Huawei heeft in haar middensegment ruime keuze maar is de P Smart+ het toestel waar je voor moet gaan? We hebben het toestel een aantal weken voor je getest en in deze Huawei P Smart+ review lees je ons eindoordeel.
Huawei P Smart+ review
Als opvolger van de Huawei P Smart heeft Huawei de P Smart+ geïntroduceerd, in een aantal landen heeft dit opvallende toestel een andere naam namelijk de Nova 3i. Ten opzichte van de P Smart heeft dit toestel een groter scherm en accu. Verder zijn de camera’s van een upgrade voorzien.
Verkooppakket
We beginnen altijd met het uitpakken van het toestel om een indruk te krijgen wat de fabrikant, in dit geval Huawei, meelevert bij het toestel. In de doos van de Huawei P Smart+ vinden we onder het toestel de nodige kabeltjes en laadadapter. Er is ook een headsetje aanwezig in het verkooppakket.
Design en interface
Wat meteen opvalt als je het toestel uit de doos pakt is dat hij vrij glad is. Ook in de weken na het eerste gebruik glipt het toestel er wel eens vandoor. Ben je je P Smart+ even kwijt, grote kans dat hij naast je op de bank of grond ligt. Dat laatste overleeft hij trouwens ook nog wel zonder noemenswaardige beschadigingen. Verder oogt het toestel compact en zijn de toetsen makkelijk toegankelijk, ook met kleine handen.
De voorzijde bevat het grote 6,3 inch display met bovenaan in de rand ruimte voor een notch. Hoewel het scherm erg groot is voelt dit in de praktijk niet als zodanig. In de notch zit een dual camera verwerkt met een luidspreker voor telefonie en in diezelfde luidspreker heeft Huawei een matig zichtbare notificatie LED geplaatst.
De rechterzijde zijn de twee volumeknoppen te vinden met daarbij ook de aan- en uittoets. Links van het toestel zit de tray voor het plaatsen van een nano simkaart. Onderaan het toestel zit de 3,5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon of headset en vinden we ook een iets gedateerde Micro-USB aansluiting.
Bij de Huawei P Smart Plus valt ook de achterzijde op zijn manier op; er is geen vaste kleur maar een zacht kleurverloop van paars naar blauw. Een fraai effect geeft het wel maar je moet er van houden, een ding is zeker, je valt op met de P Smart+. Verder is er een dual camera opstelling te vinden en kun je het toestel ontgrendelen met je vinger via de ronde vingerafdrukscanner.
Interface
De interface van Huawei is inmiddels wel bekend, je kunt snel door je apps navigeren door naar links en rechts te vegen. Huawei levert zelf een thema applicatie mee waarmee je het uiterlijk naar eigen smaak kunt aanpassen. Wil je liever de traditionele applade zoals bij de meeste Android telefoons dan kan je deze via de instellingen aanpassen. Zo verschijnt gewoon een apart menu met je apps.
De EMUI 8.1 interface is aangepast aan de notch die aan de bovenzijde van het toestel zit. Hierdoor zie je maximaal 4 notificatie icoontjes, wil je meer zien dan moet je de navigatiebalk naar beneden trekken. Wil je liever de inkeping verbergen dan kan je via de instellingen het scherm rond de notch uitschakelen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Met de Huawei P Smart+ is het prettig telefoneren, de telefoon wordt niet zwaar en heeft een prima formaat. De dialer werkt goed en is voorzien van nuttige schermen waarop recent gebelde nummers zijn te vinden maar ook gemiste oproepen. Wil je op twee telefoonnummers tegelijk bereikbaar zijn dan ben je bij de P Smart+ aan het juiste adres met haar dual-sim ondersteuning.
Het sturen van korte berichtjes of lange verhalen is eveneens geen probleem voor de Huawei P Smart+. Standaard levert Huawei het SwiftKey toetsenbord mee en zal voor de meeste gebruikers zonder problemen functioneren. Je kunt ook een ander toetsenbord installeren zoals bijvoorbeeld Google’s Gboard.
Internetten op de Huawei P Smart + hoeft geen probleem te zijn als je het ook zonder 5GHz WiFi kunt doen. 2.4GHz en 2-,3- en 4G zijn wel ondersteund door het toestel. Anno 2018 zou 5GHz WiFi toch wel tot de standaard specs van ieder toestel moeten behoren. Standaard vind je op de telefoon de Google Chrome browser.
Naast WiFi vinden we ook Bluetooth en GPS op het toestel. NFC vinden we niet op de Huawei P Smart+. Wel beschikt de telefoon over een helderheidssensor, gyroscoop, stappenteller en kompas.
Multimedia: muziek en film
Op het gebied van multimedia is de P Smart+ goed uitgerust, het display kan vrij fel en is goed afleesbaar in de zon. De helderheid kan naast heel fel ook voldoende donker ingesteld worden wat ‘s avonds prettig kan zijn. De kleurweergave op het scherm is in orde maar kan beter en van de notch heb je eigenlijk geen last bij het kijken van een video.
De ingebouwde luidspreker levert goed geluid en kan ook vrij luid wat prettig is bij het gamen of het kijken van je favoriete Netflix serie. Je kunt op de P Smart Plus ook een hoofdtelefoon met 3,5mm aansluiting aansluiten. Sluit je een hoofdtelefoon aan dan kan je ook gebruikmaken van de ingebouwde FM-radio.
Standaard vind je op de Huawei P Smart+ de Play Muziek, Play Films en Netflix app. Ook is er een standaard muziek en videospeler van Huawei op het toestel geïnstalleerd.
Camera: foto’s en video’s
Door naar de camera of camera’s op de Huawei P Smart+ waar we blij van worden is dat de algemene fotokwaliteit erg goed is. De telefoon probeert automatisch scènes te herkennen en hierop de instellingen aan te passen. Kleuren worden natuurgetrouw getoond en er is voldoende detail aanwezig in de foto’s, wel is de verzadiging in sommige situaties iets te aanwezig.
Huawei maakt bij de P Smart+ gebruik van een dual-camera waarbij een 16 megapixel en een 2 megapixel sensor gecombineerd worden tot één beeld. De sensoren hebben een lichtgevoeligheid van f/2.2, dat is iets minder lichtgevoelig dan high-end modellen.
In de instellingen van de camera zijn een groot aantal opties terug te vinden. Zo kan je een cameraraster inschakelen en het sluitergeluid uit- of juist inschakelen. Je kunt hier ook een timer instellen of spraakbesturing aanzetten zodat je met je stem een foto kunt maken. Voorzie je je foto’s graag van een GPS-tag dan zet je eenvoudig GPS-tagging aan.
In de normale cameramodus is het niet mogelijk om de resolutie te veranderen zolang de “AI” modus is ingeschakeld. Zet je deze uit dan heb je de keuze om foto’s te maken op 12 megapixel voor vierkante (Instagram-) foto’s en 10 megapixel met dezelfde beeldverhouding als de smartphone.
Benieuwd naar de foto’s die we met dit toestel hebben gemaakt, hieronder vind je alvast een voorproefje en in ons fotoalbum vind je alle andere foto’s.
Front-camera
Aan de voorkant van het toestel stopt het dual-camera feestje niet, want ook hier heeft Huawei een dual-camera geplaatst. Deze keer is er gebruik gemaakt van een 24 megapixel sensor in combinatie met een 2 megapixel sensor. Ook hier maakt Huawei weer slim gebruik van haar AI-camera om een zo fraai mogelijke selfie te produceren. De kwaliteit van de selfies zijn goed en prima te delen, vergeet alleen niet de schoonheids modus uit te zetten!
Videocamera
De videocamera op de P Smart+ kan standaard materiaal in 1080p resolutie opnemen. Er is zelfs een 60fps modus aanwezig waarmee je iets vloeiender materiaal kunt opnemen. De opnamekwaliteit is goed en ook het microfoongeluid is helder bij de video’s. Hieronder kun je een videosample bekijken die we met de P Smart+ gemaakt hebben.
Overige mogelijkheden
Voor het vergrendelen van informatie op je smartphone kan je bij de Huawei P Smart+ gebruik maken van de vingerafdrukscanner aan de achterzijde van het toestel. Het instellen van deze vingerafdrukscanner kan al bij de eerste keer opstarten. Het ontgrendelen van de telefoon op deze manier is veruit de snelste al heb je soms wel een pin of patroon nodig.
Door op het startscherm naar beneden te vegen opent de door Huawei ontwikkelde Global Search. Na het invoeren van een zoekopdracht gaat je P Smart+ op zoveel mogelijk locaties kijken of er iets te vinden is. Naast Google Drive worden ook je agenda, contactpersonen en apps doorzocht. Handig als je iets zoekt maar even niet meer weet waar het staat.
Er is op de Huawei P smart+ een klein beetje bloatware aanwezig, zoals de Booking en eBay app. De Netflix app is handig als je Netflix hebt, anders kan deze net zo goed in datzelfde rijtje geplaatst worden. Ook levert Huawei weer een serie games mee op het toestel. De apps zijn overigens wel gewoon te verwijderen om wat extra ruimte te maken voor eigen applicaties.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van de P Smart Plus heeft Huawei een Kirin 710 chipset geplaatst die in theorie krachtig genoeg zou moeten zijn. Toch merken we dat het toestel soms moeite heeft met multitasken en snel switchen tussen applicaties, in twee gevallen moest het toestel opnieuw gestart worden om verder te werken. Traag is de smartphone echter ook niet, daardoor zou een software update dit probleem mogelijk kunnen verhelpen.
Standaard vind je op de P smart+ Android 8.1 met 1 juni 2018 als laatste beveiligingspatch. We hopen dat Huawei ook deze smartphone regelmatig van updates zal voorzien zoals het ook met tal van haar high-end smartphones doet.
Naast de octa-core processor die verdeeld is in een krachtige quad-core processor en een energiezuinige quad-core processor vinden we ook een riante 4GB aan werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Van dat laatste is ongeveer 50GB te gebruiken. Ruim voldoende dus om foto’s en video’s te bewaren en het downloaden van apps.
Het opladen van de Huawei P smart+ en haar 3340 mAh batterij duurt ongeveer 2,5 uur met de meegeleverde micro-USB lader. Een scherm-aan tijd van 5 uur is eerder regel dan uitzondering en het uithoudingsvermogen van dit toestel stelt daarmee absoluut niet teleur. We halen makkelijk een dag en kunnen daar soms zelfs nog een volledige tweede dag aan vast plakken bij gemiddeld gebruik.
Beoordeling
Voor ongeveer 350 euro levert Huawei je de P Smart+ waarbij we het uithoudingsvermogen als prettig pluspunt ervaren. Ook de kwaliteit van de foto’s is prima in orde en de AI-modus helpt soms bij het maken van een beter plaatje. Je valt op dankzij de opvallende achterzijde van de telefoon, al kun je ook uit andere kleuren kiezen. Ook het 6,3 inch scherm is prettig als je graag veel informatie op je scherm wilt hebben.
Jammer is dat Huawei er toch nog voor kiest om toestellen uit te brengen met een Micro-USB aansluiting. Ook moet je het doen zonder 5GHz WiFi en NFC. Zijn dat voor jou geen dealbreakers dan kan je de P Smart+ best overwegen.
Alle details over het toestel kun je terugvinden op de toestelpagina van de P Smart+.
Huawei P Smart+
-
8.5/10
-
8/10
-
7.8/10
-
7.8/10
-
9.2/10
-
8.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- Uithoudingsvermogen
- Camera
- Fraai eigenzinnig ontwerp
- Groot scherm
- LED-notificatie
Minpunten
- Micro-USB
- Geen 5GHz (ac) WiFi ondersteuning
- Geen NFC
- Glad