantal verbeteringen zou hebben ontvangen zoals een groter scherm, meer accucapaciteit en extra opslaggeheugen. Met name de opslagcapaciteit vonden wij bij de Ascend G6 nog een van de minpunten van het toestel. De Huawei Ascend G6 onderworpen we onlangs nog in een uitgebreide review. Bekijk hier de review van de Huawei Ascend G6. De grote broer van de Huawei Ascend G7 is de Ascend P7. De review van de Huawei Ascend P7 kan je hier vinden.
Verkooppakket van de Ascend G7
De Huawei Ascend G7 wordt geleverd in een minder brede doos dan zijn voorganger. Wel zien we dat deze doos op dezelfde minimalistische wijze is vormgegeven. In de doos vinden we uiteraard de Ascend G7, daaronder vinden we een doosje met Quick Start guide en handig clipje waarmee we de MicroSIM lade kunnen openen.
Onder het doosje vinden we een harde plastic case, bedoeld om de achterkant van de Ascend G7 te beschermen. Verder vinden we ook een USB-kabel, USB Adapter en een setje headphones.
Op de stickers die op de smartphone zijn geplakt staan enkele handige tips vermeld zoals waar je de MicroSD en MicroSIM plaatst, maar ook hoe je de telefoon kunt herstarten als deze is vastgelopen. Duidelijk is wel dat Huawei een compleet pakket mee levert met deze telefoon.
Design en Interface
De Huawei Ascend G7 is zeker geen kleine jongen, vergeleken met de Ascend G6 die veel compacter was. Aan de voorkant van de Huawei Ascend G7 vinden we het 5,5 inch IPS LTPS scherm. Daarboven vinden we de 5 megapixel front-camera en luidspreker, aan de rechterkant van de luidspreker zit een duidelijk waarneembare notificatie LED ingebouwd.
De achterkant heeft wat weg van de iPhone 6 met een matte zilveren afwerking, aan de boven en onderkant een witte afwerking. Verder vinden we de speaker en de 13 megapixel camera aan de achterkant van het toestel. Ook vinden we een LED flitser aan de achterkant die te gebruiken is als zaklamp.
De Ascend G7 is aan de hoeken netjes afgerond met de zelfde matte finish als aan de achterkant. Doordat de achterkant gemaakt is van aluminium voelt deze bij koud weer onprettig aan, de meegeleverde case maakt hierbij een hoop goed. Aan de bovenkant vinden we de aansluiting voor onze headphones en aan de onderkant van het toestel de USB aansluiting en microfoon.
De rechterkant is de kant waar je het toestel aan en uit kunt zetten en tevens het volume harder of zachter kunt zetten. Deze knoppen zijn makkelijk te bedienen zowel links als rechtshandig. Onder de knoppen vinden we een MicroSD-kaart slot en een slot voor onze MicroSIM.
Het toestel is ten opzichte van zijn voorganger twee centimeter langer en ongeveer een centimeter breder geworden. Ook weegt het toestel 50 gram meer dan de Ascend G6, iets wat wel merkbaar is. Duidelijk is wel gezien het formaat dat de Ascend G7 meer een phablet is dan een smartphone. Mocht je kleine handen hebben dan zul je deze telefoon misschien te groot vinden.
De interface van de Ascend G7 is zeer schoon opgebouwd, opnieuw kunnen we zien dat Huawei weer een beetje naar Apple heeft gekeken. De interface is gebouwd op Huawei’s eigen Emotion UI 3.0 ofwel EMUI in het kort. Met EMUI kun je het toestel aanpassen met talloze thema’s die beschikbaar zijn via de thema-applicatie.
Zoals bij alle smartphones van Huawei die we getest hebben, krijg je toegang tot je apps door naar rechts te swipen. Daarnaast kun je apps ook groeperen in mappen en ordenen door ze te verslepen. Als je naar beneden veegt op je homescreen dan krijg je toegang tot recent gebruikte apps en kun je door al je geïnstalleerde applicaties zoeken. De icoontjes worden in een vierkantje weergegeven, ook applicaties met een rond icoontje. Hoewel dit bij applicaties met een vierkant icoontje er mooi uit ziet is dit bij een icoontje als IFTTT of WordPress niet zo fraai.
Het lockscreen is erg rustig vormgegeven, iedere keer dat je de telefoon aan zet krijg je een andere achtergrond voorgeschoteld. Dat kun je natuurlijk ook volledig aanpassen naar eigen wens. Op het lockscreen krijg je door dubbel tappen toegang tot de muziekspeler. Ook kun je de klok omhoog swipen waardoor je snel toegang krijgt tot bijvoorbeeld de calculator, agenda en zaklamp. Het ontgrendelen gaat door naar links of rechts te swipen.
Ook het notificatiescherm is mooi vormgegeven, de notificaties worden naast een soort tijdsbalk chronologisch weergegeven. De notificaties zijn ook weg te vegen als je deze wenst te negeren. Wanneer je de notificatiebalk aan de linkerkant van het scherm naar beneden trekt krijg je de notificaties te zien, doe je dit aan de rechterkant van het scherm dan krijg je snel toegang tot diverse instellingen.
Tijdens het testen van de Huawei Ascend G7 kwamen we wel een aantal vertaalfouten tegen in de interface. Bijvoorbeeld wanneer wij geen netwerk hadden in een tunnel gaf de telefoon aan: “Alleen noodroepen”. Maar ook in het instellingenmenu vinden we “Slimme assitentie” terug. Niet heel schokkend maar wij moesten wel even twee keer kijken.
Communicatie: bellen, sms en internet
Tijdens het bellen met de Huawei Ascend G7 merken we geen vreemde zaken tijdens het telefoneren. We kunnen onze gesprekspartner duidelijk verstaan en andersom is het gesprek ook duidelijk en van hoogstaande kwaliteit. Ook heeft Huawei de dialer erg fraai vormgegeven.
Het versturen van SMS’jes of WhatsApp-berichten gaat eveneens probleemloos. Het Huawei Swype-toetsenbord functioneert een stuk beter dan het toetsenbord wat meegeleverd werd bij de Ascend G6. Ook met grote vingers is het toetsenbord goed te bedienen.
Op de Huawei Ascend G7 kun je uiteraard ook gebruik maken van de 4G technologie naast het 2G en 3G netwerk. Met de meegeleverde browser die eveneens mooi is vormgegeven, kun je snel surfen over het internet. Je kunt er ook voor kiezen om de Google Chrome browser te installeren. Deze lijkt wel iets beter te presteren op de Ascend G7.
Een interessante feature die de Huawei Ascend G7 aan boord heeft is een dubbele antenne, zowel in de boven- als onderkant van het toestel. Doordat de software slim schakelt tussen deze twee antennes wordt de verbinding optimaal gehouden. Wij merkten wel degelijk verschil in signaalsterkte op onze test locaties.
Multimedia: muziek en film
De Huawei Ascend G7 beschikt over een luidspreker aan de achterzijde van het toestel. Het volume van deze luidspreker is goed in te stellen, bijna stil is ook echt bijna stil en luid is ook niet te luid. Wel horen we wanneer deze speaker vrij zacht staat dat er een hoop ruis aanwezig is. Het geluid wat deze speaker produceert op normaal volume is helder en valt verder weinig op aan te merken.
De meegeleverde headset is niet heel spectaculair, de ingebouwde DTS-modus van de Ascend G7 geeft vooral de hoge tonen op deze headset snerpend weer. De bass weergave met de meegeleverde headset en DTS-modus klinkt daarentegen weer wel heel mooi. Op een eigen hoofdtelefoon klinkt het geluid met DTS-modus ingeschakeld warm en prettig om naar te luisteren.
Met het 5,5 inch display van de Huawei Ascend G7 is het een prima scherm om een video op te kijken. Al is de resolutie slechts beperkt tot 1280 x 720 pixels en zul je genoegen moeten nemen met 720p materiaal. Via Google Play Movies, welke standaard geïnstalleerd staat op de Ascend G7, kun je eventueel films huren en bekijken.
Ook heeft de Huawei Ascend G7 een FM Radio aan boord welke net als zijn voorganger geen ondersteuning heeft voor RDS. Je zult dus zelf even op zoek moeten naar je favoriete zender. Je hebt voor deze functie wel een headset nodig, deze wordt namelijk gebruikt als antenne.
Camera: foto’s en video’s
Op de Huawei Ascend G7 vinden we een 5 megapixel front-camera, deze is bedoeld voor het voeren van videogesprekken via bijvoorbeeld Hangouts. Maar je kunt met deze frontcamera ook prima selfies maken, verwacht hierbij alleen geen superkwaliteit. De schoonheidsmodus die ingesteld kan worden middels een slider is bedoeld om je foto “mooier” te maken. In de praktijk maakt dit de foto alleen maar lelijk, je bent op zijn mooist wanneer je de schoonheidsmodus uitgeschakeld houdt.
Aan de achterzijde van het toestel is de 13 megapixel camera te vinden, ondersteund door een LED flitser zodat je ook bij donkere situaties een foto kunt maken. De lens heeft een kijkhoek van 88 graden, waarvan je alleen gebruik kunt maken wanneer je foto’s schiet in 16:9 beeldformaat. Dit resulteert er ook in dat je de foto maakt op een resolutie van slechts 10 megapixel. De bovengenoemde 13 megapixels haal je alleen wanneer je foto’s maakt bij een 4:3 beeldformaat.
De camera sensor is geproduceerd door Sony, dit maakte ons in eerste instantie nog al huiverig, daar de Sony Xperia M2 en Xperia Z3 Compact op het gebied van camera ons teleurstellen. Huawei heeft het echter wel een stuk beter voor elkaar. De kwaliteit van de foto’s zijn goed te noemen, de camera stelt snel scherp op een object en slaat gemaakte foto’s snel op. Hier onder vind je een voorbeeld foto die gemaakt is met de Huawei Ascend G7.
> Bekijk hier het hele Flickr-album vol foto’s, die met de Huawei Ascend G7 gemaakt zijn.
We moeten bij de camera applicatie wel opmerken dat alle menu’s alleen te gebruiken zijn in een recht opstaande positie. Dit is vreemd aangezien de meeste mensen de camera in een liggende stand gebruiken. De instellingen zijn wel uitgebreid en kan je net als de Ascend G6 foto’s maken door spraakbesturing. Ook vinden we in de instellingen van de camera de optie: “Druk 2x op de toets ‘Volume omlaag’ wanneer de telefoon vergrendeld is”, met deze functie krijg je dus snel toegang tot je camera. Erg handig!
De videocamera maakt Full-HD opnames mogelijk, maar je kunt ook filmpjes schieten in 720p of VGA resolutie. Op de kwaliteit van de video opnames valt weinig aan te merken. De ingebouwde microfoon weet ook het geluid helder vast te leggen. Hier onder kun je een video sample bekijken die we hebben gemaakt met de Huawei Ascend G7.
Overige mogelijkheden
Naast de standaard Google applicaties zoals Maps, Play Music, Gmail en Google Drive vinden we op het toestel ook andere software terug. Daarbij moeten we opmerken dat er geen bloatware wordt meegeleverd zoals een virusscanner of games.
Op de Ascend G7 vinden we een bestandsbeheerder waarmee je op zowel het interne als externe geheugen bestanden kunt beheren. Deze duidelijk vormgegeven applicatie biedt een categorie-weergave, waarmee bestanden onderverdeeld worden in types. Maar natuurlijk ook een map-weergave zoals je dat gewend bent op je computer of van een andere bestandsbeheerder.
Ook vinden we op de Ascend G7 een vergrootglas applicatie die verbazend goed werkt. Onderstaande foto laat zien dat je een stuk tekst prima kunt vergroten en mocht je te weinig omgevingslicht hebben dan kun je de LED flitser inschakelen.
Eigenlijk standaard bij iedere Huawei smartphone die wij getest hebben vinden we ook op dit toestel telefoonbeheer, waarmee diverse tweaks uit te voeren zijn. Hierbij kun je denken aan het opschonen van actieve programma’s of opslagruimte. Ook krijg je een gedetailleerd overzicht van het netwerkverkeer. Maar je kunt ook woorden en zelfs personen blokkeren in het intimidatie filter.
Handig voor de koude dagen is de handschoenmodus die we terug vinden in het instellingen menu onder het tabblad slimme assistentie. Deze had wat ons betreft ook onder de snelle instellingen geplaatst mogen worden. De handschoenmodus werkt jammer genoeg niet altijd even lekker.
Accu en snelheid
De Huawei Ascend G7 heeft een 3000mAh accu ingebouwd. Deze is helaas niet te verwisselen maar weet uitstekend te presteren. Op een batterijlading kunnen wij iets meer dan anderhalve dag spelen op het toestel. Onder normale omstandigheden kun je met dit toestel een screen-on time van 5:30 uur behalen. Het volledig opladen van de Huawei Ascend G7 duurt ongeveer 2 uur met de meegeleverde adapter.
Aan boord is ook een ultra-besparingsmodus te vinden, hiermee worden alle “snufjes” van het toestel uitgeschakeld en kun je de Ascend G7 alleen nog gebruiken om mee te bellen of sms’en. Handig in situaties wanneer je geen internet nodig hebt en toch lang op een batterijlading wilt doen. Gemiddeld gaat met de ultra-modus de batterij nog 5 uur langer mee wanneer de batterij bijna leeg is (14%).
Op de snelheid van het toestel hebben we weinig aan te merken, de ingebouwde quad-core 64-bits processor handelt de taken snel af. Ook het navigeren tussen de menu’s verloopt soepel en zonder enige problemen. Positief is ook dat het toestel over meer opslagruimte beschikt, namelijk 16GB. Mocht die 16GB niet genoeg zijn dan kun je de Ascend G7 ook uitbreiden met een MicroSD kaart tot 64GB.
Conclusie Huawei Ascend G7
Over de Huawei Ascend G7 zijn we zeer tevreden, qua specificaties verschilt de smartphone weinig van de concurrentie. Toch heeft Huawei er alles aan gedaan om dit toestel een premium uitstraling te geven. Het design en de interface zijn fraai vormgegeven en eenvoudig in het gebruik. Ten opzichte van de Ascend G6 met Emotion UI 2 is Emotion UI 3, de user interface waar de Ascend G7 op draait, flink verbeterd. Pluspunt is dat Huawei een compleet pakket levert met een headset en een case ter bescherming van de achterkant. Verder is de gesprekskwaliteit tijdens het bellen erg goed en met de ingebouwde dubbele antenne merken we vaak dat het signaal beter is dan met andere toestellen.
Toch is diezelfde Emotion UI interface niet overal even handig ingericht, zeker wanneer de camera in een liggende positie wordt gebruikt. De aluminium achterkant is met koud weer niet prettig vasthouden, de meegeleverde case maakt dit wel een stuk aangenamer. Vreemd vinden wij ook dat Huawei bij haar FM Radio nog steeds geen RDS ondersteund, iets wat we meestal bij de concurrenten wel terug vinden. Het toestel is door haar 5,5 inch display aan de vrij grote kant, hoewel wij dit niet als minpunt ervaren zou dit voor jou misschien wel een minpunt kunnen zijn. Ook is het geluidsvolume wat de Ascend G7 produceert bij het luisteren naar muziek op laag volume bijna niet hoorbaar.
Voor een adviesprijs van 299 euro krijg je een hoogwaardige smartphone waarvan je zeker plezier gaat beleven. De prijs van de Huawei Ascend G7 ligt echter inmiddels al lager.
Specificaties Huawei Ascend G7
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 153.5 x 77.3 x 7.6 mm |
Gewicht | 165 gram |
Beschikbare kleuren | Moonlight silver, Space grey |
Schermgrootte | 5.5 inch / 1280 x 720 px |
Scherm-technologie | IPS LTPS |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi b/g/n |
SIM | Micro-SIM |
Intern geheugen | 16 GB / 2 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 64GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, DLNA, NFC, FM Radio |
Camera
Camera achterkant | 13 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 5 megapixel |
Videocamera | 1080p HD / 30fps |
Flitser | LED |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 4.4.4 KitKat |
Skin | Huawei Emotion UI 3.0 |
Processor | Quad ARM Cortex A53 |
Snelheid processor | Quad-core / 1.2 GHz |
Accu | 3000 mAh |
Adviesprijs | 299 euro |
Huawei Ascend G7
-
8.5/10
-
8.2/10
-
8.5/10
-
8.1/10
-
8.5/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design en User interface
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Gesprekskwaliteit
- Bijgeleverde Case
- Camera
- Geen overbodige bloatware
Minpunten
- User interface soms onhandig (camera)
- Op laag volume bijna niet hoorbaar
- FM Radio geen RDS
- Misschien te groot*
*Voor sommigen zal dit toestel als erg groot aanvoelen.