Honor heeft een fraaie smartphone in het portfolio zitten; de Honor 10 Lite. Maar wat kan deze lichtgewicht smartphone nu eigenlijk in de praktijk? Wij testen het toestel en delen onze bevindingen in deze Honor 10 Lite review.
Honor 10 Lite review
Honor zet met haar Honor 10 Lite smartphone vol in op een jongere doelgroep met een stijlvol en kleurrijk design, 24 megapixel camera aan de voorkant en een groot display. Duidelijk is dat we de selfie-functie toch echt moeten proberen als we dit toestel testen. Op papier zien we ijzersterke specificaties, waaronder een Kirin 710 chipset, 3GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Laten we het toestel gaan uitpakken en ervaren wat de Honor 10 Lite ons te bieden heeft.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Honor 10 Lite bestaat uit onder andere een Micro-USB oplaadkabel, adapter en een sim-tray tool waarmee de simsleuf geopend kan worden. Verder vinden we in de verpakking niet zo heel veel, los van een plastic case die het toestel nog enige bescherming tegen een val kan bieden. Een headsetje ontbreekt in het pakket maar dat mag voor de gevraagde verkoopprijs niet echt een groot probleem zijn.
Design en interface
Wij hebben de Honor 10 Lite in de kleur zilver-blauw en de achterkant is een frisse en welkome verandering in het vaak “standaardkleuren” smartphone landschap. Het gradiënt effect zorgt ervoor dat het toestel onder elke hoek er een klein beetje anders uitziet. Wat opvalt is dat ondanks het grote scherm het toestel toch compact en licht aanvoelt. Verder ligt het toestel prettig in de hand en zijn alle knoppen makkelijk te bedienen.
Aan de voorzijde vinden we het 6,21 inch scherm waarbij we, terwijl we het toestel aan de lader hangen, tot de ontdekking komen dat het toestel ook een LED-notificatielampje heeft. Vreemd is de locatie van het lampje wel, in de rand aan de onderkant van het toestel. Omdat het lampje bij de meeste smartphones aan de bovenkant zit is het even wennen. In de druppel-uitsparing vinden we de 24 megapixel frontcamera waarop we later nog terug zullen komen.
In de rand aan de bovenzijde van het toestel vinden we een microfoon en simkaartsleuf. De onderkant bevat een 3,5 millimeter aansluiting voor een audiokabel, headset of hoofdtelefoon. Verder vinden we er ook een luidspreker en de aansluiting voor de Micro-USB kabel. In de rechterrand bevinden zich de volumetoetsen en aan- en uitknop.
De opvallende achterzijde van het toestel kwam al even ter sprake en hier vinden we een dual-camera opstelling met LED-flitser. Verder zien op ongeveer een derde van het toestel in het midden de vingerafdrukscanner zitten. De meegeleverde plastic case zorgt ervoor dat de fraaie achterkant nog zichtbaar blijft. Wel is de case maar ook het toestel zelf een magneet voor vingerafdrukken.
Interface
Softwarematig is de interface van de Honor 10 Lite geen onbekende meer met het Emotion UI 9, kortweg EMUI 9. De versie is sterk verbeterd ten opzichte van eerdere versies van de interface, zo reageert het sneller en moet de interface een natuurlijke rust uitstralen. Dat laatste hangt natuurlijk ook af van of de interface wel jouw smaak is. Honor en Huawei hebben met EMUI 9 ook verbeteringen aangebracht in een aantal standaard apps. Door bijvoorbeeld menu’s en navigatie elementen van de bovenkant van het scherm naar beneden te plaatsten is de bediening makkelijker geworden.
Je kunt de interface geheel naar eigen wens inrichten en indelen, er zijn verschillende thema’s en aanpassingen beschikbaar om het toestel te verfraaien. EMUI 9 heeft ook een speciale bedtijdmodus waarin het toestel automatisch overschakelt naar een zwart-wit modus. Dit zou je moeten weerhouden het toestel nog te gebruiken in de slaapkamer, maar persoonlijk is de zwart-wit modus ook prettig bij het lezen. EMUI 9 heeft ook een uitgebreide digitale balans waarin je kunt zien hoe je het toestel gebruikt en wat je zoal aan apps en meldingen ontvangt.
Het vergrendelscherm toont je laatste notificaties en aantal gelopen stappen dankzij de ingebouwde stappenteller. Leuk aan de interface is dat je het vergrendelscherm automatisch kunt laten wisselen tussen een set mooie achtergronden.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
Dankzij het lichte gewicht van de smartphone is het vasthouden tijdens het telefoneren geen enkel probleem. Evenmin is het telefoneren zelf een probleem, de verbinding komt snel tot stand en we zijn goed te verstaan aan de andere kant van de lijn. De dialer van die in EMUI 9 aanwezig is, is van alle gemakken voorzien. Je ziet een lijst van recent gebelde contacten en je kunt snel naar je contactenlijst navigeren.
Op de telefoon vind je de standaard berichten-app van Google voor het versturen van SMS-berichten. Ook WhatsApp en Telegram, Facebook Messenger of Snapchat zijn geen enkel probleem voor de Honor 10 Lite, je moet ze alleen wel nog even zelf installeren. Typen kan met het standaard geïnstalleerde SwiftKey. Heb je liever een ander toetsenbord dan kan je een kijkje nemen in de Play Store.
De netwerken die door de Honor 10 Lite ondersteund worden zijn in ieder geval 2G, 3G en 4G, qua WiFi vinden we alleen 2.4GHz ondersteuning. Het is jammer dat anno 2019 5GHz WiFi nog steeds niet tot de standaard behoort. Qua connectiviteit mogen GPS en Bluetooth niet ontbreken en ook NFC is op de Honor 10 Lite aanwezig! Het lijstje met sensoren bestaat uit onder andere een nabijheidssensor, stappenteller, helderheidsensor en gyroscoop.
Multimedia: muziek en film
Het scherm van de Honor 10 Lite is uitstekend geschikt voor het kijken van een Netflix-serie of vlog op YouTube. Ook het gamen op de Honor 10 Lite gaat het toestel goed af, kleuren op het scherm zijn in orde. Met de kleurmodus op levendig oogt het wit wel wat geel, dit kan nog met de hand wat beter bijgesteld worden maar is niet storend. Dankzij de GPU Turbo op het toestel belooft Honor nog betere grafische prestaties, wij hebben geen vreemde zaken waargenomen tijdens een potje Asphalt 9.
Qua muziek vind je op de Honor 10 Lite in ieder geval de Play Muziek-app en een FM-radio. Die laatste werkt alleen als je ook daadwerkelijk een headset aansluit op de 3,5mm poort. We hebben Spotify gebruikt tijdens de testperiode en ook daarmee ben je onderweg zonder problemen voorzien van een deuntje.
Camera: foto en video
De Honor 10 Lite beschikt over een dubbele 13+2 megapixel camera aan de achterzijde. Met een lichtgevoeligheid van f/1.8 zou het ook in nachtelijke condities mogelijk moeten zijn om een fraaie foto te maken. In de praktijk lukt dat ook wel, maar door de lange sluitertijd ben je al gauw aangewezen op het gebruik van een smartphonestatief. Wil je gewoon een foto maken in een donkere situatie dan kan je ook gebruik maken van de LED-flitser.
Zoals je al hebt kunnen lezen in de vergelijking met de Huawei P Smart (2019) wat ongeveer hetzelfde toestel is, is dat de Honor 10 Lite toch wat beter presteert op cameravlak. Zo zijn kleuren op de Honor 10 Lite meer natuurgetrouw wat in onze ogen toch een mooier plaatje oplevert. Je hebt voor het maken van een foto de keuze uit een 13 megapixel stand (4:3 beeldverhouding), 10 megapixel voor een vierkant plaatje of 8 megapixel bij een beeldverhouding van 18,7:9. Niet onder alle omstandigheden is de fotokwaliteit goed, zo wordt duidelijk, al kun je door te spelen met de instellingen betere effecten bereiken.
In de camera-app vind je een zeer uitgebreid aanbod van opties, modi en zelfs filters en stickers. Wil je bijvoorbeeld een portret foto maken dan kan je hiervoor de portretstand gebruiken. Maar ook een panorama, AR-lens en tijdsverloop ontbreken niet op deze Honor. Wil je zelf alle instellingen bepalen dan kan je ook kiezen voor de Pro-modus waarbij lichtgevoeligheid en focus manueel ingesteld kunnen worden.
De camera op de Honor 10 Lite beschikt over een zogenaamde AI-stand waarbij de camera intelligent probeert de situatie in te schatten en de beste instellingen te kiezen. Je ziet dan op het scherm verschijnen wat de camera heeft gedetecteerd, als we de camera op de kat richten staat er ook netjes “Katten”.
Benieuwd naar de foto’s die we met de Honor 10 Lite hebben geschoten dan kan je deze vinden in het fotoalbum.
Frontcamera
De 24 megapixel frontcamera op de Honor 10 Lite is van uitstekende kwaliteit. Wat opvalt is dat deze minder gevoelig is voor overbelichting en ook hier zien we weer een goede kleurweergave. Hieronder zie je een voorbeeld van de frontcamera ten opzichte van de bijna gelijke Huawei P Smart 2019.
Videocamera
Wil je een filmpje maken met je smartphone dan kan dat op de Honor 10 Lite in een maximale resolutie van 1080p. Geen 4K videoformaat maar dat hadden we ook niet verwacht van een toestel in deze prijsklasse. Wel is het zo dat bij de Full-HD resolutie er standaard opgenomen wordt met 60 frames per seconde. De kleuren lijken ook hier weer donker getoond te worden, wat de beeldkwaliteit beïnvloedt. De schoonheidsmodus die weinig toevoegt, is alleen beschikbaar in het lagere HD formaat (720p).
Overige mogelijkheden
De Honor 10 Lite heeft een aantal extra mogelijkheden zoals een razendsnelle vingerafdrukscanner. Deze scanner laat zich makkelijk instellen en je kan heel eenvoudig extra vingers toevoegen aan het systeem. Op die manier is het mogelijk om met twee handen je toestel te ontgrendelen. De locatie van de vingerafdrukscanner aan de achterzijde is prettig in het gebruik en doordat de camera op een andere plek zit heb je geen vette vingers op je cameralens.
Sommige applicaties op de Honor 10 Lite kan je instellen als tweeling, waardoor je een extra kopietje krijgt van de app. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld twee Facebook accounts wilt gebruiken op het toestel of een extra WhatsApp wilt gebruiken voor je tweede simkaart.
Helaas heeft Honor er een handje van om wat extra software op het toestel mee te leveren, zo vinden we onder andere de Booking.com app, Ebay en Amazon Shopping voor geïnstalleerd op de 10 Lite.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De ingebouwde Kirin 710 chip is snel genoeg om de meeste apps en games vloeiend te laten lopen. We hebben tijdens onze testperiode geen haperingen gezien tijdens het gebruik. Onder de motorkap is verder nog 3 gigabyte werkgeheugen aanwezig en 64GB opslagruimte. Je kunt de opslagruimte wel vergroten met een micro-SD-kaartje maar dat gaat dan wel ten koste van de dual sim-functionaliteit.
Over de accuduur van de Honor 10 Lite kunnen we positief zijn, gemiddeld gaat het toestel twee dagen mee onder normaal gebruik. Hierbij noteren we gemiddeld een scherm-aan tijd van 5 uur. Het volledig opladen neemt anderhalf tot 2 uur in beslag. De totale capaciteit bedraagt 3400 mAh. Puntje van aandacht is wel het gebruik van Micro-USB, we ervaren een USB Type-C aansluiting als prettiger in het gebruik.
Beoordeling
Zoek je een smartphone met een frisse uitstraling dan is de Honor 10 Lite in de kleur blauw-zilver zeker het overwegen waard. Ook als je niet voor de kleurcombinatie kiest heeft de Honor 10 Lite nog voldoende pluspunten, in deze prijsklasse krijg je een camera met een realistische kleurweergave en in de nacht kan je een prima kiekje maken. Het toestel presteert snel en kan ook met een tweede simkaart gebruikt worden. Jammer is wel dat als je daar ook nog extra geheugen bij wenst te gebruiken dat het kiezen is tussen één van de twee.
Jammer vinden we dat Honor niet ook een headsetje heeft meegeleverd bij het toestel. Ook hopen we dat fabrikanten het komende jaar af durven te stappen van een Micro-USB aansluiting in dit segment. Voor het meeleveren van extra apps, zogenaamde bloatware, die voor de meeste gebruikers niets toevoegen kan ook een creatieve oplossing bedacht worden.
Geïnteresseerd in de Honor 10 Lite? Op onze smartphone pagina over de Honor 10 Lite vind je alle uitgebreide specs en actuele prijzen voor dit toestel. Gemiddeld kost de Honor 10 Lite ten tijde van het schrijven van deze review 230 euro.
De Honor 10 Lite is verkrijgbaar bij: Coolblue, Bol.com, MediaMarkt en Belsimpel.
Honor 10 Lite
-
9.3/10
-
8.5/10
-
7.7/10
-
8/10
-
8.5/10
-
8.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- Fris design
- Uithoudingsvermogen
- Dual-sim
- Groot scherm
Minpunten
- Geen headsetje
- Nog altijd Micro-USB
- Bloatware