Huawei introduceerde onlangs de Huawei Mate 20 Lite, het kleine broertje van de Mate 20 blijkt een krachtpatser maar op welk gebied? DroidApp onderwierp de Huawei Mate 20 Lite aan een uitgebreide test, wat kan je met het toestel en hoe goed is hij? Je leest het in onze review.
Huawei Mate 20 Lite review
Huawei heeft met de Mate 20 Lite alles te bieden voor gebruikers die een groot scherm wensen tegen een betaalbare prijs. Duidelijk is ook dat de Chinese fabrikant inzet op de uitstekende camera die aan de achterzijde zit. Maar moet het toestel daarvoor op andere vlakken iets laten liggen om het betaalbaar te houden? Laten we beginnen met het uitpakken van dit toestel.
Verkooppakket
In de basis bestaat het verkooppakket van de Huawei Mate 20 Lite uit het toestel zelf. Ook een headsetje is aanwezig in de zwarte doos van dit toestel. In het pakket is ook een adapter en USB Type-C oplaadkabel te vinden. Huawei levert een opvallend dik boekwerk mee, het betreft hier een snelstarthandleiding en de garantievoorwaarden. Verder vinden we ook nog een handige simtray-tool waarmee je de simkaartsleuf kunt openen.
Design en interface
De Huawei Mate 20 Lite is een vrij grote smartphone dankzij haar 6,3 inch display met notch. Toch krijgen we niet de indruk dat het toestel heel groot is als we hem in gebruik hebben. Je kunt makkelijk bij alle belangrijke toetsen en ook de vingerafdrukscanner is makkelijk bereikbaar.
Wel valt op dat het toestel vrij glad is, iets wat we veel opmerken bij smartphones met een glazen achterzijde. Dat betekent dat je moet oppassen waar je het toestel neer legt. In het verkooppakket vonden we geen beschermende case maar het is wel aan te raden om die aan te schaffen.
Qua design heeft Huawei een strak toestel neergezet met op de achterzijde een licht streep-patroon rond de camera. Zowel aan de voor- en achterzijde is een dual-camera opstelling te zien waarop we later in deze review nog uitgebreid terugkomen. De Mate 20 Lite is er in drie verschillende kleuren; zwart, goud en blauw.
Aan de onderzijde van het toestel zit een vertrouwde 3,5 mm aansluiting voor hoofdtelefoons en headsets. Daarnaast is de USB Type-C poort te vinden waarmee je het toestel kunt opladen en data kunt overzetten naar de Mate 20 Lite. Een enkele luidspreker maakt het rijtje compleet aan de onderkant.
Interface
Op de Huawei Mate 20 Lite vinden we EMUI 8.2 samen met Android 8.1 Oreo. In de afgelopen jaren is de interface van Huawei sterk verbeterd en werkt het navigeren in de interface erg prettig. Wanneer je langer gebruik maakt van de interface zal je merken dat het net zo fijn functioneert als andere interfaces. Toegegeven dat de standaard interface van Android en Google minder toeters en bellen bevat.
Huawei geeft je de mogelijkheid om het toestel geheel naar eigen hand in te richten met thema’s, achtergronden en icoontjes die via de Thema-app op het toestel gedownload kunnen worden. Ook de weergave van alle applicaties kan aangepast worden, zo kan je ervoor kiezen om de traditionele app lade te gebruiken.
Hoewel er veel aangepast kan worden zijn de icoontjes en thema’s vaak wat kinderlijk en niet altijd even strak als het toestel zelf. Wellicht dat Huawei hier nog wat aandacht aan kan besteden om EMUI echt volwassen te maken.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
We hebben uiteraard met de Huawei Mate 20 Lite een aantal telefoongesprekken gevoerd. De kwaliteit van de luidspreker en de microfoon zijn goed en ook bij langere telefoongesprekken voelt het toestel nog comfortabel aan om vast te houden. De dialer-app is uitgebreid en geeft je snel toegang tot contacten en gemiste oproepen. Er zijn twee varianten van de telefoon waarbij een ondersteuning heeft voor een tweede simkaart.
De standaard berichten applicatie voor het versturen en ontvangen van SMS’jes is de Google berichten app en is daarmee een beetje een vreemde eend in de bijt. Het design is namelijk totaal anders dan de EMUI interface. Verder werkt deze applicatie wel prettig en kan je prima sms’jes sturen, ook het sturen van berichten via bijvoorbeeld WhatsApp is geen enkel probleem. Je vindt op het toestel standaard het Swiftkey toetsenbord.
Op de Mate 20 Lite kan je prima het internet op en dankzij het grotere display zie je meteen iets meer inhoud van websites dan op een kleiner scherm. Websites laden snel en we merken dat we vrijwel overal goed bereik houden met de Mate 20 Lite.
Verder is het toestel rijkelijk uitgerust met 2.4 en 5GHz WiFi, Bluetooth 4.2, NFC en GPS. Qua sensoren vinden we in het toestel naast een nabijheidssensor en vingerafdrukscanner ook een lichtsensor, zwaartekracht sensor, kompas en gyroscoop. Ook een LED-notificatie is aanwezig bij de Huawei Mate 20 Lite.
Multimedia: muziek en film
De Huawei Mate 20 Lite heeft een 6,3 inch Full HD+ display waarop je zonder problemen een filmpje of vlog kunt kijken. Hiervoor vinden we op het toestel al de nodige apps geïnstalleerd, zoals de Play Films, YouTube en Netflix app. Ook voor het luisteren van muziek zijn er een aantal apps geïnstalleerd en je kunt nog altijd je muziek overzetten vanaf je pc naar het toestel via USB.
Voor dit toestel maakt het niet uit of je gebruik maakt van een 3,5 mm hoofdtelefoon of een nieuwe USB Type-C hoofdtelefoon en ook met een Bluetooth setje zit je niet zonder geluid.
We vinden op de Huawei Mate 20 Lite nog een FM-radio terug, die na aansluiting van een headset gebruikt kan worden. Het is jammer om te zien dat fabrikanten nog niet de stap naar DAB durven te maken, of een combinatie van deze twee.
Camera: foto’s en video’s
De camera van de Huawei Mate 20 Lite is zeer lichtgevoelig en kan ook in donkere situaties nog prima foto’s maken. Qua kleur zien de foto’s er goed uit en is ook de scherpte van voldoende kwaliteit. De intelligente AI-camera modus weet vaak de juiste settings te kiezen om een mooie foto te maken. In het scherm wordt getoond welke scène de camera heeft gedetecteerd.
Klein nadeel is dat in de AI-modus je geen gebruik kunt maken van de digitale zoom als je een object nog iets dichterbij wilt halen. Foto’s maak je standaard met de 20 megapixel + 2 megapixel dual-camera in een 4:3 beeldverhouding. Wil je een ander beeldformaat dan moet je de AI-modus uitschakelen. Daardoor voelt de AI-modus soms wat beperkend aan omdat niet alle instellingen voorhanden zijn.
Op het toestel is naast Google Foto’s ook de standaard app van Huawei te vinden voor het bekijken van je gemaakte foto’s en video’s. In deze app kunnen foto’s ook gegroepeerd worden op bijvoorbeeld gezicht of locatie. Je kunt achteraf nog het AI-effect uitschakelen en gedetailleerde informatie opvragen over je foto’s.
Benieuwd naar alle foto’s die we met de Huawei Mate 20 Lite gemaakt hebben? Bekijk dan ons fotoalbum, hieronder vind je alvast een voorproefje.
Front-camera
Met de 24+2 megapixel dual-frontcamera van de Huawei Mate 20 Lite kan je je lol op als selfie fotograaf. Je kunt zelf de belichting aanpassen en gebruik maken van een goed functionerende Bokeh-effect. Ook hier levert de camera goede resultaten en kan je kiezen van HDR Pro belichting en de AI-modus. Foto’s genomen met de front-camera zijn altijd in de maximale resolutie als je in de portretmodus zit. Maak je een gewone foto dan kan je nog kiezen uit een 18,6:9 beeldverhouding.
Videocamera
De videocamera van de Huawei Mate 20 Lite is niet heel uitgebreid, je kunt geen filmpjes maken met een 4K resolutie maar wel in Full-HD op 60 frames per seconde. Een speciale modus geeft je zelfs de mogelijkheid om een slow-motion video te maken met 480 frames per seconde, de kwaliteit is dan wel beduidend minder. In de videomodus is er geen AI-camera maar kan je wel een schoonheids modus activeren. Hieronder vind je een video-sample die we met de Mate 20 Lite gemaakt hebben.
Overige mogelijkheden
De vingerafdrukscanners van Huawei zijn altijd goed en reageren snel, dat is ook bij de Huawei Mate 20 Lite geen uitzondering. Je vindt de sensor aan de achterzijde van het toestel en via het instellingenmenu kan je gemakkelijk nieuwe vingers koppelen aan je telefoon. Wil je op een andere manier ontgrendelen dan kan je ook gebruik maken van gezichtsontgrendeling op de Mate 20 Lite.
Middels Huawei Health krijg je inzicht in hoeveel je dagelijks beweegt, de Mate 20 Lite kan dankzij een stappenteller het aantal stappen bijhouden. Je ziet ook hoe lang je erg actief bent geweest. Ook kan je in Huawei Health sportactiviteiten bijhouden. Door Huawei fitness apparaten te koppelen kan je nog meer inzichten krijgen in je persoonlijke gezondheid.
Telefoonbeheer geeft je een aantal handige opties als het gaat om het opschonen van je smartphone. Zo kan de app helpen met het vinden van bestanden die je al een tijdje niet hebt gebruikt of suggesties doen over bepaalde apps. Verder kan je in deze app ook telefoonnummers en berichten blokkeren.
Jammer genoeg heeft Huawei ook deze keer weer een setje bloatware apps meegeleverd zoals een selectie games waar je misschien als gebruiker niet op zit te wachten. Ook apps als eBay en Booking.com zijn op het toestel te vinden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Huawei heeft de Huawei Mate 20 Lite uitgerust met een flinke 3750 mAh batterij, dat is nodig om onder andere het grote scherm lang genoeg van stroom te voorzien. We halen een nette scherm-aan tijd van 4 uur. Dat is wel afhankelijk van hoe intensief je het toestel gebruikt. Het opladen van het toestel verloopt redelijk snel met de meegeleverde adapter, het is niet nodig om het toestel helemaal op te laden want ook op de helft haal je makkelijk het einde van de dag.
Onder de motorkap vinden we de Kirin 710 chip die is voorzien van acht rekenkernen. In de praktijk merk je dat het toestel prima overweg kan met multitasking. We hebben tijdens de drie weken dat we dit toestel getest hebben geen haperingen of vreemde crashes ervaren. Het spelen van zeer grafische games is geen probleem op het toestel.
In de Mate 20 Lite is 4 gigabyte aan werkgeheugen beschikbaar voor het geopend houden van applicaties. Er is voldoende opslagruimte aanwezig om foto’s en video’s te bewaren, mocht de standaard 64GB niet voldoende zijn dan kan je ervoor kiezen om een micro-SD kaart te plaatsen.
Beoordeling
De Huawei Mate 20 Lite is op veel fronten het overwegen waard. Wil je een groot scherm met daarbij een accu die minimaal 1,5 dag mee gaat dan ben je bij de Mate 20 Lite aan het juiste adres. De kwaliteit van de camera is goed te noemen en er is voldoende opslagruimte aanwezig om al deze foto’s te bewaren. Let wel dat de AI-camera je soms beperkt in bijvoorbeeld het kunnen inzoomen.
Het is zeker aan te raden om bij dit toestel een case aan te schaffen, door de afwerking is deze erg glad en dat vergroot de kans op valschade. Huawei levert op het toestel wat bloatware mee, deze kan je verwijderen maar is wel weer een handeling waarmee je als gebruiker wordt opgezadeld.
Het toestel zit in het hoger geprijsde midden-segment maar is nog altijd goedkoper dan haar grotere broer de Huawei Mate 20. Via onze product-pagina vind je alle specificaties nog eens rustig op een rij en kan je zien waar je het toestel kunt kopen.
De Huawei Mate 20 Lite is te koop bij: Coolblue, Mobiel, Bol.com, Belsimpel, MediaMarkt.
Huawei Mate 20 Lite
-
8.5/10
-
7.8/10
-
8.5/10
-
8/10
-
8.5/10
-
8.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Uithoudingsvermogen
- Mooi scherm
- Genoeg opslagruimte
- Camerakwaliteit
Minpunten
- Pas op: glad
- Geen case meegeleverd
- Bloatware
- AI-camera beperkt soms