In Parijs werd in januari de Honor View 20 voor Nederland (en de rest van Europa) aangekondigd. Een stijlvolle smartphone met een erg vriendelijk prijskaartje en met alle specificaties die je nodig hebt. Hoe bevalt het toestel in de praktijk? Dat lees je in onze Honor View 20 review.
Honor View 20 review
Honor is het dochtermerk van Huawei, maar tijdens ons interview met het bedrijf liet Honor al weten toch meer een eigen focus te willen brengen. Hoewel het bedrijf met de Magic UI in plaats van de EMUI-skin werkt, zijn er nog maar zeer weinig verschillen daarin te zien. Toch zien we bij Honor meer innovaties, en daarvan zijn er een aantal verwerkt in de Honor View 20. We hebben de afgelopen tijd met het toestel gelopen en delen onze ervaringen in deze review.
Verkooppakket
De Honor View 20 wordt geleverd met een USB Type-C kabel met adapter, wat papierwerk en een siliconen cover ter bescherming van de glazen smartphone. Uiteraard vinden we ook een pinnetje terug voor het openen van het simkaartslot. Een headset wordt niet meegeleverd, maar dankzij de aanwezigheid van een 3,5 mm aansluiting kun je gewoon je eigen koptelefoon aansluiten op de telefoon.
Design en interface
Het design springt direct in het oog bij het zien van de View 20. Het is één van de eerste smartphones met een zogenoemd punch hole, een opening in het scherm voor de front-camera. Het is tevens de eerste smartphone in Nederland die hiermee verkocht wordt. Het wordt een techniek die we vaker zullen gaan zien bij smartphones en dient als vervanger van de notch. Er gaat relatief weinig schermruimte verloren met deze oplossing en blijft er dus meer ruimte over voor content op het scherm, inclusief notificaties en meldingen.
In de front-camera rust een 25 megapixel front-camera. Toch heeft Honor niet bespaard op de LED-notificatie. In de speaker-grille boven het scherm zit dit meldingslampje welke oplicht bij meldingen en notificaties.
Aan de achterkant van de Honor View 20 valt ook genoeg te beleven. Wederom ziet de smartphone er erg goed uit. Het glas aan de achterzijde bestaat uit verschillende lagen wat een schitterend effect oplevert. Dit is letterlijk, want onder een bepaalde hoek zie je duidelijk het V-patroon, van natuurlijk View 20. Het toestel ligt goed in de hand en voelt degelijk aan.
Aan de achterzijde van de smartphone vinden we de 48 megapixel camera, samen met een 3D TOF-camera waar we later in de review op terug komen. Tevens is hier de razendsnelle vingerafdrukscanner te vinden. De scanners van Honor/Huawei blijven toch één van de beste scanners in smartphones; nauwkeurig en erg snel.
Aan de rechterkant van de smartphone vinden we de volumetoets en de power-button, links zit de poort voor de simkaart. Er is ondersteuning voor dual-sim bij de Honor. Aan de bovenkant van de smartphone is een 3,5 mm audio-aansluiting te vinden, aan de onderzijde van de Honor View 20 zit de USB-C aansluiting, samen met de speaker.
Interface
De interface van de Honor View 20 is zoals we die kennen van Huawei- en Honor-toestellen. De smartphone is echter niet (meer) voorzien worden van EMUI 9. Honor kiest voor een eigen skin; Magic UI. We zien eigenlijk vrijwel geen dingen die anders zijn in de interface. Honor heeft in een interview met ons wel aangegeven dat het in de toekomst wat meer een eigen interface in wil richten.
Vanuit het scherm heb je toegang tot het menu en natuurlijk je notificaties. Je kunt daarbij ook aangeven dat je een aparte app-drawer wilt gebruiken; een menu waarin je apps gebundeld worden. Standaard worden de apps verspreid over de homescreens getoond. De Magic UI skin ligt duidelijk over Android heen. Vanuit de doos draait de smartphone op Android 9 Pie. In plaats van de navigatietoetsen kun je ook gebruik maken van gestures om zo het toestel te bedienen. Deze werken wel net wat anders dan die uit Pie van Google zelf.
Aandachtspunt is wel, dat bepaalde applicaties op een harde manier worden afgesloten. Dit heeft consequenties voor het ontvangen van notificaties en meldingen. Bekende apps zoals Gmail, Telegram, WhatsApp en de agenda hebben hier geen last van. Bijvoorbeeld mijn taken-app wel. En dat is wel een dingetje. Dit kan je gelukkig wel aanpassen via de instellingen en dan de energie-restricties weg te halen voor die app. Jammer dat dit nog altijd een aandachtspunt is van EMUI.
Het vergrendelscherm van de Honor View 20 geeft je natuurlijk niet alleen je notificaties. Het toont ook de achtergrondfoto, waarbij je ook kunt kiezen voor het tonen van thema-afbeeldingen. Bij iedere ontgrendeling verschijnt er dan een andere foto met een bepaald thema. Het ontgrendelen van de telefoon kan via de vingerafdrukscanner of de gezichtsherkenning.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
De telefoon biedt dual-sim ondersteuning en bellen met de Honor View 20 gaat het toestel prima af. De gesprekskwaliteit is goed, klinkt warm en zonder vervelende achtergrondgeluiden. Ook de signaalsterkte van de antenne lijkt prima in orde. Waar we wel steeds tegenaan liepen was erg storend. We kregen bij gemiste oproepen namelijk geen meldingen. We hebben de instellingen nagelopen en niks geks kunnen ontdekken. Een reset heeft dit opgelost. Andere gebruikers melden geen problemen ermee.
SMS’en gaat via de Android Berichten app en het SwiftKey toetsenbord. Echter zal de kans veel groter zijn dat je liever aan de slag gaat met apps als WhatsApp om met elkaar te communiceren. Het vinden van contacten gaat via de eigen contacten-applicatie van Huawei zelf. De LED-notificatie zit in de speaker boven het scherm.
De Honor View 20 is naast ondersteuning voor 4G ook uitgerust met WiFi 2.4GHz en 5GHz support. De telefoon biedt verder Bluetooth 5.0, GPS en een infrarood-sensor om bijvoorbeeld het toestel te gebruiken als afstandsbediening.Qua sensoren heeft de smartphone ook van alles aan boord. Denk aan een proximity-sensor, gyroscoop en kompas. Internetten gaat via de Chrome-browser die op de View 20 te vinden is.
Multimedia: muziek en film
Dankzij verschillende innovaties en oplossingen moet de multimedia-ervaring moet met de Honor View 20 verder verbeterd worden, in vergelijking met zijn concurrenten. Dit is te danken aan de punch-hole, een opening in het scherm voor de front-camera. Hierdoor kunnen filmpjes bijvoorbeeld beeldvullend op de telefoon getoond worden. De meeste apps kunnen hier prima mee overweg, sommige applicaties tonen bovenin beeld een zwarte balk toont, zoals we ook wel eens zien bij een toestel met een notch.
De beeldkwaliteit van het IPS LCD-scherm is prima met een weergave van mooie, sprankelende, natuurgetrouwe kleuren. De helderheid voldoet prima, ook op zonnige dagen. In de avonduren kan het scherm qua helderheid ook laag genoeg om het prettig leesbaar te maken.
Muziek luisteren kan natuurlijk via de YouTube-app, maar er is ook een FM-radio aanwezig op het toestel. De geluidskwaliteit is een positieve eigenschap van de Honor View 20. Het volume kan aardig hard opgeschroefd worden en ook het meest maximale volume klinkt het geluid prettig beluisterbaar, zonder ruis en een goede afstemming van de bass. Het volume kan duidelijk harder dan zijn dure broer; de Huawei Mate 20 Pro. Mocht je niet willen dat iedereen je muziek kan horen, dan kun je gemakkelijk een headset aansluiten via de 3,5 millimeter aansluiting van het toestel.
Camera: foto’s en video’s
Als we kijken naar de achterkant van de Honor View 20, valt op dat de opstelling wat anders is dan we bij andere toestellen doorgaans zien. Er is ‘maar’ één enkele camera. Dit betreft een 48 megapixel sensor. Daarnaast zit een TOF-camera voor 3D-beelden, TOF staat voor Time-Of-Flight. Hier komen in het volgende hoofdstuk van de Honor View 20 review op terug. Een LED-flitser is ook aanwezig. Er is dus helaas geen tweede sensor aanwezig voor een breedbeeld-foto. Persoonlijk had ik liever (nog) een sensor gezien die dient voor telephoto.
De camera biedt ook een 48MP AI Ultra Clarity-modus die meer details vastlegt en nog meer helderheid weet vast te leggen., Dankzij een speciale technologie kunnen meerdere 48 megapixel-foto’s gemaakt worden en de beste details van elke foto gepakt worden, om zo tot een perfect eindresultaat te komen, zo beweert Honor. Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het in de praktijk?
Op de Honor View 20 is de camera-app herkenbaar, bijvoorbeeld van Huawei- en andere Honor-toestellen. Deze laat zich prettig bedienen. Het geeft onderin toegang tot verschillende modussen. Denk aan de nachtmodus, handmatige stand, portret en meer. Bovenin beeld kun je de AI-modus activeren, samen met de ‘Levend beeld’ optie en HiVision. Bij de instellingen kun je aangeven dat je de resolutie wilt aanpassen, een watermerk wilt plaatsen, een raster wilt gebruiken of andere opties aanpassen.
We zijn natuurlijk benieuwd naar de fotokwaliteit. Daar gaan we nu uitgebreid op in. We hebben de 48 megapixel camera van de Honor View 20 onder verschillende omstandigheden getest. De camera van het toestel weet mooie plaatjes te schieten. De telefoon weet een juiste balans te vinden in het vastleggen van belichting en contrast en houdt daarbij de kleuren natuurgetrouw. Daarnaast is de doortekening prima te noemen en zijn de beelden doorgaans scherp. Wel kan een beetje beweging ervoor zorgen dat ze bewogen zijn. De speciale AI modus zorgt voor een betere vastlegging van details en kleuren, maar slaat hier af en toe in door. Je kunt in de camera-app er zelf voor kiezen of je deze modus wel of niet wilt gebruiken.
In de avonduren is de kwaliteit voldoende, maar niet perfect. We zien een flinke toename van de ruis in donkere omgevingen. De kwaliteit van de beelden is echter wel goed, ondanks de aanwezigheid van ruis. We hebben vele foto’s geschoten met de Honor View 20. Hieronder vind je enkele voorbeelden, de rest vind je allemaal terug in het Honor View 20 fotoalbum.
Front-camera
De 25 megapixel front-camera start bij het openen direct in de portret-modus. Dit is jammer, want in deze stand worden foto’s lang niet altijd beter. De achtergrond wordt vervaagd, wat prima is, maar de beauty-modus wordt ook gelijk geactiveerd. Leuk als je er (te) gladgestreken uit wilt zien, maar liever gebruiken we deze functie niet. Overigens kun je in de camera-app naar de normale foto-stand navigeren, zodat je een betere selfie kunt schieten.
De kwaliteit van de camera aan de voorkant is prima. Ook op grauwe dagen weet de camera de juiste hoeveelheid kleur te kiezen en zien we duidelijke foto’s. De selfiecamera van de Honor View 20 scoort dus prima voor het maken van selfies.
Videocamera
De videocamera van de Honor View 20 kan filmpjes schieten in 4K. De video’s die we met het toestel hebben gemaakt zijn van hoge, detailrijke kwaliteit. Ook het geluid wordt goed opgenomen bij het maken van een filmpje. Wel zien we wat lichte schokken tijdens het filmen. Dit zou Honor met een software-update kunnen verhelpen.
Overige mogelijkheden
In dit onderdeel van de Honor View 20 review vertellen we je meer over exclusieve functies die de Honor View 20 heeft meegekregen.
Time of Flight camera (TOF)
De Chinese fabrikant presenteerde vol trots de TOF-camera. Dit staat voor Time-of-Flight. Deze 3D-camera, zoals hij ook wel wordt genoemd, maakt het mogelijk om een nieuwe dimensie te creëren. Deze verzamelt informatie over bijvoorbeeld vormen en de diepte in het beeld. Echter vallen de mogelijkheden op dit moment erg tegen. Je kunt een virtueel figuur zoals een pandabeer of dergelijke samen met je laten dansen in het beeld, maar deze functie is nog niet aanwezig op de Honor-smartphone. Mogelijk voegt Honor deze optie later toe met een software update.
Kinect Gaming
De 3D-camera kan ook worden gebruikt om de View 20 te transformeren naar ‘bewegingsgestuurde gameconsole’. Het doet me een beetje denken aan de Nintendo Wii. Het werkt als volgt; je zet de telefoon voor de televisie, of in een speciaal dock, met de achterkant naar jou toe. Vervolgens start je een ondersteunende game en door middel van bewegingen en armhoudingen kun je opties selecteren en gaan spelen. Er zijn op dit moment twee games; skiën en darten.
Doe de gordijnen maar dicht, want de overburen of voorbijgangers zullen met verbazing naar binnen kijken wat je in vredesnaam aan het doen bent. Je kunt hem op de televisie ‘projecteren’ via de Chromecast. Hiervoor selecteer je in de Google Home-app de optie om het scherm te casten. Vervolgens kan het spel beginnen. Door net te doen alsof je dartpijltjes gooit kun je darten, maar de werking kan nog een heel stuk verbeterd worden. Het wijkt veel teveel af met waar wij op willen richten. Het skiën is leuk, maar er zit te vaak nog wat vertraging in. In de toekomst zou Honor meer van dergelijke games uit willen brengen. Leuk voor ontspanning!
Bloatware
Zoals we helaas inmiddels wel gewend zijn van Honor en Huawei, is dat toestellen vol met bloatware geleverd worden. Dit is software wat vanuit de fabriek geïnstalleerd wordt. Zo vinden we op de smartphone de Amazon Shopping app, net als de applicatie voor Facebook, Booking en nog wat aantal apps. We zijn dan wel weer er blij mee dat je deze kunt verwijderen van de smartphone.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Honor View 20 wordt aangedreven door dé high-end processor van Huawei; de Kirin 980. Deze razendsnelle processor vind je bijvoorbeeld ook terug in de Huawei Mate 20 Pro. Tijdens het gebruik valt op dat taken snel worden uitgevoerd. We hebben in de afgelopen tijd dan ook geen vervelende haperingen of vertragingen opgemerkt. Alles verliep spoedig en snel.
Aan boord van de smartphone van Honor is 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagruimte. Dit zal voor de meeste gebruikers ongetwijfeld voldoende zijn. Het is opvallend genoeg niet mogelijk het geheugen uit te breiden middels een geheugenkaart. Het slot voor de simkaart is écht bedoeld voor twee simkaarten.
Accuduur
Aan boord van de Honor View 20 is een krachtige 4000 mAh accu. Deze weet uitstekende prestaties te leveren. Met vrij intensief gebruik halen we twee dagen uit de batterij van het toestel. Hierbij hebben we genavigeerd met Google Maps, wat games gespeeld en het toestel gebruikt om veel mee te internetten, bellen en berichten te sturen. Ook hebben we foto’s gemaakt met de telefoon. We noteerden een gemiddelde screen-on-time van 5,5 uur, en meerdere keren meer dan 6 uur schermtijd. Erg netjes!
Het opladen gaat met de snellader ook lekker vlot. In een half uurtje zit er zo’n 55 procent aan energie bij. Draadloos opladen is niet mogelijk bij de Honor View 20, maar persoonlijk vind ik dit totaal geen probleem.
Beoordeling
Honor zet met de Honor View 20 niet alleen een heel mooi toestel neer, ook een erg fijn toestel. De camera weet mooie plaatjes te schieten en de zogenoemde punch-hole is een mooie innovatie. Lang kun je ook genieten van bijvoorbeeld het luisteren van muziek via de goede speakers, want de accu houdt het allemaal prima uit. Daarnaast is de Kirin 980 processor lekker snel.
Grote nadelen heeft de telefoon niet. Een puntje zou kunnen zijn dat de telefoon niet waterdicht is en dus geen IP68-certificering heeft. Ook werkt de gezichtsherkenning niet lekker in donkere omgevingen, al vervangt de vingerafdrukscanner deze perfect.
Een aandachtspunt is dat Honor tijdens ons interview niet kon bevestigen welke tijdsplanning gebruikt zou worden voor updates. Er werd zelfs voor vlaggenschepen als de View 20 niets beloofd over updates. Echter, bij de Honor 8X gaf het bedrijf aan Android Pie en Q uit te rollen. Gezien ook het updatebeleid van de Honor 8 mag je er vanuit gaan dat je minimaal wel 2 jaar updates krijgt, maar het is jammer dat Honor niet gewoon duidelijk in kan zijn.
De Honor View 20 is verkrijgbaar bij: Coolblue, Bol.com, Belsimpel.
Honor View 20
-
9.5/10
-
8.9/10
-
8.8/10
-
9.2/10
-
9.5/10
-
8.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Schitterend design
- Camera presteert netjes
- Geluidskwaliteit
- Accuduur
Minpunten
- Geheugen niet uitbreidbaar
- Gezichtsherkenning in donkere omgevingen
- Niet waterdicht
- Streng afsluiten apps