Xiaomi lanceerde in augustus de Pocophone F1, een high-end smartphone voor nog geen 350 euro. Bijna te mooi om waar te zijn. Zit er een addertje onder het gras of is het mogelijk om een high-en smartphone voor nog geen €350,- te kopen? Wij testen de smartphone in de Xiaomi Pocophone F1 review.
Xiaomi Pocophone F1 review
De Chinese fabrikant Xiaomi staat vooral bekend vanwege goedkope smartphones. Denk bijvoorbeeld aan de Mi A1 en Mi A2 (Lite). Toestellen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en Android One. In augustus kondigde Xiaomi een high-end smartphone aan voor een wel heel scherpe prijs onder het submerk Poco. Of de Pocophone F1 ook echt een top smartphone is en of je op bepaalde dingen moet letten lees je in deze review.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Pocophone F1 is vrij standaard. Xiaomi heeft wel een zwarte back-cover meegeleverd, samen met de gebruikelijke boekjes, de snellader met USB-C kabel en een pennetje om de SIM lade te openen.
Design en interface
Het design van de Pocophone F1 is niet echt vernieuwend te noemen. Hoewel de achterkant van plastic is gemaakt, ziet het toestel er absoluut niet goedkoop uit en voelt ook degelijk aan. Met de glimmende rand rondom het scherm heeft Xiaomi geprobeerd om de telefoon een luxe uitstraling mee te geven.
Aan de voorkant vinden we het 6,18 inch groot Full-HD scherm met aan de bovenkant van het scherm de vrij grote notch. Het scherm heeft een resolutie van 2246 bij 1080 pixels. In de notch is de speaker geplaatst, samen met de 20 megapixel selfie camera. Ook zit hier de infraroodscanner voor gezichtsherkenning, maar dit werkt helaas nog niet in Nederland.
Aan de rechterkant vinden we de aan- en uitknop en de volumeknoppen terug en aan de linkerkant vinden we de SIM lade terug. Deze lade biedt plaats voor twee SIM-kaarten of één SIM-kaart en een SD-kaart van maximaal 256 GB. Achterop vinden we de dubbele camera van 12 MP en 5 MP terug. Naast de dubbele camera heeft Xiaomi de LED-flitser geplaatst en aan de onderkant de vingerafdrukscanner.
Aan de bovenkant zit de 3,5mm aansluiting voor een headset terug, iets wat we bij andere high-end smartphones tegenwoordig helaas niet altijd meer terugvinden. Aan de onderkant van de Pocophone F1 vinden we de speaker en de USB-C terug.
Interface
De Pocophone F1 draait op MIUI. MIUI is een door Xiaomi aangepaste Android versie. En dit is even wennen. Het ziet er visueel erg mooi uit, maar diverse instellingen vind je terug op een andere plek dan je gewend bent en zijn soms wat lastig terug te vinden. Ook heeft Xiaomi extra beveiliging ingebouwd. Zo wordt elke app die je download uit de Google Play Store of vanuit een andere bron gescand op virussen.
Het thuisscherm kun je helemaal aanpassen dankzij de door Xiaomi ontwikkelde POCO Launcher. Deze launcher biedt erg veel opties en ondersteunt ook icon packs. Mocht je deze launcher willen proberen, dan kun je deze downloaden uit de Google Play Store voor op je eigen smartphone.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Over het bellen met de Pocophone F1 kan ik kort zijn, gesprekken zijn van goede kwaliteit en verbinding komt snel tot stand. De voorgeïnstalleerde dialer app werkt iets anders dan bijvoorbeeld de dialer app van Google. Zo is er geen aparte optie om recente gesprekken weer te geven. De recente gesprekken staan tussen contactpersonen die je onlangs hebt toegevoegd.
Het versturen van berichten doe je met de berichten app die Xiaomi heeft meegeleverd. Deze berichten app lijkt op de Google berichten app, maar kent geen aanvullende instellingen en een zoek zoekfunctie ontbreekt. Het typen van berichten doe je met het toetsenbord van Google, Gboard.
De Pocophone ondersteunt alle gangbare netwerken, zoals 2G, 3G, 4G en ondersteunt het WiFi 2,4 GHz en 5 GHZ. Internetten gaat dus lekker rap met deze verbindingen. Met de standaard webbrowser van Xiaomi, dit is overigens niet de onlangs uitgebrachte Mint browser, kun je dus lekker snel over het internet surfen. De browser is snel en ziet er goed uit. Mocht je liever een andere webbrowser gebruiken, dan kun je uiteraard je favoriete browser downloaden uit de Google Play Store.
Qua sensoren moet je rekening houden dat de Pocophone niet over een NFC sensor beschikt. Mocht je hier vaak gebruik van maken, dan is dit een minpunt. Het toestel is wel uitgerust met Bluetooth, GPS, een infraroodscanner (werkt helaas nog niet in Nederland), gyroscoop, een kompas, accelerometer en uiteraard een vingerafdrukscanner.
Multimedia: muziek en film
Muziek luisteren kun je via de meegeleverde muziek-app doen. Deze app ziet er fraai uit en kent een aantal handige functies, zoals een playlist aanmaken en afluisteren en favoriete nummers toevoegen. Muziek luisteren via de luidspreker is ook prima, verwacht echter geen geweldig geluid, maar slecht is het geluid ook zeker niet. Gelukkig heeft Xiaomi een 3,5mm aansluiting mee te geven aan de Pocophone, waarmee je je headset kunt aansluiten op het toestel. Ook hier is het geluid goed te noemen.
Films kijken kan ook prima op de Pocophone, maar hier moet je wel rekening houden dat je Netflix en een aantal andere streamingdiensten niet in HD kunt bekijken. Dit heeft te maken met bepaalde licenties. Onlangs heeft Xiaomi bekend gemaakt hieraan te werken, zodat je in de toekomst wellicht wel Netflix in HD kunt kijken op de Pocophone F1.
Overigens is er verder niets mis met het display. Het display geeft kleuren goed weer en is helder. Mocht je graag voor het slapen gaan nog even op je smartphone willen lezen of een serie kijken, dan kun je gebruik maken van de ingebouwde leesmodus. Hiermee krijgt het scherm een warm effect, iets wat prettig voor je ogen is.
Camera: foto’s en video’s
De bekende tech-YouTuber MKBHD heeft onlangs een uitgebreide cameratest gedaan met diverse high-end smartphones. De Pocophone deed hier ook aan mee. De test ging als volgt: MKBHD postte steeds twee foto’s gemaakt met twee verschillende smartphones op onder andere Twitter. Zijn volgers kozen vervolgens de beste foto van de twee. De winnaar ging door naar de volgende ronde. In deze test kwam de Pocophone als tweede uit de bus.
De 12 megapixel camera maakt dus geweldige foto’s. De kleuren worden realistisch weergegeven, er worden geen vreemde vertekeningen of iets dergelijks weergegeven. Foto’s gemaakt in het donker zijn wel iets minder, maar binnenkort wordt het toestel door middel van een update voorzien van “night mode”. Deze update moet ervoor zorgen dat je ook in het donker mooie foto’s kunt maken. De tweede 5 MP camera zorgt voor diepte in foto’s.
De camera app beschikt over diverse opties. Zo kun je naast normale foto’s en video’s ook een kort filmpje maken, een portretfoto maken en een panoramafoto maken. Uiteraard beschikt de camera app ook over de nodige filters, een groepsselfie maken en kun je binnenkort in slow-motion filmen in 960 FPS.
In het instellingenmenu heb je de mogelijkheid om diverse functies aan te passen, zoals locatie opslaan, kun je ervoor kiezen om camera geluiden aan of uit te zetten en de optie “vorige modus opslaan”. Dit houdt in dat wanneer je de camera app opent, automatisch de vorige modus opstart.
De galerij-app die Xiaomi levert ziet er ook weer strak uit, zoals de andere apps van Xiaomi. De foto’s die je maakt, worden gerangschikt op datum. Deze foto’s kun je ook bewerken. Je hebt de optie op bijvoorbeeld een sticker toe te voegen, over de foto heen te tekenen en een filter over de foto te leggen.
Onderstaande foto hebben we gemaakt met de Pocophone F1. Als je benieuwd bent naar meer foto’s, die we met de smartphone hebben gemaakt, dan kun je het hier het fotoalbum bekijken.
Front-camera
In de notch van de Pocophone F1 is de selfie camera geplaatst. Deze maakt foto’s van maximaal 20 MP en maakt filmpjes in maximaal Full-HD. Deze camera maakt mooie foto’s en filmpjes. Bij weinig licht is de kwaliteit ook goed te noemen.
Videocamera
De Pocophone filmt standaard in 1080p met 30fps. Onder instellingen kun je dit wijzigen naar 4K (2160p) of in 720p. Je hebt de mogelijkheid om tijdens het filmen tot 8x in te zoomen. Dit doe je door je vingers op het scherm uit elkaar te vegen. Zoals eerder al aangegeven, zit er een grote update aan te komen voor de Pocophone. Eén onderdeel van deze update zal het filmen in 4K met 60fps zijn en je zult de mogelijkheid hebben om in 960fps slow-motion te filmen.
Overige mogelijkheden
De Pocophone heeft nog enkele mogelijkheden die hierboven nog niet zijn behandeld, zoals de vingerafdrukscanner en bloatware die Xiaomi heeft meegeleverd. Deze bespreken we in dit hoofdstuk van de Pocophone F1 review.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner op de Pocophone is bijzonder snel. Een enkele aanraking ontgrendelt het toestel. Bovendien is de scanner ook makkelijk te vinden. Het duurt niet lang voordat je gewend bent aan de plek waar de scanner is geplaatst.
Bloatware
Xiaomi heeft een aantal “eigen” apps meegeleverd. Zo vind je op de Pocophone de app “Mi Drop” terug. Met deze app kun je snel bestanden met je vrienden delen. Een andere app is “Opnemen”. Met deze app kun je je stem of andere geluiden opnemen. Xiaomi heeft ook een schermrecorder voorgeïnstalleerd op het toestel. Hiermee kun je makkelijk een schermopname maken.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Pocophone heeft een lekker grote accu meegekregen, namelijk eentje met een flinke capaciteit van 4000 mAh. Met deze accu houdt het toestel het met gemak anderhalve dag vol. Een screen-on-time van meer dan 6 tot 7 uur is dan ook heel normaal. Als je alleen verbonden bent met WiFi, dan is een screen-on-time van wel 8 uur mogelijk. Met energiebeheer kun je bovendien inzien welke apps veel of onnodig energie verbruiken. Met één druk op de knop sluit je deze apps.
De Pocophone is snel. Heel snel. Dankzij de Snapdragon 845 en 6GB aan werkgeheugen zul je geen last van haperingen hebben. De smartphone draait dan ook de zwaarste games met gemak. Qua opslagruimte heb je de keus om 64GB of 128GB aan te schaffen. Mocht dit niet voldoende voor je zijn, dan kun je altijd het geheugen uitbreiden met een SD-kaart van maximaal 256GB.
Updatebeleid
De Pocophone heeft de Pocophone begin december voorzien van Android 9 Pie. Bovendien heeft Xiaomi beloofd dat de Pocophone voorzien zal worden van Android Q. Deze week maakte Xiaomi bekend dat er een grote update voor de Pocophone zit aan te komen. Deze update zal tevens een aantal bugs oplossen. Overigens heb ik geen bugs kunnen ontdekken in de testperiode. Ook worden er een aantal toffe functies toegevoegd die ik al eerder even heb aangehaald. De camera zal worden voorzien van een nachtmodus en je zult slow-motion filmpjes kunnen schieten met 960fps.
Beoordeling
De Pocophone F1 is een bijzonder snel en goed toestel. Zeker gezien het gunstige prijskaartje. Ook de foto’s en video’s die het toestel maakt mogen er zeker wezen. Met de 4000 mAh grote accu hoef je je niet druk te maken of je het einde van de dag haalt op een acculading.
Helaas zijn er ook een paar minpunten te noemen. Zo heeft de Pocophone geen NFC, heeft het een achterkant van plastic en kun je (nog) geen Netflix kijken in HD kwaliteit, maar hier wordt aan gewerkt volgens Xiaomi. De grote notch zou je ook kunnen aanmerken als een minpunt. Mochten deze minpunten geen probleem voor je zijn, dan heb je een fantastisch toestel voor nog geen €350,-.
> De Pocophone F1 staat ook in ons overzicht met beste smartphones van 2018.
De Pocophone F1 is verkrijgbaar bij:
Pocophone F1
-
8/10
-
8/10
-
9/10
-
9.5/10
-
10/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Uitstekende accuduur
- Geweldige camera
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Android 9 Pie
Minpunten
- Geen NFC
- Achterkant van plastic
- Netflix (nog) niet in HD te kijken
- Grote notch