Met de Honor 8X wil Honor haar comeback ‘vieren’. De 8X is een erg stijlvol toestel, vol mogelijkheden en met een zeer scherpe prijs; 299 euro. Voor dit geld krijg je een toestel met 128GB, een groot scherm en nog veel meer. We testen de smartphone in onze Honor 8X review.
Honor 8X: wat vinden wij?
In november was DroidApp aanwezig bij de Nederlandse introductie van de Honor 8X, het was eigenlijk een aankondiging van de terugkeer van Honor, nadat het zich in de tussentijd even leek te richten op andere markten. Op papier is de Honor 8X onwijs interessant, zeker vanwege zijn specificaties en de prijs. Maar hoe doet het toestel het in de praktijk? Dat testen we in de Honor 8X review.
Verkooppakket
De Honor 8X wordt in een bekend soort doos geleverd; een lichtblauwe doos. Qua design heeft Honor met het verkooppakket niet uitgepakt, maar wel met het toestel. Daar komen we uiteraard zo meteen uitgebreid op terug. Honor levert het toestel met een Micro-USB kabel, adapter en wat papierwerk. Daarnaast is er ook een siliconen-cover voor de achter- en zijkant van de 8X te vinden in het pakket. Een headset is niet aanwezig, maar dankzij de aanwezigheid van een 3,5 millimeter aansluiting kun je gewoon die van jezelf gebruiken.
Design en interface
Laten we eerlijk zijn; de Honor 8X ziet er heel strak uit. Aan de voorzijde is een 6,5 inch display met een niet al te grote notch. Wat daarbij opvalt is dat de schermranden, vooral aan de onderkant erg dun zijn. Er is dus geen grote kin aanwezig, waardoor de voorkant voor het grootste deel bestaat uit scherm. Ook de resolutie is voor zijn prijs opvallend; 2340 x 1080 pixels; Full-HD+ dus! In de notch zit de 16 megapixel front-camera, de speaker en sensoren. Rechtsboven de camera heeft Honor het nog voor elkaar gekregen een LED-notificatie te plaatsen, handig!
Op het scherm is standaard een screenprotector geplaatst. Dit zien we vaker bij Huawei-toestellen. Dit om het scherm goed te beschermen tegen krassen en dergelijke. Goed om te weten is dat Huawei onder de screenprotector gebruik maakt van een speciale coating. Verwijder je de screenprotector, dan is het scherm veel gevoeliger voor onheil van buitenaf. De screenprotector op de Honor 8X laat veel vingerafdrukken zien en heeft al een aantal krasjes. Maar beter daar, dan op het scherm.
Aan de linkerkant van de Honor 8X is een slot te vinden voor twee simkaarten en een geheugenkaart. De rechterzijde biedt plaats aan de volumetoets en de power-button. De Honor 8X heeft aan de bovenzijde enkel een microfoon; aan de onderzijde is het drukker met aansluitingen. We vinden hier de speaker voor het beluisteren van muziek, de 3,5 millimeter aansluiting en een Micro-USB aansluiting. Anno 2018 is USB-C dus nog zeker niet gangbaar in dit segment.
Hoewel alles eigenlijk aan de voorkant gebeurt, mag de achterkant er zeker wezen. Het is een schitterend toestel waarbij het design doet denken aan de eerder uitgebrachte Honor 8. De achterkant is vervaardigd uit glas, waarbij een streep een ander effect heeft. Overigens, door het gebruik van verschillende lagen krijg je onder de juiste lichtval een mooie textuur te zien. De Honor 8X heeft aan de achterzijde een 20MP + 2MP dual-camera en een vingerafdrukscanner. Ook het Honor logo is hier te vinden.
Interface
De Honor 8X draait vanuit de doos op Android 8.1 Oreo. De update naar Android 9 Pie wordt eind dit jaar, begin volgend jaar verwacht. Op moment van schrijven is de smartphone daarbij ook voorzien van de eigen EMUI skin. Hiervoor heb je keuze uit tal van thema’s en andere personalisatie-mogelijkheden zoals we die van Huawei (en dus Honor) gewend zijn.
Je kunt ervoor kiezen om de applicaties verspreid over de homescreens als snelkoppelingen te plaatsen, of om een app-drawer met apart menu te gebruiken. Voor de overzichtelijkheid koos ik voor het laatst. Uiteraard kun je gewoon nog shortcuts en widgets aan het startscherm toevoegen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Voor het bellen is de smartphone uitgerust met een eigen dialer-app. De belkwaliteit van de Honor 8X is meer dan prima. Gesprekken zijn duidelijk en zonder problemen te voeren en ook het volume kan hard genoeg. Aan de andere kant van de lijn hebben we ook geen problemen gehoord. Missie geslaagd. We hebben geen klachten over het signaal van de telefoon.
SMS je nog, dan kan dat via de Android Berichten app die de fabrikant op het toestel alvast voor je heeft geïnstalleerd. Geen eigen app van Huawei dus. Voor het internetten is de smartphone uitgerust met de Chrome-browser, uiteraard. Naast ondersteuning voor 4G is er ook WiFi 2.4 GHz en 5 GHz ondersteuning, netjes!
Qua connectiviteit is de Honor 8X rijkelijk uitgerust voor zijn prijs. De telefoon is uiteraard voorzien van Bluetooth, GPS en heeft daarbij ook NFC meegekregen. Natuurlijk zijn ook de bekende sensoren op de 8X te vinden, waaronder een kompas.
Multimedia: muziek en film
Honor heeft de 8X uitgerust met verschillende applicaties om naar muziek te kunnen luisteren. Naast Google Play Music die vanuit Google meegeleverd wordt, is er ook nog een eigen muziekspeler-app die de muziek die op het geheugen van de telefoon staat verzamelt. Daarbij heeft het toestel ook een FM-radio aan boord, hiermee kun je zonder extra kosten naar je favoriete radiostation luisteren.
De speaker voor de muziek bevindt zich aan de onderkant van de Honor 8X, naast de USB-poort. Als we kijken naar de geluidskwaliteit is deze zeker niet slecht. Het volume kan voldoende hard genoeg zonder overstuur te raken. Wanneer er veel muziek uit de speaker moet, klinkt het soms ietswat geknepen, maar echt storend vinden we dit niet. De speaker van de Honor 8X levert een goede balans tussen bass en tonen.
Voor het bekijken van filmpjes kennen we de gebruikelijke apps; waaronder een eigen video-app en natuurlijk de YouTube app. De beeldkwaliteit is meer dan prima, en kan ook op dagen met zon helder genoeg. De kleuren komen uitstekend tot hun recht op het scherm, wat te danken is aan de hoge resolutie. Overigens is de resolutie bij de instellingen standaard ingesteld op ‘slim’, dit om accu te besparen. Uiteraard kun je de schermresolutie zelf verhogen naar de hoogste stand. Vooral tijdens het bekijken van video’s valt op hoe dun de schermranden van de telefoon zijn.
Camera: foto’s en video’s
De Honor 8X is voorzien van een dual-camera. Hierbij telt de ene sensor 20 megapixel, de andere sensor 2 megapixel. In de camera-app krijg je een heleboel opties te zien. Zo is er bijvoorbeeld een modus om AI (kunstmatige intelligentie) in te schakelen. Hierbij belooft de telefoon kleuren te verhelderen door de instellingen van de camera aan te passen op basis van het onderwerp. Niet in alle situaties levert dit een betere foto op. Mocht je een foto in de AI-modus hebben gemaakt, kun je in de galerij app een niet-AI-versie van je foto alsnog opslaan.
Er zijn echter nog meer functies in de camera-app te vinden. Zo is het mogelijk om een bewegend beeld te maken (soort gifje) en kun je ook objecten scannen en hier meer informatie over krijgen of een QR-code scannen. Onder ‘Meer’ vind je nog meer opties, zoals het maken van een HDR-foto, panorama, slow-motion, licht-schilderij (met lange sluitertijd) of kun je de Pro-modus gebruiken. De camera-applicatie op de Honor 8X doet snel zijn werk en werkt hierbij dus lekker mee.
We hebben de Honor 8X voor de review een paar weken bij ons gedragen. Hierdoor hebben we onder de meest uiteenlopende omstandigheden foto’s kunnen maken met het toestel. Wat opvalt is dat de Honor 8X prima plaatjes weet te schieten; zowel overdag als in de avonduren. Op bewolkte dagen willen ze soms ietswat grauw zijn, maar storend is het zeker niet. In de avonduren moet je het toestel wel goed stil houden, anders wil de foto nog wel eens bewogen zijn. Hieronder vind je een foto die we met de Honor 8X hebben gemaakt, in het fotoalbum vind je meer foto’s; gemaakt met de Honor 8X.
Front-camera
Aan de voorzijde van de smartphone zit een 16 megapixel front-camera. Hier kunnen mooie selfies mee gemaakt worden. Zoals we van Huawei (en dus ook Honor) gewend zijn, is er ook weer de (beruchte) schoonheidsmodus die een onnatuurlijk effect toevoegt aan je foto’s. Gelukkig kun je deze gewoon uitschakelen, mocht je al mooi genoeg van jezelf zijn.
Videocamera
De videocamera op de Honor 8X laat je video’s schieten met een maximale resolutie van 1920 x 1080 met 60 frames per seconde. De videokwaliteit is prima te noemen, ook in omgevingen met weinig licht. We hebben de onderstaande video gemaakt met het toestel.
Overige mogelijkheden
Zoals we al schreven in onze Honor 8X review, is de smartphone van alle gemakken voorzien. We bespreken in dit hoofdstuk de overige mogelijkheden die de telefoon van huis uit heeft meegekregen.
Vingerafdrukscanner
We hebben de vingerafdrukscanners van Huawei/Honor al in meerdere reviews geroemd; die zijn namelijk van hoge kwaliteit. Werken precies, snel en nauwkeurig. We kunnen bevestigen dat dit bij de Honor 8X ook zeker het geval is. Zoals je mag verwachten kun je meerdere vingers opslaan. De scanner reageert snel op aanraking en ontgrendelt de telefoon in een mum van tijd.
Gezichtsherkenning
Face Unlock, ofwel gezichtsherkenning, vinden we lang niet meer alleen op high-end smartphones. Ontgrendelen met je gezicht is ook bij de Honor 8X mogelijk. Wanneer de lichtomstandigheden goed zijn, dan is de gezichtsherkenning zo gepiept. Wanneer het donkerder is, zal dit niet zo snel meer lukken.
Bloatware
De Honor 8X staat eigenlijk vol met bloatware vanuit de fabriek. We zien niet alleen de Facebook-app, maar ook Netflix, verschillende games, een app zoals Booking, eBay en nog wat systeem-apps. Gelukkig geeft Honor je van deze apps wel de mogelijkheid om ze allemaal te verwijderen, dat is dan wel weer fijn.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de glazen motorkap van de Honor 8X ligt de Kirin 710 octa-core processor. Deze weet een maximale kloksnelheid van 2.2 GHz te bereiken. In de praktijk weet het toestel zonder problemen alle taken snel uit te voeren. We hebben in de afgelopen review periode geen lags, haperingen of vastlopers gehad. De processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen.
De smartphone wordt geleverd met een gigantische hoeveelheid opslagruimte; 128GB. Dat is voor een toestel van nog geen 300 euro heel veel. Mocht je toch niet genoeg hebben aan 128GB, dan kun je het geheugen met een microSD-geheugenkaart met nog eens maximaal 400GB uitbreiden. Dit gaat niet ten koste van een tweede simkaart, want de Honor 8X biedt daarnaast gewoon dual-sim.
De accucapaciteit van de 8X bedraagt 3750 mAh, dat is een flinke capaciteit, maar de hoeveel mAh zegt niet altijd alles over de prestaties. Met de accuduur van de Honor 8X zit het wel snor; bij intensief gebruik met Google Maps, foto’s, chatten en veel internetten halen we gemiddeld 1,5 – 2 dagen. Daarbij zit het met de schermtijd ook prima. We behalen een screen-on-time van tussen de 5 en 6 uur. Prima prestatie.
Updatebeleid
Huawei heeft voor de mid-end smartphones in de afgelopen tijd flink gewerkt aan het updaten van haar toestellen. Inmiddels kunnen we wel stellen dat het voor deze toestellen prima geregeld is. Honor heeft tijdens de Nederlandse introductie bevestigd dat de smartphone eind dit jaar, begin volgend jaar de update zal krijgen naar Android 9 Pie. Tevens belooft de Chinese fabrikant nog één grote Android-update; dit zal Android Q zijn. Ook zullen beveiligingsupdates verspreid worden naar de telefoon. We kregen in de afgelopen week de beveiligingsupdate van november aangereikt.
Beoordeling
We hebben voor de Honor 8X review enige tijd rondgelopen met de stijlvolle smartphone. Ik kan zeker stellen dat ik absoluut niet het gevoel heb gehad dat ik met een smartphone van slechts 299 euro heb rondgelopen. De Honor 8X is een fantastisch toestel, waarbij je op geen enkel gebied concessies hoeft te doen. De telefoon ziet er goed uit, heeft een prima presterende accu, een mooi scherm en komt qua specificaties niks tekort. Om dan nog maar te zwijgen over de 128GB aan opslagruimte, waarvoor je bij menig (high-end-) smartphone nog flink moet bijbetalen, als je niet uitkomt met 64GB.
Het is goed om te weten dat de Honor 8X spoedig de update naar Android Pie kan verwachten. Gezien de verbeteringen die de fabrikant heeft gemaakt met het uitbrengen van beveiligingsupdates, zit dat wel goed met de 8X. De camera presteert netjes en ook de processor heeft ons niet in de steek gelaten. Het enige aandachtspuntje is de afwezigheid van USB-C (maar Micro-USB), maar als dat alles is…
Enthousiast? Je kunt de Honor 8X direct voor 299 euro aanschaffen bij; Coolblue, Bol.com, Belsimpel (64GB/128GB) en MediaMarkt. Alle actuele prijzen en specificaties vind je via onderstaande button op de Honor 8X pagina.
Honor 8X
-
9.5/10
-
9/10
-
8.9/10
-
9/10
-
8.9/10
-
9.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Erg goede prijs-kwaliteitverhouding
- Mooi scherm
- Mooi design
- 128GB opslagruimte
- Prima accuduur
- Gratis siliconen-cover
Minpunten
- Screenprotector gevoelig voor krasjes
- Bloatware aanwezig, maar wel te verwijderen