Waar de vorige generatie Nokia 8 echt een high-end smartphone was, is dat met de Nokia 8.1 iets anders. Dat is een uitgebreide mid-end smartphone. Het toestel heeft een notch, glazen behuizing, dual-camera en natuurlijk; Android One. DroidApp mocht de afgelopen tijd de telefoon vast testen. Onze ervaringen lees je in de Nokia 8.1 review.
Nokia 8.1: onze ervaring
HMD Global doet goede zaken met de comeback van het merk Nokia. Inmiddels staat de derde Nokia 8 voor de deur. De eerste Nokia 8 was een succes te noemen; high-end specificaties voor een mid-end prijs. De tweede was de Nokia 8 Sirocco en sloeg een beetje de plank mis. Deze Nokia 8.1 moet het weer helemaal gaan maken en heeft daarvoor alle benodigdheden in huis. Onze ervaring bespreken we in deze review van de Nokia 8.1.
Verkooppakket
De nieuwe smartphone van de van oorsprong Finse fabrikant wordt geleverd in een vergelijkbaar pakket als zijn broertjes en zusjes. Dit betekent een vierkante doos met een afbeelding van het toestel aan de voorzijde. In het pakket is de USB-C kabel en adapter te vinden, samen met een headset, een sim-pinnetje en wat papierwerk. Een siliconen cover wordt niet meegeleverd bij de Nokia 8.1.
Design en interface
Wat mij direct opvalt bij het toestel is dat het toestel direct wat zwaar aanvoelt. Met een gewicht van 180 gram, valt dat echter relatief mee, hoewel hij 20 gram zwaarder is dan de eerste Nokia 8. Misschien scheelt het omdat ik ervoor met een lichtgewicht toestel heb rondgelopen. De Nokia 8.1 is een vrij forse smartphone qua omvang, maar ziet er goed uit. Zowel de voor- als de achterkant is vervaardigd uit glas. De zijkanten hebben een spiegelende metalen uitstraling gekregen.
We beginnen aan de voorkant, waar blijkbaar een notch zit. Dat was natuurlijk al bekend, maar deze kan voorlopig niet ingeschakeld worden. Er wordt dus standaard een zwarte balk links en rechts van de notch getoond. Mogelijk komt Nokia later nog met een update waarbij de notch naar eigen wens in- of uitgeschakeld kan worden. De schermranden zijn dun, waardoor het scherm goed tot zijn recht komt. De grootte van het scherm is 6,18 inch en er is een Full-HD+ resolutie van 2280 x 1080 pixels. Er is geen LED-notificatie aanwezig.
De glazen achterkant van de 8.1 is voorzien van een dual-camera, een LED-flitser en de vingerafdrukscanner. De camera-module steekt een stuk uit de behuizing. Vreemd genoeg is de Nokia 8.1 niet voorzien van gezichtsherkenning. Een functie die we juist in de afgelopen tijd bij meer betaalbare toestellen zagen. Aan de linkerkant is ruimte voor de sim- en geheugenkaart, rechts van het toestel is de volumetoets en de power-button geplaatst.
HMD Global heeft de Nokia 8.1 bovenop voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting. Het aansluiten van een eigen headset is dus geen enkel probleem. De onderkant van de nieuwe Nokia is voorzien een USB Type-C aansluiting en hier vinden we ook de speaker-grille.
Glad
Wat opvalt is dat de Nokia 8.1 enorm glad is. Wanneer een ondergrond niet kaarsrecht is, glijdt deze er heel makkelijk vanaf. Denk bijvoorbeeld ook aan wanneer het toestel aan de lader ligt op je nachtkastje. De laadkabel is niet overdreven lang en kan daardoor de telefoon zomaar naar de grond ‘slepen’. Tijdens onze Nokia 8.1 review periode hebben we gemerkt dat het toestel aardig wat onheil kan weerstaan, maar een hoesje kan geen slecht plan zijn. Het scherm heeft ook een aantal hele kleine krasjes. Een screenprotector kan dan ook een idee zijn.
Interface
De Nokia 8.1 draait op een kale versie van Android. Dit betekent dus dat er geen overbodige poespas terugkomt in de interface van de smartphone. Het toestel biedt standaard de ‘gesture navigation’, in plaats van de drie toetsen voor terug, home en multitasking. Het is in het begin erg wennen, maar ik moet zeggen dat het verrassend snel werkt. Vooral het multitasken gaat met deze manier van navigeren stukken sneller. Mocht je toch terug willen naar de oude, vertrouwde-navigatietoetsen dan is die mogelijkheid er ook.
Door op het homescreen naar links te vegen krijg je toegang tot andere homescreens. Een veeg naar rechts brengt je naar de Google Feed. Zoals je wellicht al gewend bent, zie je hier nieuws dat voor jou mogelijk interessant is, samen met het weer. Natuurlijk kun je ook vanuit hier direct doorklikken naar Google Assistent. De assistent kan ook bereikt worden door de homeknop een paar tellen ingedrukt te houden.
Nokia voorziet de Nokia 8.1 van een menu die je met een veegbeweging kunt openen. Bovenin beeld heb je toegang tot de snelle instellingen. Leuk trouwens dat je het percentage van de batterij in het batterij-icoontje zelf kunt laten weergeven, maar het is eigenlijk nauwelijks leesbaar. Je kunt de resterende accucapaciteit wel raadplegen door het meldingenvenster naar beneden te vegen.
Wat opvalt is dat de Nokia zijn taken snel uitvoert zonder haperingen of vertragingen. Het blijft prettig werken. Wanneer er een melding binnenkomt, licht standaard het scherm een paar tellen op. Je ziet dan direct van wie dat ene WhatsApp-bericht is, of van wie het mailtje komt. Daarbij licht het scherm ook even op als je het toestel oppakt. Eventueel kun je dit uitschakelen, als je dit niet wenst. Er is geen LED-notificatie, dus dit is een handige vervanger.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
Bellen met de Nokia 8.1 gaat prima. De smartphone is uitgerust met de standaard Google-apps voor het bellen en sms’en. Dit betekent dat je een minimalistische, maar erg duidelijke applicatie voorgeschoteld krijgt. De belkwaliteit is prima en het volume kan absoluut hard genoeg. Het voeren van gesprekken gaat de telefoon dus prima af.
Ditzelfde geldt voor de berichten-app, de standaard Android Berichten app. Ook deze ziet er goed uit en geeft je verschillende opties waaronder link-previews. Het toetsenbord dat standaard op de Nokia 8.1 is te vinden, is Gboard, de toetsenbord-app van Google. Vanuit hier heb je toegang tot verschillende extra’s; denk aan gifjes, emoji en stickers.
Voor internetten is er natuurlijk de Google Chrome-browser. Deze vind je standaard op ieder Android-toestel en dus ook op de Nokia. Je kunt je geschiedenis, tabbladen en favorieten synchroniseren met je Google-account.
De Nokia 8.1 heeft dual-sim ondersteuning, al gaat dit dan wel ten koste van de plaats voor de geheugenkaart. Er is ondersteuning voor het 4G-netwerk en natuurlijk ook WiFi. Dit geldt voor zowel de 5 GHz als de 2.4 GHz band. Voor gesprekken, waarvan ook het ontvangst prima is, is er VoLTE en VoWiFi, al moet je provider dit wel ondersteunen. Tevens is er Bluetooth 5.0, NFC en GPS. Qua sensoren is er onder andere een kompas, gyroscoop en accelerometer. Eigenlijk helemaal compleet dus.
Multimedia: muziek en film
De smartphone wordt geleverd met de Google Play Music app voor het beluisteren van muziek, al kan je natuurlijk ook gewoon apps als YouTube gebruiken of Spotify downloaden. Het bekijken van filmpjes op de Nokia 8.1 gaat prima. De helderheid is hoog genoeg en ook in de avonduren kan de ‘brightness’ voldoende laag.
De speaker van de Nokia 8.1 bevindt zich aan de onderkant van het toestel. Het volume kan hard genoeg en vervormt eigenlijk nauwelijks. Nokia presteert met de 8.1 netjes op het gebied van geluidskwaliteit. Hierbij weet het een goede balans te vinden tussen de bass en hoge/lage tonen, het luistert prettig weg.
Fijn is dat HMD Global de Nokia ook heeft voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting. Omdat er ook een FM-radio applicatie geïnstalleerd is op het toestel, wordt het op deze manier mogelijk gemaakt naar je favoriete radiozender te luisteren. Hierbij dient de headset als antenne.
Camera: foto’s en video’s
De camera is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een smartphone; want hoe goed is de kwaliteit? De Nokia 8.1 is voorzien van een ZEISS dual-camera, met een 12 megapixel en 13 megapixel sensor. Dankzij optische beeldstabilisatie is de kans op een bewogen foto een stuk kleiner. In de camera-app zijn een hoop opties te vinden. Er is een AI-modus die de beste instellingen gebruikt voor die situatie. Tijdens het fotograferen zie je in de camera-app welke situatie is bedacht. Toch wijkt deze met regelmaat af. Deze scène-detectie kun je overigens uitschakelen.
Bovenin de camera-app zien we nog veel meer opties en mogelijkheden. Het oogt wat druk, maar je hoeft de opties niet te gebruiken natuurlijk. Het is vanuit de opties mogelijk om Google Lens te activeren, ook kun je gebruik maken van stickers, een schoonheids-/bijwerk-functie, collega-layout en een timer. Natuurlijk kun je ook aangeven dat de LED-flitser van de Nokia ingeschakeld moet worden. Onderin beeld heb je nog de optie om de instellingen handmatig aan te passen, een panorama, livebokeh of video te maken. Tevens is het mogelijk een slow-motion opname met de telefoon te schieten.
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de fotokwaliteit van de dual-camera op de Nokia 8.1. We hebben onder de meest uiteenlopende omstandigheden foto’s gemaakt met de smartphone en zijn positief over de camerakwaliteit. De Nokia 8.1 weet een perfecte balans te vinden in het vastleggen van kleuren en contrast. Hierbij slaat het niet door, zoals we soms zien bij smartphones. Wat donkere elementen worden op de juiste manier belicht. Daarbij is de doortekening prima te noemen. In de avonduren gaat het het toestel aardig goed af en is de kwaliteit ook prima te noemen. Wat ons opvalt is dat de hoeveelheid ruis vrij minimaal blijft, netjes!
Onder verschillende omstandigheden hebben we de Nokia 8.1 camera gebruikt. Ben je benieuwd naar meer voorbeelden van foto’s die we hebben geschoten? Bekijk het Nokia 8.1 fotoalbum Google Foto’s.
Front-camera
De front-camera van de 8.1 telt 20 megapixel. De kwaliteit hiervan is prima en de beelden zijn scherp. Ook hier kun je weer gebruik maken van de beauty-modus, mocht je het allemaal ‘mooier’ willen maken.
Videocamera
Vanuit de camera kun je direct beginnen met filmen. Dit kan niet alleen ‘voor later’ maar ook live. Met je Nokia 8.1 kun je direct live uitzenden op Facebook- of YouTube-account. Video’s die je schiet worden vastgelegd in 4K-resolutie, al kun je er ook voor kiezen om in een lagere resolutie te filmen. De beeldkwaliteit van de gemaakte filmpjes is prima.
We hebben de Nokia 8.1 ook meegenomen naar een concert. We constateerden eerder in onze Nokia 7 Plus review al dat de geluidskwaliteit prima was. Bij de Nokia 8.1 is dit ook het geval. Dit kan mede te maken hebben door OZO Audio. Hierbij wordt het geluid vanuit meerdere hoeken opgenomen bij je video, wat de geluidskwaliteit ten goede moet komen. Hieronder vind je een video die we gemaakt hebben met de Nokia 8.1, ook vind je hieronder een gemaakte slow-motion video.
Onderstaande video is gemaakt in Full-HD, bovenstaande in 4K.
De beeldkwaliteit bij concerten is aardig, maar hier kan HMD Global nog wel wat verbeteren. We merken dat het de focus niet vasthoudt, waardoor het podium bijvoorbeeld niet goed uitgelicht wordt en je maar handmatig moet blijven focussen. Wanneer je (iets) inzoomt snapt de 8.1 er niks meer van. Een enorm onrustig beeld zien we waarbij hij probeert te focussen en dit aan één stuk door doet. Wanneer het toestel eenmaal wel gefocust heeft, heeft het toestel niet heel veel meer nodig om deze weer kwijt te raken. Hieronder vind je een concert-video die we met de Nokia 8.1 hebben gemaakt.
Galerij
Er is geen aparte galerij-app van Nokia voor het bekijken van je foto’s of video’s. Zoals we gewend zijn, worden de beelden getoond in de Google Foto’s app. Hier kun je ook direct ervoor kiezen om bestanden te synchroniseren met je Google-account zodat je een back-up achter de hand hebt. Vanuit de galerij-app kun je bepaalde bewerkingen uitvoeren en natuurlijk je foto of video delen met de rest van de wereld.
Overige mogelijkheden
De Nokia 8.1 is weliswaar geen high-end device, de smartphone heeft vrijwel alles aan boord wat je nodig hebt. In het hoofdstuk ‘Overige mogelijkheden’ van de Nokia 8.1 review bespreken we nog wat extra’s aan overige mogelijkheden van de smartphone.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Nokia 8.1 bevindt zich aan de achterzijde van de smartphone. Je hebt hem eigenlijk snel gevonden en het ontgrendelen gaat razendsnel. Je kunt de scanner ook gebruiken voor bijvoorbeeld het inloggen bij een bank-app of autoriseren van (app-)aankopen.
Je kunt meerdere vingers toevoegen aan de telefoon. Persoonlijk blijf ik het jammer vinden dat de Nokia niet beschikt over gezichtsherkenning. We hebben echter uit het verleden gezien dat de telefoon dit altijd later nog zou kunnen krijgen middels een software-update.
Android One
Bloatware is niet aanwezig dankzij de kale versie van Android; Stock Android. Nokia heeft wel een ondersteuning-app erop gezet die je kunt gebruiken bij vragen over het gebruik van je smartphone. Je kunt in deze toepassing ook de handleiding van de Nokia 8.1 vinden. Met Digital Wellbeing krijg je inzicht in het gebruik van je smartphone. Dit betreft een feature afkomstig uit Android 9 Pie.
Een zekerheid die je met de Nokia 8.1 hebt is er dankzij Android One. Dit programma is vanuit Google opgezet om consumenten zekerheden te geven ten aanzien van het updaten van smartphones. In de praktijk betekent dit dat je voor een periode van twee jaar verzekerd bent van Android-updates. Daarbij krijg je drie jaar lang beveiligingsupdates die maandelijks verschijnen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Nokia heeft de 8.1 voorzien van de Snapdragon 710 processor. Dit is een octa-core chipset, die in de praktijk razendsnel zijn taken uitvoert. Er is ook 4GB aan werkgeheugen beschikbaar en ook zijn we tijdens de reviewperiode niet tegen vertragingen of haperingen aangelopen. Hier is de Nokia 8.1 zonder problemen in geslaagd, want ook het spelen van games gaat het toestel prima af.
Aan boord van de Nokia 8.1 is 64GB opslagruimte. Zoals bij iedere smartphone wordt een deel van dit geheugen nog afgesnoept door het systeem zelf, Android. In het geval van deze Nokia gaat er 14GB aan Android ‘verloren’. Voor veel mensen zal dit nog ruim voldoende zijn om bestanden op te slaan. Anders is het goed te weten dat je het geheugen uit kunt breiden met een geheugenkaart.
Accuduur
Er is een krachtige accu aanwezig met een capaciteit van 3500 mAh. Deze kan via de 18W snellader weer snel voorzien worden van stroom. Opladen kan via de USB Type-C aansluiting. We hebben voor de review de Nokia 8.1 uiteraard flink gebruikt en zijn erg tevreden over het uithoudingsvermogen van de smartphone. Bij intensief gebruik halen we 1,5 dag á 2 dagen op een acculading. Interessant is daarbij de screen-on-time. Daarmee zitten we rond de 5,5 – 6 uur. Erg netjes, bij meer WiFi-gebruik merken we een nog langere screen-on-time die ver over de 6 uur heen gaat.
Laatst verscheen in het nieuws dat Nokia de meest agressieve vorm van energiebesparing heeft. Dit betekent dat processen die 20 minuten inactief zijn, worden afgesloten. Dit merk je bijvoorbeeld met WhatsApp Desktop/Web, waarbij de connectie na twintig minuten wordt beëindigd. WhatsApp op de smartphone levert overigens geen enkele problemen op. Soms komen notificaties van een agenda of taken-app niet doen, of pas later. HMD Global zegt onderzoek hiernaar te doen. Goed om te weten is om dan het proces ‘Energiebesparing’ te stoppen, daarover staat in het eerder gelinkte artikel meer.
Beoordeling
We hebben met de Nokia 8.1 enkele weken rondgelopen. We kunnen niet anders concluderen dat dit een erg fijn toestel is. De smartphone weet mooie foto’s te maken, levert een goede geluidskwaliteit, is erg snel en heeft een waanzinnig presterende accu. De zekerheid van Android One is mooi meegenomen en garandeert voor meerdere jaren updates. Hoewel we vooral in het begin gezichtsherkenning missen, en het mogelijk later nog toegevoegd wordt, went het allemaal snel. Vreemd daarbij wel is dat de notch niet in te schakelen is, “Waarom zit hij er dan?”.
De Nokia 8.1 heeft geen grote nadelen, de mindere kanten die het heeft zijn eigenlijk te verwaarlozen voor het bedrag wat je betaalt voor de smartphone. Nog één tip voor degenen die het toestel kopen; koop er direct een goed hoesje bij, want de Nokia 8.1 is erg glad.
De Nokia 8.1 is verkrijgbaar bij:
Update 03-02-2018: DroidApp-lezer Patrick meldt ons terecht dat de gezichtsherkenning wel aanwezig is op de Nokia 8.1. De functie zit heel goed verstopt onder Smart Lock. Bedankt voor het melden, Patrick!
Nokia 8.1
-
8.9/10
-
8.8/10
-
8.9/10
-
9.3/10
-
9.4/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Geweldige accuduur
- Android One
- Snel
- Android One
- Prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten
- Notch (nog) niet in te schakelen
- Erg glad