Google heeft de nieuwe Android-versie aangekondigd. Vooralsnog moeten we het doen met alleen een letter, Android Q. In de afgelopen tijd kwamen we het één en ander te weten, maar nu is het definitief. Wat kunnen we van Android Q verwachten?
Android Q aangekondigd
Android 9 Pie heeft officieel een opvolger gekregen. Google heeft gisteravond Android Q vrijgegeven en dat is daarmee de allernieuwste Android-versie. Het bedrijf heeft de nieuwste versie voorzien van een reeks verbeteringen en nieuwe functies. Google bewaart een aantal nieuwe functionaliteiten voor haar Google I/O evenement in mei dit jaar.
Betere controle over jouw gegevens
Een belangrijke verandering binnen Android Q is dat je privacy beter gewaarborgd kan worden met een extra instelling voor de locatievoorziening. Zo kan je opgeven of een applicatie alleen jouw locatie mag gebruiken als hij actief is en op de voorgrond staat. Dat is anders dan nu, nu heeft een app toestemming om jouw locatie te mogen gebruiken of juist niet.
Ook wordt de toegang tot media op de smartphone beter bewaakt, toegang tot de interne opslag van je smartphone wordt lastiger voor apps. Zo moeten apps binnen Android Q specifiek gaan vragen tot welk gedeelte zij toegang willen, foto’s en video’s, muziek of juist de downloads op het toestel.
Vouwen en snellere UI
Android Q krijgt ook ondersteuning voor vouwbare smartphones zoals de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X. Daardoor zou het schalen, hervatten en pauzeren van apps een stuk vloeiender moeten lopen op vouwbare smartphones.
Naast ondersteuning voor vouwbare toestellen is ook het scherm om items te delen met contacten aangepakt. Dit heeft voor gebruikers als groot voordeel dat dit scherm nu sneller zal laden, nu moet de lijst met apps en contact waarnaar gedeeld kan worden nog opgebouwd worden wat tijd kost. Verder is er een nieuw paneel te vinden in Android Q die sneller toegang moet geven tot instellingen, een voorbeeld is het weergeven van WiFi netwerken op het moment dat je online probeert te gaan. Een WiFi netwerk kan gedeeld worden met anderen middels een QR-code.
Binnen Android Q zijn ook verbeteringen aangebracht in hoe WiFi functioneert op het toestel. Zowel om je privacy beter te waarborgen als om de performance te verbeteren. Als een verbinding hogere prestaties vereist dan kan er binnen Android Q een high performance modus geactiveerd worden. Uiteraard gebruikt deze modus op dat moment dan wel meer batterij dan onder normale omstandigheden.
Camera en multimedia
Android Q introduceert ondersteuning voor het open source video codec AV1. Met deze codec zijn hoge kwaliteit streams mogelijk zonder dat daarvoor een snelle verbinding nodig is. Ook is ondersteuning voor het Opus audiocodec toegevoegd die geoptimaliseerd is voor spraak en muziek.
De camera ontvangt ook wat aandacht met de ondersteuning voor dynamische diepte in foto’s. Op basis van metadata kan een afbeelding met diepte gemaakt worden en kunnen gebruikers deze foto’s aanpassen om de voorgrond uit te lichten. Google merkt ook op dat deze functie gebruikt kan worden voor het maken van 3D en AR afbeeldingen.
Thema’s en schermafdrukken
Binnen Android Q’s eerste beta zijn ook instellingen aanwezig voor het aanpassen van kleuren en het thema van Android. Mogelijk zijn deze functies bedoeld voor fabrikanten om de standaard Android interface iets meer richting de kleurstelling van de fabrikant te duwen. Ook lettertypen en hoe icoontjes worden weergegeven zijn aan te passen.
Wat opvalt binnen de eerste beta is dat schermafdrukken nu ook rekening houden met of een apparaat over een notch of afgeronde hoeken beschikt. Als dat het geval is worden schermafdrukken aangepast zoals in het eerdere schermafdruk te zien is.
Android Q zal ook beschikken over een vernieuwde file-manager. Door naar links te vegen over een notificatie, kan deze gesnoozed worden. Een andere functie die is toegevoegd door Google, is ingebouwde screen-recording, waarbij je een video kunt maken van hetgeen wat er op je scherm gebeurt.
Mochten er meer nieuwe functionaliteiten in Android Q verschijnen dan zullen wij dit bericht verder aanvullen! Het kan tevens zijn dat Google er voor kiest niet alle functies uit de bèta toe te voegen aan de definitieve versie van Android Q.